„Președintele Zelenski a anunțat că unul din punctele de negociere, de fapt, una din precondiții pentru a negocia, pentru a discuta cu Kremlinul este soluționarea conflictului transnistrean”. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova Mihai Popșoi.
Într-un interviu pentru Vocea Basarabiei, vicepreședintele Parlamentului a fost întrebat dacă criza energetică face ca cele două maluri ale Nistrului să se apropie.
„Evident că prin prisma unei asemenea deznădejdi care se întâmplă în Ucraina este o apropiere naturală, dacă doriți, dar în același timp nu trebuie să ne facem iluzii”, a spus Popșoi.
El a adăugat că „atât timp cât acest război durează în Ucraina e complicat să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina ar putea să se așeze la masa de negocieri pentru a ne ajuta pe noi să rezolvăm conflictul transnistrean”.
„Dar suntem enorm de recunoscători președintelui Zelenski, care a punctat, inclusiv public, că diferendul transnistrean va fi discutat ca și parte a negocierilor, când se va ajunge la ele, între Ucraina și Federația Rusă. Și s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, important e să fim pregătiți pentru asta”, a adăugat Popșoi.
Oficialul moldovean spune că „președintele Zelenski a anunțat că unul din punctele de negociere, de fapt, una din precondiții pentru a negocia, pentru a discuta cu Kremlinul este soluționarea conflictului transnistrean”.
Popșoi a menționat că în aceste condiții „s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, dar în același timp trebuie să avem un optimism, așa, rezervat, având în vedere că noi am mai fost, cu mare regret, în situații mulți ani în urmă”. „Și în 2008, și mai devreme, când s-a părut că a existat o fereastră de oportunitate, care apoi s-a adeverit a nu fi tocmai o fereastră, și nu tocmai o oportunitate”, a precizat el.
„E puțin probabil să ne imaginăm că s-ar putea mișca carul din loc într-un mod serios atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război”, a adăugat Popșoi.
Întrebat care ar fi oferta Chișinăului pentru soluționarea problemei transnistrene, Popșoi a răspuns: „Timp de 30 de ani a fost o poziție tranșantă și această poziție rămâne fără echivoc, reglementarea transnistreană poate să aibă loc doar pașnic, doar prin respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și doar prin respectarea statutului de stat unitar al Republicii Moldova”.
***
Menționăm că public, președintele Vladimir Zelenski a prezentat 10 puncte ca fiind propunerile Ucrainei pentru realizarea păcii cu Rusia. Propunerile au fost anunțate în cadrul unui discurs de la G20. Printre acestea se enumeră retragerea trupelor ruse, prevenirea escaladării și eliberarea prizonierilor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!