Надежда Копту / NewsMaker

„Absolut ilegal”. Alexandr Stoianoglo a vorbit despre ultimele percheziții din biroul său

Alexandr Stoianoglo demis din funcția de procuror general, a calificat percheziția, pe care procurorii au efectuat-o în biroul său vinerea trecută, „ilegalitate absolută”. Între timp, procurorul Victor Furtună, continuă să insiste asupra legalității percheziției. Cu toate acestea, nu le-a explicat niciodată jurnaliştilor de ce biroul nu a fost sigilat după arestarea lui Stoianoglo.

Curtea de Apel (CA) examinează pe 15 noiembrie o măsură preventivă pentru Stoianoglo. În așteptarea deciziei judecătorilor, Stoianoglo le-a spus reporterilor că a considerat că percheziția efectuată în biroul său pe 12 noiembrie „o nelegiuire absolută.”

El a menționat că nu se afla în biroul său de mai mult de o lună.

„Biroul nu a fost sigilat. Este folosit de actualul procuror general Dumitru Robu. Ce s-a întâmplat în acest birou [după suspendarea mea], nu știu. Totodată, pot să declar responsabil că, în afară de materialele de lucru, în biroul meu nu era nimic. Care a fost scopul efectuării acestei percheziții, care a durat de la 10:00 la 20:00, încă nu am înțeles ”, a spus Stoianoglo.

El a spus că instanța le-a oferit dreptul procurorilor de a efectua percheziții.

„De fapt, au efectuat o percheziție în biroul procurorului general interimar, domnul Robu. Mai mult, biroul meu a fost deja percheziționat pe 5 octombrie, când am fost reținut”, a spus Stoianoglo.

Alexand Stoianoglo susține în continuare că dosarul penal intentat pe numele lui a fost fabricat. Potrivit acestuia, dintre toate acuzațiile din acest dosar, doar cazul de un eventual act de corupție poate fi luat în considerație.

Precizăm că este vorba despre o anchetă a presei ucrainene, conform căreia soția lui Stoianoglo a fost înregistrată la companiile Verlok Development și Jet Business Limited INC, care aparținea lui Veaceslav Platon. Aceste companii dețineau acțiuni la Moldindconbank (MICB).

„Nici eu, nici soția mea nu avem nimic de-a face cu aceste companii ucrainene. Mai mult, nu au existat acțiuni MICB din 2016. Au fost anulate de Comisia Națională a Pieței Financiare, în 2018 Moldova a devenit proprietara acestor acțiuni, iar în 2019 au fost vândute ”, a spus Stoianoglo

Amintim că în data de 5 octombrie, Consiliul Suprem al Procurorilor a autorizat punerea în mișcare a urmăririi penale împotriva lui Stoianoglo. Ancheta a fost încredințată procurorului Procurorului anticorupție Victor Furtună.

Două ore mai târziu, Furtună a deschis un dosar penal împotriva lui Stoianoglo cu mai multe acuzații: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut de ofițerii SIS.

Reținerea a avut loc cu 20 de minute înainte de briefing-ul pe care ar fi trebuit să-l susțină Stoianoglo. Procurorul general demis din funcție a fost ținut într-o secție de izolare pentru 72 de ore, iar în seara zilei de 8 octombrie, judecătoria cu sediul Ciocana l-a plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. La 15 octombrie, Curtea de Apel a menținut această decizie.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: