Acte necesare pentru călătorii cu copilul minor. Este nevoie de acordul ambilor părinți?
Full Article 3 minutes read

Acte necesare pentru călătorii cu copilul minor. Este nevoie de acordul ambilor părinți?

Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova doar însoţiţi de unul din părinţi, de reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţia reprezentantului legal, autentificată notarial. Precizările au fost făcute pe 4 ianuarie de către Poliția de Frontieră pentru cetățenii, care au planificat o călătorie împreună cu copiii minori.

Pentru raversarea graniței, minorii sunt obligați să dețină pașaport biometric. Încă din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților.

Astfel, copiii care deţin paşapoarte pot călători doar cu un părinte. Acordul vizat notarial al ambilor reprezentanţi legali este necesar doar în cazul emigrării autorizate, cu aplicarea însemnărilor corespunzătoare în paşaport.

Minorii care sunt căsătoriți, pot traversa frontiera de stat fără însoţitor şi fără declaraţie de la reprezentantul legal. În asemenea cazuri, Poliția de Frontieră sugerează să deţineţi şi certificatul de căsătorie.

„Dacă aţi planificat o călătorie peste hotare pentru minorii cu însoțitorii împuterniciţi de dumneavoastră, Poliţia de Frontieră vă reaminteşte că este nevoie de o declaraţie de la reprezentantul legal, a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie. Însoţitorul poartă răspundere pentru viaţa şi sănătatea minorului. În lipsa reprezentanţilor legali, în cadrul unor grupe organizate, răspunderea o poartă conducătorii grupelor, desemnaţi în procură”, informează instituția.

Mai mult, reprezentanţi legali se consideră şi tutori. Tutela se instituie asupra copiilor care nu au atins vârsta de 14 ani, iar curatela se stabileşte asupra copiilor în vârstă de la 14 la 18 ani. Tutela şi curatela se întocmeşte de către autorităţile administraţiei publice locale, în baza avizului scris al autorităţii tutelare. La traversarea frontierei de stat, poliţiştii de frontieră vor cere să prezentaţi şi documentul de instituire a tutelei în original.

În acest sens, în momentul autentificării la Biroul Notarial al declaraţiei de împuternicire a însoţitorului, să vă asiguraţi că anume această persoană se va prezenta împreună cu minorul, cu declaraţia şi cu actele de călătorie personale şi ale minorului, în punctul de trecere a frontierei de stat, la data menţionată.

Aceste acţiuni sunt necesare angajaţilor Poliţiei de Frontieră pentru a verifica valabilitatea actelor şi, ulterior, introducerea însemnărilor corespunzătoare în baza de date a Sistemului Informaţional Integrat al Poliţiei de Frontieră.

Totodată, polițiștii de frontieră informează că în baza Dispoziției de instituire a custodiei nu poate fi autorizată traversarea frontierei de stat.

Responsabilii din cadrul instituției mai atenționează că certificatul de naştere nu poate fi folosit ca document de călătorie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: