Fostă cafenea din Chișinău, cumpărată de la stat cu 6,6 mln de lei, vândută: cine este noul proprietar și ce legături ar avea
Full Article 4 minutes read

Fostă cafenea din Chișinău, cumpărată de la stat cu 6,6 mln de lei, vândută: cine este noul proprietar și ce legături ar avea

Cafeneaua Crizantema din Chișinău, care anterior a aparținut Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) iar în 2018 a fost înstrăinată de guvernul Filip, a fost cumpărată la începutul acestui an de SRL Ultra Distribution, companie ce deține unul dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Moldova, scrie anticoruptie.md. Potrivit sursei, firma de construcții Astercon – Group a scos-o la vânzare pe internet, la un preț de peste cinci ori mai mare decât cel de cumpărare de la stat. Cafeneaua de pe strada Academiei 1A ar urma să fie transformată în „clădire de producere”, iar pe terenul aferent de 0.44 ha se vor efectua construcții. Sursa a mai precizat că ultimul proprietar are conexiuni directe cu omul de afaceri Arcadie Topalo, care a fost condamnat în 2017 pentru spălarea a zeci de milioane de lei. 

1 milion 800 mii lei – atât ar fi cerut compania de construcții Astercon – Group pentru fosta cafenea a Academiei de Științe a Moldovei și pentru terenul aferent de 44 ari, amplasat într-o zonă de parc din Chișinău. Imobilul a fost scos la vânzare pe internet, pe un site popular de anunțuri din Moldova. Iar la începutul lui 2024 a fost cumpărat. Contactat de anticoruptie.md, directorul Astercon-Grup Vladimir Cojuhari nu ar fi dorit să spună care a fost suma finală a tranzacției, însă a declarat că nici pe departe nu a vândut Crizantema cu prețul de un milion 800 mii euro, indicat în anunț.

Potrivit sursei, în 2018, guvernarea democrată a vândut separat clădirea, fostă proprietate a AȘM, unei persoane fizice, numele căreia este ținut în secret de autorități, cu doar 6,6 milioane de lei. Agenția Proprietății Publice a raportat că la licitația cu strigare de privatizare a Î.S. de alimentație publică „Crizantema” a participat o singură persoană. Într-un raport al Curții de Conturi se spune că terenul a fost vândut cu doar 920.800 de lei, în timp ce valoarea evaluată a terenului, potrivit Registrului Bunurilor Imobile, era de 4,84 milioane de lei.

Potrivit surselor anticoruptie.md, Ion Brahuta este acea singură persoană fizică care, în 2018, s-a înscris în concursul de privatizare a fostei cafenele și a câștigat licitația. Ulterior, după doi ani, Brahuta a luat un credit ipotecar de un million de lei pentru a cumpăra și cei 44 de ari de teren aferent, iar clădirea fostei cafenele a pus-o în gaj. Agenția Proprietății Publice a declarat că terenul aferent a fost vândut la un preț estimativ de doar 48 de mii de euro.

În iunie 2021, noul proprietar a devenit compania de construcții Astercon Grup, printr-o tranzacție oficială de vânzare-cumpărare. În 2023, Astercon a scos bunurile la vânzare, pe internet.

Pe 19 ianuarie 2024 a avut loc ultima vânzare a clădirii și pâmântului din strada Academiei 1A. Noul proprietar este SRL.Ultra Distribution, deținătorul unuia dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Republica Moldova. Acesta intenționează să transforme fosta cafenea în  „clădire de producere” iar cei 44 de ari – în șantier pentru construcții.

„Ultra Distribution este administrată de Alexei Loboda, compania fiind, de anul trecut, și fondator unic al altei firme – BTS PRO. În privința acesteia a fost pronunțată o hotărâre irevocabilă, în 2021, pentru obstrucționarea controalelor și inducerea în eroare a Consiliului Concurenței. Firma a suportat de-a lungul existenței sale mai multe metamorfoze, dar de fiecare dată în calitate de fondatori și administratori apăreau persoane din anturajul omului de afaceri Arcadie Topalo, condamnat, în 2017, la 5 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani de 37 de milioane de lei. BTS Pro SRL a fost fondată în 2008, dar în 2022 trece la Topalo, iar în 2023 – la Ultra Distribution SRL, ambele firme fiind sub același acoperiș”, au comunicat jurnaliștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: