10 mituri și adevăruri despre energia solară în Republica Moldova

În prezent, aproape 300 de consumatori moldoveni folosesc lumina soarelui pentru a produce energie pentru propriul consum. În același timp, producerea energiei din surse regenerabile și mai ales din cea solară, continuă să fie umbrită de prejudecăți și concepții greșite.

Aflăm mai multe despre mituri de la  Alexandru Ciudin, director al Agenției pentru Eficiență Energetică.

Concepția greșită nr. 1: În Republica Moldova, soarele strălucește slab, iar iarna panourile solare nu produc energie.

Cu adevărat, Republica Moldova are mai puțină lumină directă a soarelui decât unele țări din sudul Europei, dar în comparație cu, de exemplu, Germania, care ocupă locul patru în lume, cu 52 de gigawați de panouri solare instalate, capacitatea noastră de a produce este mai înaltă. În timpul iernii, Republica Moldova beneficiază de o temperatură medie mai scăzută a aerului, și acest lucru crește eficiența panourilor solare, deoarece pe vreme rece, panourile funcționează mai productiv.

Analizând performanța unui sistem de energie solară, am putut observa că acesta produce energie pe tot parcursul anului. În cele mai înnorate luni ale anului, cantitatea de energie produsă scade deoarece zilele sunt mai scurte. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că producția de energie nu necesită strălucirea soarelui în mod constant (chiar și în zilele înnorate panourile produc energie), important este ca radiația solară să ajungă la panouri prin nori. Prin urmare, chiar și în lunile de iarnă, când producția este de aproximativ 10% din potențialul anual total, aceasta este suficientă ca să reducă destul de mult factura la energia electrică.

Concepția greșită nr. 2 Panourile solare de pe acoperiș arată urât și pot deteriora acoperișul.

Nu este adevărat, ba mai mult ca atât, panourile solare fiind instalate pe casă, ne arată că acel gospodar este prietenos cu mediul ambiant și promovează noile tehnologii.

Poate că instalatorii fără experiență pot deteriora acoperișul, dar dacă modulele solare sunt instalate bine pe acoperișul casei, perioada de garanție a acoperișului din contră va crește. Cât ține de aspectul exterior, tehnologiile fotovoltaice ne ofera în prezent o gamă largă de panouri fotovoltaice de diferite culori și tipuri. Cei care doresc ca acestea să se potrivească pe acoperiș și să nu iasă în evidență, le pot utiliza pe cele negre. Modulele pot fi roșii, verzi sau de alte culori.

Concepția greșită nr. 3 Panourile solare nu necesită mentenanță.

Se consideră că un sistem de energie solară funcționează bine fără nicio mentenanță după instalare. Acest lucru este doar parțial adevărat. Pentru a asigura o funcționare mai îndelungată și stabilă a sistemului, se recomandă verificarea eficienței panourilor solare cel puțin o dată pe an și, de asemenea, inspectarea construcției metalice.

Concepția greșită nr. 4 Întreținerea centralei este costisitoare și necesită cunoștințe speciale

Întreținerea se limitează de obicei la spălarea centralei cu o pompă de înaltă presiune o dată la 1-2 ani, lucru care nu necesită cunoștințe speciale. Dacă nu există un acces direct la centrală, atunci ploaia este, deseori, suficientă pentru a spăla toată murdăria.

Concepția greșită nr. 5 Energia solară este scumpă și investiția se răscumpără în peste 20 de ani.

Progresul tehnologic din ultimii 10 ani a contribuit la reducerea costurilor la panourile solare aproape în jumătate, iar astăzi sistemul de producere a energiei electrice din energia soarelui este la același preț ca un cazan modern. De exemplu, pentru o casă privată de dimensiuni medii, achiziționarea și instalarea unui sistem de energie solară ar costa de la 2.500 la 6.000 de euro.

Ținând cont de prețul instabil la energia electrica și de faptul că, după instalarea sistemului, factura la energie scădea cu aproximativ 50%, perioada medie de recuperare a investiției într-o gospodărie moldovenească ajunge la 6-9 ani. În același timp, perioada de răscumpărare a investiției depinde în mare parte de calitatea sistemului instalat și de particularitățile consumului de energie electrică. Astăzi, cele mai bune panouri au o garanție de peste 25 de ani, ceea ce înseamnă că panourile își păstrează cel puțin 85% din capacitatea lor chiar și după această perioadă.

Concepția greșită nr. 6 Parcurile fotovoltaice se construiesc pe teren agricol, iar Moldova fiind țară agrară, va avea de suferit.

Greșit, fiindcă la această etapă legea nu permite construcția parcurilor fotovoltaice pe teren arabil, dar e permisă constructia parcurilor pe terenuri mai puțin fertile. Cu toate acestea, parcurile fotovoltaice vor deveni parte a peisajului cotidian pe care îl întâlnim zi de zi, la fel ca pilonii de electricitate sau stațiile de transformare. În același timp, în țara noastră există încă mult potențial pe acoperișuri, dar este necesar de a le instala și pe terenuri pentru a atinge obiectivele climatice.

Concepția greșită nr. 7 Singurul lucru care trebuie de comparat este puterea.

Capacitatea totală a panourilor solare este importantă, dar este și mai importantă dimensionarea corectă a capacității de producție a întregului sistem – pentru a acoperi consumul necesar de energie electrică și a nu crește puterea sistemului prin instalarea unor capacități de producere excesive.

Dimensionarea corectă a centralei electrice ar trebui să ia în considerare tehnologia panourilor solare, amplasarea și accesul la lumina soarelui, precum și diverse bariere (clădiri inalte în apropiere, copaci, coșuri de fum etc.) și alte detalii, iar această analizăva oferi o imagine exactă asupra necesarului de energie și  a producției reale a sistemului pe tot parcursul anului. În consecință, această prognoză trebuie comparată cu consumul pe care îl are clădirea pentru a vedea necesarul de energie solară și capacitatea care  trebuie instalată. Cu cât sistemul este mai scump și mai ineficient, cu atât perioada de rascumparare este mai lungă.

Concepția greșită nr. 8 Panourile solare asigură independența energetică față de rețeaua electrică.

Majoritatea centralelor solare necesită o conexiune permanentă la rețea. Schema de sprijin contorizarea netă permite utilizarea rețelei electrice ca un acumulator virtual, din care se consumă energia la nevoie. De asemenea, există sistemele hibride în care o parte din energie este stocată în baterii. Mai sunt disponibile și sisteme independente de rețea, dar sunt specifice și concepute pentru locurile în care rețeaua electrică nu este disponibilă. În plus, acestea sunt de câteva ori mai scumpe decât celelalte doua soluții.

Concepția greșită nr. 9 Este mai benefic să plantăm copaci decât să construim parcuri fotovoltaice pentru a reduce emisiile de CO2.

Un hectar de panouri solare are un impact pozitiv de patruzeci de ori mai mare decât o pădure cu aceeași suprafață la capitolul emsiilor de CO2. Un panou solar transformă aproximativ șaisprezece procente din energia radiată în electricitate utilă. Eficiența fotosintezei, procesul prin care copacii transformă lumina soarelui în energie, este între unu și două procente.

Concepția greșită nr. 10 Parcurile solare poluează atmosfera, crează câmpuri magnetice periculoase.

Este adevărat că unele panouri solare conțin metale grele precum plumb și cadmiu. Reglementările europene însă limitează cantitatea acestor substanțe toxice în procesul de producere a panourilor.

Nici de radiațiile electromagnetice nu trebuie să ne temem. Puțină radiație emană invertoarele, care transformă curentul continuu în curent alternativ. Totuși, acest câmp magnetic este nesemnificativ și in limitele permise. În comparatie cu un pilon de înaltă tensiune, este chiar neînsemnat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova1 rămâne fără conducere la doar 3 luni de la numirea noului director? Membru-observator: „Este profund regretabil”

Ecaterina Covali ar fi demisionat din funcția de șefă a postului public de televiziune Moldova 1, la doar trei luni de la preluarea mandatului. Informația a fost făcută publică de membrul Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Corneliu Popovici, pe rețelele de socializare. Până în prezent, demisia nu a fost confirmată oficial nici de conducerea TRM, nici de Ecaterina Covali.

„Este profund regretabil când puținele persoane profesioniste și buni manageri de la Teleradio-Moldova sunt împinse spre demisie. Astăzi, doamna Ecaterina Covali, șefa TV Moldova 1, a fost nevoită să-și depună mandatul, după ce a expus o serie de nereguli grave în activitatea directorului general al TRM, Vlad Țurcanu. De ce? Pentru că a avut curajul să pună întrebări corecte”, a scris Popovici pe rețelele de socializare.

Corneliu Popovici mai precizează că a solicitat, în cadrul ședinței din 16 iulie a CSD, demisia directorului general al TRM, Vlad Țurcanu, invocând „grave disfuncționalități manageriale care afectează activitatea Companiei publice”. Totuși, potrivit lui Popovici, cererea sa nu a fost susținută de ceilalți membri ai Consiliului.

Directorul general al TRM nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care îi sunt aduse.

Amintim că Ecaterina Covali a fost numită director adjunct al Teleradio-Moldova pe 10 aprilie. Vlad Țurcanu a anunțat, atunci, că aceasta va coordona activitățile editoriale și administrative ale posturilor publice Moldova 1 și Moldova 2.

Pe 1 iulie, în mediul online a apărut o scrisoare semnată de nouă angajați ai Moldova 1, inclusiv Ecaterina Covali, în care acuză conducerea companiei publice că le-ar ignora atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”.

Contactat de NewsMaker, directorul TRM, Vlad Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului, la rândul lui, de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
presedinte.md

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, la Chișinău. Ce a discutat cu președinta Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit pe 16 iulie cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, Dragoș-Nicolae Pîslaru, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialii au discutat despre necesitatea accelerării proiectelor de interconectare a infrastructurii celor două țări și fortificarea colaborării dintre autoritățile de la Chișinău și București.

Potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de România în dezvoltarea sectoarelor esențiale ale economiei naționale și în susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, președinta Sandu a evidențiat importanța consolidării cooperării dintre Chișinău și București, în special în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a experienței dobândite de România în acest proces.

Un subiect al discuției l-a constituit necesitatea accelerării implementării proiectelor strategice de interconectare, precum construcția de noi poduri peste Prut și realizarea liniilor electrice Bălți–Suceava și Strășeni–Gutinaș, precum și reducerea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.

presedinte.md
colaj NM

Cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii – respinsă. Reacția deputatului PAS

Judecătoria Chișinău, sediul Centru a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de primarul Chișinăului, Ion Ceban, împotriva deputatului PAS Dorian Istratii, pentru o postare în care a menționat viziunile politice contradictorii ale edilului. Anunțul a fost făcut de parlamentar pe 16 iulie, pe Facebook.

Ivan Ceban a pierdut astăzi procesul de judecată inițiat împotriva mea pentru postarea de mai jos făcută în 2023. El este alternativa foștilor, alternativa Kremlinului, confirmat recent prin interdicția în spațiul Schengen din cauza riscurilor de securitate pentru Uniunea Europeană”, a transmis Dorian Istratii.

Deputatul PAS a publicat și decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care a examinat cauza. Potrivit documentului, cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii a fost respinsă ca neîntemeiată. Hotărârea primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Centru în termen de 30 de zile.

Edilul l-a acționat în judecată pe deputat pentru o postare pe Facebook din 2023, în care a fost vizat. Textul publicației menționat: „Nesterovschi, Lozovan, Ivan Ceban sunt dintr-un aluat care l-a plămădit Voronin, l-a preluat Plahotniuc și l-a plămădit mai departe cu mâna lui Dodon și, mai nou, fugarul Șor i-a cumpărat cu tot cu papuci. Atenție la oameni falși, atenție la cei care sunt gata să-și vândă țara pentru doi arginți. Exemplul primarului Ivan Ceban care ieri era împotriva Uniunii Europene și vorbea limba moldovenească, iar astăzi încearcă să mintă cetățenii că e pro-european și vorbește româna”. Ceban solicitase revocarea postării și obligarea lui Istratii să publice.

(VIDEO) Lista „trădătorilor” crește/ 13 moldoveni expulzați din Polonia/ Podul de pe Ismail, în stare critică

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Greva avocaților ar putea tergiversa examinarea dosarelor?
— Gaz avem, dar prețul de cumpărare este secret
— PNM propune revenirea la județe pentru a economisi un miliard de lei
— Șeful vămii centru vrea înapoi banii confiscați
— Podul de pe strada Ismail se prăbușește sub ochii noștri
— Vodă: cei care trădează Moldova vor fi sancționați
— Linia electrică Vulcănești-Chișinău, gata în proporție de 75%
— Fostul șef al vămii centru cere statului restituirea banilor confiscați
— Cei care trădează Moldova vor fi sancționați
— 13 moldoveni au fost expulzați din Polonia
— Microbuz de linie, implicat în accident la Strășeni. Două persoane decedate
— Încă două Coduri Galbene: de caniculă și furtuni
— Voronin confirmă că face bloc electoral cu Vlah, Dodon și Tarlev
— Deputat PAS: Moldova va legaliza criptomonedele până în 2026
— Decis: Aeroportul Chișinău va purta numele Eugen Doga
— Protest la Președinție: Irina Vlah și susținătorii săi s-au îmbrâncit cu poliția
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

screenshot

Usatîi, reacție la criticile Guvernului privind concertul organizat lângă „Trenul durerii”: „Noi l-am păzit mai tare ca voi”

Liderul „Partidului Nostru” (PN), Renato Usatîi, a venit pe 16 iulie cu o reacție după ce Guvernul a criticat faptul că concertul organizat în ajun de politician, în Chișinău, a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Într-o transmisiune live pe Facebook, Usatîi a declarat că vagoanele care fac parte din expoziție nu au fost afectate și nu a fost făcută mizerie în zonă. Acesta a mai numit autoritățile centrale „o rușine”.

Rușinea sunteți voi, domnul Băluțel, Recean, PAS-iști, travestiți și așa mai departe. Voi pentru mine sunteți toți egali. Nu este nicio discriminare. (…) Vagonul nu a fost acoperit, să nu ascundem trecutul, nu au fost provocatori să facă mizerie acolo. Noi l-am păzit mai tare ca voi”, a spus Renato Usatîi.

Nici Guvernul, nici PAS nu a comentat, deocamdată, declarația politicianului.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ucrainene ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

În zona în care a avut loc spectacolul este desfășurată în prezent tradiționala expoziție „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Aceasta este organizată de Guvern.

Pe 16 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat concertul, menționând că organizarea show-ului în apropierea expoziției „Trenul durerii” este „o insultă la adresa memoriei colective” și o „bătaie de joc”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: