Minori după gratii. În ce condiții stau deținuții din Penitenciarul nr. 10-Goian și de ce mai mult de jumătate revin în închisoare
Full Article 3 minutes read

Minori după gratii. În ce condiții stau deținuții din Penitenciarul nr. 10-Goian și de ce mai mult de jumătate revin în închisoare

Șapte din zece minori deținuți din Republica Moldova ajung să comită, din nou, infracțiuni după eliberarea din penitenciare, arată datele statistice, potrivit CuSens. Într-un reportaj publicat pe 12 februarie se arată că motivele pentru care adolescenții revin după gratii sunt sprijinul insuficient pentru reintegrarea în societate din partea rudelor, dar, în primul rând, a statului. Statul cheltuiește circa 10 euro pe zi pentru nevoile unui deținut, în timp ce media europeană este de 77 de euro.

CuSens a realizat un reportaj despre procesul de reintegrare socială a minorilor din penitenciarul nr. 10-Goian din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău. În acest penitenciar își ispășesc pedeapsa 36 de minori, cu vârstele cuprinse între 14 și 17 ani, care au comis omoruri, furturi și alte infracțiuni deosebit de grave.

Zilnic, minorii sunt antrenați în diverse activități ocupaționale cum ar fi: programe de ordin psihologic, de asistență socială, educative. De asemenea, aceștia sunt înmatriculați la studii gimnaziale, care sunt obligatorii. Minorii își fac studiile în Liceul „Nicolae Bălcescu” din Ciorescu.  Totodată, copii deținuți pot învăța meserii precum cele de frizer, tencuitor, bucătar, cofetar, electromontator și instalator tehnico-sanitar. Iar timpul liber și-l pot petrece în sala de sport sau biblioteca penitenciarului.

Datele statistice arată că 7 din 10 minori deținuți recidivează, adică comit infracțiuni în mod repetat.

Nemijlocit în Penitenciarul nr. 10-Goian, din cei 36 de minori aflați în prezent în detenție, 24 au recidivat.

Motivul de bază care stă la săvărșirea recidivei îl reprezintă nesusținerea, în primul rând, a familiei către acesta. Pentru că odată eliberat din detenție, el se întoarce în acel cerc din care a venit la noi. Cu părere de rău, șansele de a recidiva sunt mari”, a spus Vladislava Balan, ofițera principală din Secția reintegrare socială a Penitenciarului nr.10 – Goian.

De cealaltă parte, experții Promo-Lex spun că recidivele se datorează eforturilor insuficiente ale statului de a reintegra și reeduca acești copii.

În toamna anului 2023 am realizat un proiect axat pe resocializarea și reeducarea tinerilor deținuți. Am constatat că sunt niște cursuri, există un plan individual de executare a pedepsei, dar acesta nu corespunde standardelor și expectațiilor copiilor. El este realizat pur formal. Școlile profesionale oferite în mediul carceral sunt calitative, sunt bune, dar nu umplă necesitățile deținuților minori. Respectiv, aceștia ar dori să fie mai mult abilitați în domeniul cunoașterii limbilor străine sau în domeniul ingineriei, sau în domeniul IT”, a menționat Diana Mazniuc, consilieră juridică Promo-Lex.

Mai mult, datele arată că, în comparație cu alte state, sistemul penitenciar din Moldova este subfinanțat.

Dacă ne uităm la cheltuieli per deținut, suntem de 7 ori sub media europeană. În medie, în Republica Moldova, statul cheltuie circa 10 euro pe zi, per deținut. Media în rândul țărilor Consiliului Europei este de 77 de euro pe zi. Orice buget este limitat și noi pentru a mări sursele alocate pentru o destinație, pentru un anumit scop, de obicei, se caută de unde se poate tăia, de unde să realocăm”, a spus secretara de stat de la Ministerul Justiției Nadejda Burciu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: