Vlad Kulminski pleacă la Moscova pentru a continua negocierile cu Gazprom. Natalia Gavrilița: „Moldova va avea gaz natural. Întrebarea e la ce preț?”
Full Article 3 minutes read

Vlad Kulminski pleacă la Moscova pentru a continua negocierile cu Gazprom. Natalia Gavrilița: „Moldova va avea gaz natural. Întrebarea e la ce preț?”

Vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski pleacă pe 22 octombrie la Moscova pentru a continua negocierile cu Gazprom. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe ,din 19 octombrie. Șefa Executivului a accentuat că Moldova va avea gaz natural, însă deocamdată nu se știe la ce preț.

„Am fost mereu în discuții cu administrația prezidențială din Rusia, au avut loc discuții la nivel înalt, dar repet negocierile nu sunt simple. Dmitrii Kozak a fost invitat la Președinție, dar am fost informați că nu va veni în săptămâna aceasta, iar între timp, vicepremierul Vlad Kulminski va pleca joi la Moscova pentru a continua discuțiile. Intenția noastră este să ducem la bun sfârșit aceste negocieri cu o finalitate cu o finalitate care convine ambelor părți și e fixată pe dimensiunea economică”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministra a mai menționat că Guvernul poartă discuții cu alte guverne și companii pentru a identifica furnizori de gaz. Totodată, oficiala a informat că Guvernul inițiază procesul de achiziționare a gazului din „surse alternative”.

„Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin intermediul Energocom. Un prim pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție. Facem acest pas pentru că volumele de gaz livrate de Gazprom, Moldovei în octombrie sunt mai mici decât cele necesare. Indiferent de rezultatele acestei negocieri noi nu putem lăsa țara fără gaz. De aceea inițiem acești pași pentru procurarea din surse alternative”, a mai declarat Gavrilița.

Indiferent de rezultatele acestor negocieri, țara nu poate fi lăsată fără gaz, a spus Natalia Gavrilița.

„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia țării noastre de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces. De asemenea suntem recunoscători Ucrainei pentru dialogul permanent în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze naturale”, a precizat Gavrilița.

Prim-ministra s-a arătat convinsă că prețul de achiziționare al gazelor naturale va crește, respectiv va crește și tariful.

„Este un proces inevitabil în actualele condiții de piață și ceea ce poate face Guvernul ca să ajute oamenii în perioada care vine este un mecanism de compensare a creșterii de tarif, țintit pe păturile vulnerabile ale populației”, a conchis șefa de la Guvern.

De asemenea, Gavrilița a declarat că astăzi va avea o discuție și cu așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre asigurarea cu gaz, inclusiv, a regiunii transnistrene.

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: