Activitatea televiziunii Canal 5 a fost suspendată temporar după ce instituțiile specializate au constatat că beneficiarii efectivi ai companiei, care dețin licența postului TV, sunt grupările criminale Șor și Plahotniuc. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. El a numit „falsă” narațiunea care se răspândește în spațiul public. Menționăm, pe online, publicații dar și persoane au scris că activitatea televiziunii a fost suspendată după ce jurnalista Canal 5 a adresat întrebări incomode președintei Maia Sandu.
Vodă a spus pentru NewsMaker că se răspândește „o narațiune complet falsă și neverificată” cu privire la recenta decizie a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Potrivit lui Vodă, Consiliul este prezidat de premierul Dorin Recean și cuprinde 15 instituții guvernamentale.
„Amintesc celor care răspândesc minciuni că autoritățile au anunțat la sfârșitul lui decembrie că toate companiile din sectorul audiovizual vor fi supuse verificării beneficiarilor lor efectivi în legătură cu implicarea acestora în operațiuni de spălare a banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, practici de corupție sau activități care amenință securitatea statului sau ordinea publică”, a comunicat Vodă.
El a mai spus că „sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca măsură preventivă, este aplicată după constatarea instituțiilor specializate că beneficiarii efectivi ai companiei care deține licența Canal 5 sunt grupările criminale Șor și Plahotniuc”.
Menționăm, fostul premierul Ion Chicu a scris pe rețelele de socializare că activitatea televiziunii Canal 5 a fost suspendată după ce jurnalista postului a adresat întrebări șefei statului. „Pentru această întrebare a fost închis postul TV respectiv…”, a scris Chicu pe online, atașând și imagini video din timpul conferințe de presă din data de 18 martie când jurnalista Canal 5 Parascovia Blanari i-a acordat Maiei Sandu o întrebare în legătură cu licitația anulată pentru selectarea unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău.
Și Pervîi Pridnestrovskii, din regiunea transnistreană, a scris la subiect. Sursa a publicat imagini cu jurnalista, din timpul conferinței din 18 martie, atunci când ea a întrebat-o pe șefa statului despre sejurul „scump” de la vinăria Et Cetera. „Câteva zile mai târziu, difuzarea canalului a fost oprită”, a menționat sursa.
***
Amintim, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, din care face parte inclusiv premierul Dorin Recean și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a decis, pe 20 martie, sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține televiziunea Canal 5 și postul de radio Maestro FM, în urma constatării unor „bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.
Decizia a fost luată la propunerea șefului SIS, Alexandr Musteață, după ce a fost stabilit că beneficiarii efectivi ai Canal 5 sunt fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Reprezentanții postului TV au numit decizia „un nou atac la libertatea de exprimare”.
Reamintim în acest context că, pe 1 martie 2024, Consiliul Audiovizualului raporta că TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile de televiziune cu licență suspendată: Primul în Moldova, ITV, Orhei TV, TV6 și Orizont TV.
***
Mai precizăm în acest context că, pe 18 martie 2024, președinta țării Maia Sandu a atenționat o jurnalistă de la postul de televiziune Canal 5 că este posibil să primească salariu din banii lui Ilan Șor, fost deputat condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”. Schimbul de replici a avut loc în cadrul conferinței de presă, susținută de șefa statului. Jurnalista Canal 5 Parascovia Blanari i-a acordat Maiei Sandu o întrebare în legătură cu licitația anulată pentru selectarea unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. În mod special, jurnalista s-a referit la zvonurile conform cărora Lagardere, una dintre cele două companii participante la licitație, ar fi fost favorizată. Ulterior, jurnalista a întrebat-o pe președintă dacă are dovezi că angajații Canal 5 lucrează pentru Ilan Șor. La rândul său, Maia Sandu a întrebat-o dacă cunoaște ce buget are Canal 5, iar aceasta a răspuns că „nu”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!