Zelenski a menționat Moldova în discursul de la summitul european: „Asta înseamnă să fii vecin cu Rusia”
Full Article 2 minutes read

Zelenski a menționat Moldova în discursul de la summitul european: „Asta înseamnă să fii vecin cu Rusia”

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a avertizat în debutul summitului Comunității Politice Europene că, dacă nu va fi oprită, iar conflictul cu Ucraina va fi înghețat, Rusia va reuși până în anul 2028 să își refacă forțele militare distruse momentan, iar pericolul este real și pentru alte țări. Liderul de la Kiev a menționat și Republica Moldova în discurs.

„Asta înseamnă să fii vecin cu Rusia. Dar nu este vorba doar despre vecinătatea cu noi, sunt și frontierele UE în apropiere. Iar propagandiștii ruși vorbesc despre frontierele UE drept următoarele ținte. Dragi lideri europeni, aveți suficiente stații subterane în orașele voastre, unde să puteți organiza școli pentru copii? Asta dacă amenințările Rusiei devin realitate. Rusia planifică acum scenarii pentru următorii ani. Iar unul dintre ele este deosebit de periculos”, a declarat Zelenski.

„Rusia va încerca să distrugă unitatea europeană. Iar războiul este principalul instrument al Rusiei pentru acest lucru: un instrument pentru a-i face sclavi sau pentru a-i manipula pe alții. Rusia a încercat de decenii să păstreze controlul asupra țărilor vecine, pornind războaie și înghețând războaie. Rusia a făcut asta în Moldova, a încercat să distrugă și să divizeze Georgia și să rupă bucăți din Ucraina”, a adăugat Zelenski în discursul său de la EPC.

***

Precizăm că Granada găzduiește astăzi cea de-a treia ediție a summitului Comunității Politice Europene (European Political Community – EPC). Platforma de discuții a fost inițiată, în 2022, de președintele Franței Emmanuel Macron. Republica Moldova este reprezentantă la evenimentul din Spania de președinta Maia Sandu. În cadrul unor declarații pentru presă, șefa statului a spus că, la eveniment, va face apel către liderii europeni pentru a lupta împreună împotriva ingerințelor Federației Ruse în treburile interne ale țărilor democratice. La summit este prezent și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, deși anterior autoritățile spaniole nu au confirmat participarea liderului de la Kiev.

Prima ediție a avut loc în capitala Cehiei, iar cea de-a doua, pe 1 iunie, în Republica Moldova.

Corespondenta NewsMaker Stela Untila este printre jurnaliștii acreditați la summitul Comunității Politice Europene de la Granada și reflectă evenimentul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: