VIDEO Studenți și la 60 ani. Zeci de seniori au încheiat cu succes prima sesiune de la „Universitatea pentru vârsta a treia”. Participant: Mi-am lărgit orizontul de cunoștințe
Full Article 4 minutes read

VIDEO Studenți și la 60 ani. Zeci de seniori au încheiat cu succes prima sesiune de la „Universitatea pentru vârsta a treia”. Participant: Mi-am lărgit orizontul de cunoștințe

Fundația Moldcell, promotoarea conceptului „învățării pe parcursul întregii vieți”, s-a angajat să transforme „Universitatea pentru Vârsta a Treia” într-o experiență semnificativă pentru vârstnicii din Moldova. Scopul este de a oferi posibilitatea acestora de a trăi o viață activă, de a se implica și de a socializa prin intermediul resurselor digitale.

“Incluziunea digitală a vârstnicilor este una dintre cele mai importante direcții a fundației Moldcell. Este o direcție cea mai de suflet pentru noi. Cu toții avem părinți, bunei, care trebuie să aibă o viață activă, o îmbătrânire activă, o viață cât mai plină, iar acest lucru nu este posibil fără cunoștință despre lumea digitală”, a declarat directoare executivă a Fundației Moldcell, Irina Strajescu.

Cei 40 de participanți, cu vârsta de 60 de ani și peste, au încheiat cu succes prima sesiune a cursului „Dezvoltarea Abilităților Digitale” la UV3, unde predarea s-a desfășurat în limba română și rusă. Entuziasmați de progresul lor, seniorii așteaptă cu nerăbdare începerea sesiunii de primăvară, unde vor continua să-și îmbunătățească alfabetizarea digitală.

„Ne simțim studenți, din nou, cum am fost cândva și mi-am făcut prieteni noi, ne-am schimbat cu telefoanele, ne sunăm, comunicăm. Mi-am lărgit orizontul de cunoștințe anume în domeniul digital”, susține participanta la program Olga Brașoveanu.

„Toată instruirea a fost bazată pe activitățile practice. Nichita ne explica și, în același timp, noi pas cu pas pe telefon aplicam ceea ce auzeam de la Nichita. Apoi, dumnealui ne punea sarcina ca singurei să îndeplinim aceeași sarcină”, a conchis o altă participantă a programului, Vera Banari.

„Cum să ne protejăm informația, cum să nu permiți accesul la datele personale, cum să nu fii tras pe sfoară de către escroci – sunt subiectele pe care ni le-a explicat profesorul nostru. Suntem mulțumiți că avem un asemenea profesor, atât de bun”, zice o altă studentă de la UV3, Valentina Zagorodnîi.

„A fost foarte interesant. Util și interesant, încât și copiii mei au remarcat faptul că, pe alocuri, caracterul meu a devenit mai moale și pozitiv. O să așteptăm sesiunea de primăvară. Ulterior, vom avea balul de absolvire și ne vom coase haine,” s-a împărtășit cu cele trăite Valentina Naomova.

Printre seniorii care au învățat să se adapteze la era digitală se regăsesc și patru refugiați din Ucraina.

„Sunt foarte mulțumită că am fost selectată. De asemenea, și pentru că mi-au dăruit un telefon mobil. Parcă așa mi-a fost sortit, al meu practic nu mai funcționa. Am făcut cunoștință cu multă lume și asta contează destul de mult”, a declarat refugiata Olga Mihailova.

„De când ne-au fost dăruite telefoanele mobile, eu port un chipiu cu insigna companiei Moldcell peste tot”, s-a împărțit unul dintre studenții UV3.

Și pentru Universitatea de Stat din Moldova, dar și pentru cadrele didactice, această colaborare reprezintă o experiență deosebită.

„Este o experiență foarte, foarte interesantă și am primit multă plăcere. Pentru mine ca un profesor este un alt nivel de învățământ: învățarea persoanelor în vârstă”, a conchis profesorul Nichita Narti.

„La finele acestor două cursuri, care noi vom considera ca fiind un an de studii, ei vor primi o diplomă de finalizare a „Universității pentru Vârsta a Treia”, a zis șefa Centrului „Resurse pentru formare continuă” al USM, Tatiana Turchină.

Cu atenție la nevoile seniorilor, Fundația Moldcell a creat un abonament unic, menit să faciliteze procesul lor de învățare.

„Anume pentru studenții „Universității pentru Vârsta a Treia” am conceput, la Fundația Moldcell, un abonament nou, care include mult internet, astfel încât să facilităm procesul de învățare continuă și să le facem viața mai activă, mai ușoară și o îmbătrânire mai frumoasă”, a menționat directoare executivă a Fundației Moldcell, Irina Strajescu.

„Universitatea pentru Vârsta a Treia” a fost inaugurată de Fundația Moldcell în colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării și Universitatea de Stat din Moldova.

Material de parteneriat

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: