Acordul CSI privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală va fi denunțat. Ministerul lui Alaiba: Este lipsit de relevanță
Full Article 2 minutes read

Acordul CSI privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală va fi denunțat. Ministerul lui Alaiba: Este lipsit de relevanță

Acordul întocmit pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală, întocmit la Dușanbe la 1 iunie 2018, va fi denunțat. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării consideră că acordul este lipsit de relevanță.

Potrivit proiectului hotărârii de Guvern, în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, se adoptă normele și standardele europene, în timp ce standardele ГОCТ vor fi abrogate, deoarece prezintă incongruențe față de standardele europene sau internaționale.

În conformitate cu art.16 din Legea nr. 20/2016 standardele moldovenești, europene, internaționale, interstatale și ale altor țări, inclusiv proiectele acestora, sunt considerate opere științifice și sunt protejate prin dreptul de autor, ale organismului național de standardizare. Mai multe țări ale CSI (Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Federația Rusă, Tadjikistan și Uzbekistan) nu au prevederi privind accesul restrâns la textul standardelor. În acest sens, pentru Republica Moldova Acordul nu este relevant.

Din altă perspectivă, Acordul acoperă și clasificatoare interstatale privind informații tehnice, economice și sociale, iar în Republica Moldova clasificatoare sunt publice.

Amintim că, la ședințele anterioare ale Guvernului, MDED a propus denunțarea altor acorduri similare, majoritatea dintre ele fiind deja aprobate în plenul Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: