Actrița Masha Mashkova, în monospectacolul de autor „NADEZHDINY”. Locul premierei – Chișinău

Pe 25, 28 și 29 octombrie monospectacolul „NADEZHDINY” va fi jucat în premieră la Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Centrul Comunitar Evreiesc «Kedem» (str. Eugen Doga 5).

Este imposibil să inventezi o asemenea istorie. Doar viața ne oferă astfel de întâmplări la cumpăna dintre secole, epoci și generații. Și din acest motiv nu trebuie să ne mirăm că spectacolul de la Chișinău este doar o parte a evenimentelor care se vor desfășura în orașul nostru în zilele ce urmează. Nu doar pe scena teatrului Comunității Evreiești din Republica Moldova, ci și pe străzi, în agitația cotidiană a vechiului Chișinău.

Descoperirea mărturiilor scrise de mâna stră-străbunicii, au provocat-o pe Masha Mashkova să facă cale lungă, pentru a găsi unde stau ascunse originile arborelui său genealogic și care este adevăratul conflict al istoriei.

Intriga începe cu o moștenire de familie, pe care Vladimir Mashkov i-a transmis-o fiicei sale. Era un jurnal, o mărturisire a unei fete de la Chișinău, pe nume Melania Sevruk, care a devenit iubita și soția revoluționarului Evgheni Zelenski.

Întâlnirea dintre Melania, gimnazista de mai ieri, și Evghenii, activistul revoluționar exilat de la Harkov, s-a petrecut la începutul secolelor XIX-XX în tipografia «Kașevski» din Chișinău. Zelenskii își aducea aici însemnările, iar viitoarea sa consoartă era editorul său. Așa a început traiul lor împreună și cauza lor comună, pline de drame și încercări neverosimile. O cauză – plină de pericole, speranțe și dezamăgiri.

Evghenii Zelenskii a murit de oftică în 1905. Stelele aprinse ale primei revoluții rusești de acum mai bine de un secol au lăsat în umbră și numele lui Zelenskii, și cauza sa. Cu toate acestea, entuziasmul Mariei Mashkova, strănepoata lui Evghenii și a Melaniei, au permis ca această istorie chișinăuiană a familiei Mashkov să apară într-o lumină complet diferită.

Cercetători din Kiev, Moscova și Chișinău găsesc în cele mai îndepărtate colțuri ale bibliotecilor din întreaga lume, dosare de arhivă unice, cărți și articole ale acestui revoluționar uitat. Iar Zelenskii apare brusc sub forma celebrului adversar al lui Vladimir Lenin, care a scris și a acționat sub pseudonimul Nadezhdin.

Iar acum, la Chișinău, la editura «Stratum», în parteneriat cu Biblioteca Civilizațiilor «Marc Bloch», va fi publicat un volum impunător de memorii ale Melaniei Sevruk și prima analiză serioasă a moștenirii ideologice a lui Evghenii Zelenskii.

În același timp, inspirată de circumstanțele dramatice ale biografiei familiei sale, Maria Mashkova își montează la Chișinău mono-spectacolul «NADEZHDINY», inspirat de jurnalul stră-străbunicii sale.

Chișinăul este un loc minunat al păcii în mijlocul războiului, confruntărilor și neînțelegerilor reciproce. Nu este o coincidență faptul că în zilele premierei spectacolului «NADEZHDINY», aici se vor întâlni și se vor îmbrățișa rusoaica Maria Mashkova și ucraineanca Mila din Harkov, una dintre urmașele familiei Zelenskii.

În rolul principal: Maria Mașkova
Vocea lui Nadezhdin: Anatolii Belâi
Regizor: Egor Baranov
Dramaturg: Arsenii Fariatiev
Muzica: Anna Drubici
Scenografie/design grafic: Liza Irșai
Coregraf: Melpomen
Costume: Katerina Kravțova
Producători: Sașa Siberg/Alla Donțu
Durata: 75 min.
Monospectacolul va avea loc în limba rusă.

Partenerii proiectului: Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Librarius, Mediacor, Biblioteca «Marc Bloch», Editura Stratum, Ford, Sano.

Parteneri media: TV8, HIT FM, NewsMaker, Realitatea.md, Rupor.md

Proiectul a fost susținut de: Alexander Bilinkis, Gleb Rudenko, Serghei Ștern, Arcadii Țeitlin, Alexander Turkot, Anatolii Sokolov, Vasilii Chirtoca.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu și Dorin Recean s-au întâlnit cu ministra română de Externe: „România va rămâne o voce pentru R. Moldova în UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit marți, 22 iulie, la Chișinău, cu ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, aflată într-o vizită oficială în țara noastră.

Șefa statului a mulțumit pentru sprijinul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova, atât în procesul de integrare europeană, cât și în dezvoltarea economică și consolidarea instituțiilor democratice.

Potrivit Președinției, discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală în domenii-cheie precum, infrastructură și energie. Au fost menționate proiectele comune aflate în derulare – inclusiv, construcția podului rutier de la Ungheni, Autostrada Unirii, modernizarea rețelei feroviare Cantemir–Fălciu și accelerarea lucrărilor la liniile electrice Strășeni–Gutinaș și Bălți–Suceava. Totodată, a fost reiterată necesitatea reducerii timpilor de așteptare la frontieră.

O altă temă a fost securitatea informațională. Oficialii au convenit intensificarea cooperării pentru combaterea dezinformării și au reiterat sprijinul activ pentru Ucraina, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Ministra română de Externe a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat modalitățile de aprofundare a parteneriatului strategic moldo-român și de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

„Ne dorim să continuăm să lucrăm împreună, cu încredere, pentru aprofundarea parteneriatului nostru strategic și apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Progresele Republicii Moldova în parcursul european se datorează și sprijinului constant al României”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, ministra Oana-Silvia Țoiu a menționat, la rândul său, că parteneriatul strategic dintre Chișinău și București este fundamentat pe încredere reciprocă și solidaritate și „România va rămâne o voce pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană”.

În domeniul economic, s-a evidențiat că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și ocupă primul loc în topul investitorilor străini, atât ca volum de investiții, cât și ca număr de întreprinderi active.

Premierul Recean a exprimat interesul pentru atragerea investițiilor române în modernizarea sectorului energetic și agroalimentar, în special în echipamente care permit procesarea produselor cu valoare adăugată mare, destinate pieței europene.

Discuțiile au inclus și dimensiunea securității cibernetice, în contextul riscurilor de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

Telegram/Igor Dodon

Dodon, Voronin, Tarlev și Vlah vor să candideze împreună la parlamentare: „Se înfăptuiește o dorință”

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat pe 22 iulie, într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Astăzi, la data de 22 iulie, se înfăptuiește o dorință pe care a avut-o foarte multă lume în acești ani – consolidarea forțelor de stânga și centru stânga pentru a identifica cea mai bună cale de participare în alegerile parlamentare din toamnă. Intenția noastră sinceră este să construim un bloc patriotic. Eu sper că noi, liderii și echipele partidelor, vom reuși să găsim limbă comună, să dăm dovadă de maturitate politică și să punem mai presus de ambițiile de partid interesul național al țării”, a declarat Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că cele patru partide urmează să-și convoace organele de conducere, în vederea creării blocului electoral.

Politicianul a mai spus că formațiunile politice pledează au aceleași viziuni politice.

Noi în comun suntem stataliști, protejăm identitatea moldovenească, protejăm credința creștină, pledăm pentru neutralitate. Suntem suveraniști. În politica externă, noi dorim parteneriate echilibrate cu toate părțile și restabilirea relațiilor cu Federația Rusă. În rest toate acțiunile și orientările externe ale Republicii Moldova, trebuie reevaluate în conformitate cu interesul național al țării”, a declarat Dodon.

Totodată, liderii celor patru partide au refuzat să spună cum se va numi blocul electoral pe care vor să-l formeze sau cine vor fi candidații de pe lista acestuia. Igor Dodon a spus că vor vorbi despre aceste lucruri ulterior.

Amintim că inițiativa privind unirea partidelor pro-ruse pentru alegerile parlamentare a început să fie tot mai discutată după ce, în luna iunie, jurnaliștii Ludmila Belcencova și Dmitri Ciubașenco, alături de fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, au lansat platforma „Pentru Moldova”. Scopul declarat al acesteia a fost aducerea formațiunilor pro-ruse împreună pentru a învinge Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate la scrutinul din toamnă. Ulterior, Igor Dodon, Irina Vlah, Vladimir Voronin și Vasile Tarlev au anunțat că sunt de acord cu faptul că opoziția ar trebui să se unească și au declarat de mai multe ori că poartă discuții despre o potențială creare a unui bloc electoral.

Totodată, reprezentanții PSRM, PCRM, PRIM și „Pentru Viitorul Moldovei” au început să fie surprinși tot mai des împreună. În pofida invaziei ruse la scară largă din Ucraina, aceștia au efectuat, de asemenea, mai multe vizite în Rusia, unde avut întrevederi cu oficiali ruși, printre care și vicepremierul Guvernului de la Moscova, Alexandr Novak.

***

Amintim că alegeri parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Коллаж

Tragedii în Orhei și Florești: Doi frați și un copil de 12 ani s-au înecat într-o singură zi 

Trei persoane, dintre care doi copii, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a fost înregistrat pe 21 iulie, în apropierea localității Trifănești, raionul Florești. Un băiat de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce a căzut în apă în timpul jocului. Corpul neînsuflețit al copilului a fost scos la mal de către localnici, înainte de intervenția serviciilor specializate. Circumstanțele exacte ale tragediei urmează să fie stabilite.

Un alt incident s-a produs în noaptea de 21 iulie, în satul Chiperceni, raionul Orhei, unde doi frați – unul de 20 de ani și altul de 12 ani – s-au înecat în timp ce pescuiau la un iaz din localitate. Dispariția lor a fost semnalată de un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale acestora. Salvatorii și scafandrii IGSU au intervenit la fața locului. În dimineața zilei de 22 iulie, a fost găsit corpul tânărului de 20 de ani. Căutările minorului dispărut continuă.

IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate da salvamari. Totodată, amatorii de pescuit sunt rugați să aleagă locuri autorizate și sigure, departe de curenți puternici, diguri sau baraje. Părinții sunt rugați să acorde o atenție sporită copiilor și să nu îi lase nesupravegheați în apropierea apelor.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2025, 34 de persoane, dintre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Tudor Mardei / NewsMaker

Noi detalii despre Plahotniuc și Țuțu. Cernăuțeanu: au fost reținuți în Grecia în timp ce încercau să plece în Dubai. Ce urmează

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să plece în Dubai. Informația a fost confirmată de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru NewsMaker. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăușeanu, a declarat pentru NewsMaker că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute, care, potrivit surselor noastre, ar fi fostul deputat democrat Constantin Țuțu.

„Cu părere de rău, nu pot să-i înfirm sau să afirm lucrurile respective, deoarece măsurile procedurale care se desfășoară nu îmi permit acest lucru și nu este corect ca să o facem. O să fie momentul potrivit atunci când o să avem confirmările și acțiunile procesuale legate și asigurate cu Grecia. Atunci vom comunica suplimentar. La etapa actuală, mai mult decât am oferit publicului ca informație preliminară, nu putem face”, a precizat Cernăușeanu.

Potrivit acestuia, în continuare, Ministerul Justiției și Procuratura urmează să inițieze procedurile de extrădare în Republica Moldova a celor două persoane reținute în Grecia, între ele – Plahotniuc.

„Acest lucru urmează să fie asigurat în perioada imediat următoare.La moment, asigurăm schimbul de date și informații cu canalele oficiale”, a mai declarat Viorel Cernăuțeanu.

IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: