colaj NewsMaker

Vodă reacționează, după ce a fost acuzat că a închis ușa în fața „presei”: „Un politician de buzunar”

În timpul aflării prim-ministrului Dorin Recean la Consiliul Raional Orhei, eveniment marcat de proteste, a avut loc un incident cu implicarea purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă și liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Lungu a încercat să pătrundă în încăperea instituției în care premierul urma să aibă o ședință, iar Vodă nu i-a permisă intre și a închis ușa. Momentul, care a fost filmat și publicat în mediul online, a fost distribuit pe rețelele de socializare, sugerându-se totodată că reprezentantul Guvernului ar fi blocat accesul presei. Daniel Vodă a venit cu o reacție în care a menționat că, de fapt, a închis ușa „unui provocator” și „politician de buzunar”.

Schimb de replici între liderul „Șansă” și prim-ministru

Pe online a fost publicat un videoclip din interiorul Consiliului Raional Orhei, în care este surprinsă sosirea prim-ministrului Dorin Recean, care urma să aibă în instituție o întrevedere cu autoritățile publice locale.

Potrivit imaginilor video, liderul „Șansă”, Alexei Lungu, care era prezent acolo, l-a văzut pe premier și l-a întrebat: „Domnule Recean, vă place Orheiul reparat de Ilan Șor?”. La rândul său, premierul s-a apropiat de el și i-a spus „Alexei, locul tău nu e aici, să minți oamenii”, iar politicianul a menționat: „Eu nu mint”. Ulterior, șeful Guvernului și-a continuat replica, declarând: „Locul tău este la închisoare”. Apoi s-a îndepărtat de politician și a intrat în sala în care urma să se desfășoare întâlnirea. Iar în acest timp, Lungu i-a spus „Alături de dvs. Cu mare drag o să împart camera”.

Ușa sălii de ședință, închisă pentru Lungu

Totodată, Lungu s-a îndreptat și el spre sala respectivă și a încercat să pătrundă în interior, însă a fost oprit în prag de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care l-a însoțit pe Recean în deplasare în teritoriu. „Daniel, i-ați mâna de pe mine. I-ați mâna, că îți sar ochelarii acuș”, i-a spus politicianul.

Iar reprezentantul Guvernul a închis ușa încăperii, în timpe ce îi făcea semn cu mâna să nu intre.

Secvența în care Vodă închide ușa a fost intens distribuită pe rețelele de socializare, sugerându-se că acesta ar fi închis ușa în fața unor reprezentanți ai presei.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului a publicat un comentariu referitor la incident.

A apărut un video în care se insinuează că aș fi „închis ușa în fața presei”. Realitatea e alta: ușa s-a închis, într-adevăr – dar pentru un provocator, Alexei Lungu – politician de buzunar, agresiv și slugă a unui oligarh fugar. După ce m-a amenințat că „îmi sar ochelarii”, am ales demnitatea în locul circului și i-am arătat gestul să rămână afară. Pentru slujitorii minciunii – ușa s-a închis demult, simbolic și definitiv”, a spus el.

***

Amintim că prim-ministrul Dorin Recean, care a întreprins o deplasare de lucru în Orhei, a avut o întrevedere cu autoritățile publice locale în incinta Consiliului Raional. Când a ajuns la instituție, premierul a fost întâmpinat de zeci de oameni, adunați în marja unui protest împotriva vizitei sale, dar și împotriva formațiunii de guvernământ PAS, care a fost organizat de exponenți ai lui Ilan Șor. Manifestanții l-au primit cu mături și huiduieli.

După ce a plecat de la Consiuliul Raional, Recean a publicat o reacție pe pagina sa de Facebook. Prim-ministrul a menționat că organizatorii protestului – membri ai echipei lui Șor, la care s-a referit folosind sintagma „grupare criminală”, îi folosesc pe oameni pentru „a le fura viitorul”. El a subliniat că Guvernul va continua să implementeze proiecte în Orhei, în beneficiul locuitorilor de acolo.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: