Actrița Masha Mashkova, în monospectacolul de autor „NADEZHDINY”. Locul premierei – Chișinău
Full Article 3 minutes read

Actrița Masha Mashkova, în monospectacolul de autor „NADEZHDINY”. Locul premierei – Chișinău

Pe 25, 28 și 29 octombrie monospectacolul „NADEZHDINY” va fi jucat în premieră la Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Centrul Comunitar Evreiesc «Kedem» (str. Eugen Doga 5).

Este imposibil să inventezi o asemenea istorie. Doar viața ne oferă astfel de întâmplări la cumpăna dintre secole, epoci și generații. Și din acest motiv nu trebuie să ne mirăm că spectacolul de la Chișinău este doar o parte a evenimentelor care se vor desfășura în orașul nostru în zilele ce urmează. Nu doar pe scena teatrului Comunității Evreiești din Republica Moldova, ci și pe străzi, în agitația cotidiană a vechiului Chișinău.

Descoperirea mărturiilor scrise de mâna stră-străbunicii, au provocat-o pe Masha Mashkova să facă cale lungă, pentru a găsi unde stau ascunse originile arborelui său genealogic și care este adevăratul conflict al istoriei.

Intriga începe cu o moștenire de familie, pe care Vladimir Mashkov i-a transmis-o fiicei sale. Era un jurnal, o mărturisire a unei fete de la Chișinău, pe nume Melania Sevruk, care a devenit iubita și soția revoluționarului Evgheni Zelenski.

Întâlnirea dintre Melania, gimnazista de mai ieri, și Evghenii, activistul revoluționar exilat de la Harkov, s-a petrecut la începutul secolelor XIX-XX în tipografia «Kașevski» din Chișinău. Zelenskii își aducea aici însemnările, iar viitoarea sa consoartă era editorul său. Așa a început traiul lor împreună și cauza lor comună, pline de drame și încercări neverosimile. O cauză – plină de pericole, speranțe și dezamăgiri.

Evghenii Zelenskii a murit de oftică în 1905. Stelele aprinse ale primei revoluții rusești de acum mai bine de un secol au lăsat în umbră și numele lui Zelenskii, și cauza sa. Cu toate acestea, entuziasmul Mariei Mashkova, strănepoata lui Evghenii și a Melaniei, au permis ca această istorie chișinăuiană a familiei Mashkov să apară într-o lumină complet diferită.

Cercetători din Kiev, Moscova și Chișinău găsesc în cele mai îndepărtate colțuri ale bibliotecilor din întreaga lume, dosare de arhivă unice, cărți și articole ale acestui revoluționar uitat. Iar Zelenskii apare brusc sub forma celebrului adversar al lui Vladimir Lenin, care a scris și a acționat sub pseudonimul Nadezhdin.

Iar acum, la Chișinău, la editura «Stratum», în parteneriat cu Biblioteca Civilizațiilor «Marc Bloch», va fi publicat un volum impunător de memorii ale Melaniei Sevruk și prima analiză serioasă a moștenirii ideologice a lui Evghenii Zelenskii.

În același timp, inspirată de circumstanțele dramatice ale biografiei familiei sale, Maria Mashkova își montează la Chișinău mono-spectacolul «NADEZHDINY», inspirat de jurnalul stră-străbunicii sale.

Chișinăul este un loc minunat al păcii în mijlocul războiului, confruntărilor și neînțelegerilor reciproce. Nu este o coincidență faptul că în zilele premierei spectacolului «NADEZHDINY», aici se vor întâlni și se vor îmbrățișa rusoaica Maria Mashkova și ucraineanca Mila din Harkov, una dintre urmașele familiei Zelenskii.

În rolul principal: Maria Mașkova
Vocea lui Nadezhdin: Anatolii Belâi
Regizor: Egor Baranov
Dramaturg: Arsenii Fariatiev
Muzica: Anna Drubici
Scenografie/design grafic: Liza Irșai
Coregraf: Melpomen
Costume: Katerina Kravțova
Producători: Sașa Siberg/Alla Donțu
Durata: 75 min.
Monospectacolul va avea loc în limba rusă.

Partenerii proiectului: Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Librarius, Mediacor, Biblioteca «Marc Bloch», Editura Stratum, Ford, Sano.

Parteneri media: TV8, HIT FM, NewsMaker, Realitatea.md, Rupor.md

Proiectul a fost susținut de: Alexander Bilinkis, Gleb Rudenko, Serghei Ștern, Arcadii Țeitlin, Alexander Turkot, Anatolii Sokolov, Vasilii Chirtoca.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: