VIDEO/Cum se stabilește domiciliul copiilor minori în cazul când părinții locuiesc separat. Ce stă la baza hotărârii judecătorești în asemenea cazuri
Full Article 5 minutes read

VIDEO/Cum se stabilește domiciliul copiilor minori în cazul când părinții locuiesc separat. Ce stă la baza hotărârii judecătorești în asemenea cazuri

Separarea părinților deseori ajunge să fie cel mai traumatizant moment prin care trece un copil. Aceasta pentru că în cele mai multe cazuri, părinții care aleg să nu mai fie un cuplu nu ajung la un consens cu privire la educarea și întreținerea copiilor comuni. Cum se stabilește domiciliul copiilor minori atunci când părinţii locuiesc separat, dar și ce stă la baza hotărârii judecătorești atunci când instanța se expune pe marginea acestui subiect? Aceste întrebări apar de fiecare dată în astfel de situații.

Acum un an Inga și cu soțul ei au hotărât să divorțeze. Cei doi au împreună doi copii minori, o fetiță și un băiețel, așa că cea mai mare problemă a fost să convină asupra faptului cu cine vor rămâne ei după divorț. Nu au putut să ajungă la un numitor comun așa că au mers în instanța de judecată care a stabilit domiciliul copiilor.

„Anume faptul că soțul dorea ca copii să rămână cu el, anume aceasta a creat o problemă și un proces destul de tensionat pentru mine. A fost stabilit domiciliul copiilor cu mama, respectiv datorită unui grafic stabil de întrevederi, soțul preia copiii, iar întrebări la acest capitol nu avem”, spune Inga Ciugulea.

Pentru ca copii să mențină relația cu tatăl lor, autoritatea tutelară a stabilit un program de întrevederi.

„El este de acord cu graficul care este stabilit de către Autoritatea tutelară, de două ori pe săptămână el este de acord și nu are pretenții, nici eu respectiv nu am pretenții, deoarece el are grafic, ora exactă când ia copiii și când îi aduce”, povestește femeia.

Programul de întrevederi, de cele mai dese ori, este stabilit în cazul în care părinții sunt într-un conflict și nu pot ajunge la un numitor comun privind stabilirea orelor de vizită ale părintelui care locuiește separat de copilul său.

„Nu poate părintele îngrijitor să-și asume în totalitate dreptul de a-și priva copilul să comunice cu celălalt părinte. Am recomanda graficele de întrevedere doar în circumstanța în care acest grafic este în favoarea copilului și doar în circumstanța în care va organiza atât familia, cât și copilul și îi va permite să se simtă bine”, Crizantema Caraiman, specialist pentru problemele familiei și copilului în situație de risc în cadrul DGASPF, Bălți.

Autoritatea tutelară participă la ședințele de judecată în care se examinează stabilirea domiciliului copiilor minori, iar rolul ei este de a evalua condițiile de trai, dar și mediul în care urmează să locuiască minorul. Ulterior, asistentul social întocmește un aviz în baza informației și materialelor acumulate, pe care îl prezintă instanței de judecată.

„Deseori părinții fiind antrenați în conflict, fiind centrați pe efectele divorțului și pe stările lor emoționale, inclusiv și materiale, lasă în umbră starea emoțională a copilului și atunci când doi părinți nu stabilesc de comun acord în grija cui rămâne ulterior copilul cu domiciliul permanent, avem copii stresați, avem copii trași de mâini în direcții diverse de ambii părinți, ceea ce-i afectează și mai mult”, menționează Crizantema Caraiman.

Potrivit magistraților, informația din avizul autorității tutelare se ia în calcul la stabilirea domiciliului pentru copii minori. Iar în cazul în care este nevoie de opinia copilului sau copiilor minori, instanța de judecată îi poate audia în ședință.

„Procedura decurge, deci se înaintează o acțiune în instanța de judecată, de către unul dintre părinți. Obligatoriu instanța solicită avizul autorității tutelare cu privire la stabilirea domiciliului copilului minor. Se stabilesc ședințe de judecată. În cadrul ședinței se prezintă inclusiv reprezentanții autorității tutelare, dacă este nevoie și alți specialiști în domeniu, după care instanța ascultând opinia participanților la proces, ia o anumită decizie”, Dorin Cazacu, judecător Judecătoria Bălți sediul Fălești.

Hotărârea judecătorească privind stabilirea domiciliului este solicitată de angajații ASP la perfectarea buletinului de identitate al copilului.

„Pentru perfectarea buletinului, la buletin este prioritar domiciliul, deoarece noi punem domiciliul la copil a acelui părinte care-l reprezintă la ASP, sau în cazul părinților care au domiciliul diferit, se pune acel domiciliu care îl reprezintă sau se poate pune domiciliul celuilalt părinte, cu acordul acestuia”, Liliana Trifiniuc, specialist Serviciul Eliberare a Actelor de Identitate, Bălți.

În cazul în care părintele în grija căruia rămân copiii minori dorește să se stabilească împreună cu ei peste hotare este nevoie de consimțământul ambilor soți. Totul se face în baza unei declarații vizate notarial, iar în cazul în care soțul care nu deține custodia asupra copiilor refuză să semneze acordul, refuzul poate fi atacat în instanță. Litigiile referitoare la stabilirea domiciliului copilului minor sunt soluționate în judecată în baza Codului Familiei.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: