A fost desemnat legal Igor Grosu la funcția de premier? CC examinează sesizarea PSRM (LIVE)
Full Article 2 minutes read

A fost desemnat legal Igor Grosu la funcția de premier? CC examinează sesizarea PSRM (LIVE)

Judecătorii Curții Constituționale (CC) examinează pe 22 martie sesizarea depusă de deputații Partidului Socialiștilor (PSRM), cu privire la decretul prin care deputatul Igor Grosu a fost desemnat de către șefa statului la funcția de prim-ministru.

Sesizarea a fost depusă de către deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea.

Pe 19 martie, judecătorii CC au respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru, însă au declarat admisibilă sesizarea.

***

Pe 16 martie, șefa statului a inițiat noi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în vedere găsirii unei soluții pentru depășirea crizei politice. În timpul discuțiilor dintre Maia Sandu și reprezentanții PSRM, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai vrea să preia funcția de premier. La scurt timp după acest anunț, șefa statului l-a desemnat pe deputatul PAS Igor Grosu în această funcție.

Pe 17 martie, socialiștii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională decretul președintei țării, privind desemnarea lui Igor Grosu și vor propune propriul candidat la funcția de prim-ministru.

În debutul ședinței parlamentului din 18 martie, liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță a anunțat crearea unei noi majorități parlamentare care îl propune pe Vladimir Golovatiuc, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, la funcția de prim-ministru. De asemenea, deputatul socialist a anunțat că majoritatea parlamentară o invită pe președinta țării Maia Sandu la noi consultări.

Administrația prezidențială a răspuns că Maia Sandu ar putea lansa noi discuții pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru numai după ce vor fi „consumate” efectele decretului privind numirea lui Igor Grosu.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: