Afacerea „pufoasă” a lui Sergiu Malai: drumul spre succes al “Hermina” trece prin retehnologizare

Sergiu Malai este un antreprenor din Chișinău care a creat un brand autohton de haine. În anul 2010, în mijlocul unei activități predominant orientate către prelucrare și exportul în lohn, a luat naștere ideea de a crea un brand local care să ofere aceeași calitate a materiei prime și a confecției, însă la prețuri mai accesibile pentru Republica Moldova. Astfel a început istoria Hermina, care a reușit să se impună în industria textilă moldovenească.

Sergiu Malai povestește că, inițial, în 2010, procentul de produse Hermina în portofoliul companiei era minor, doar 2%, însă, odată cu trecerea timpului și cu eforturile constante de creștere și îmbunătățire, acest procent s-a inversat. Astăzi, în 2023, Hermina reprezintă 80% din activitatea companiei Cherang, demonstrând succesul și acceptarea brandului pe piața locală.

«Legătura dintre afacere și denumire este bazată pe asociere. Numele brandului „Hermina“ provine de la asocierea cu un animal cu blană moale și pufoasă. Așa ne-am gândit să reflectăm confortul și calitatea produselor noastre. În același timp, denumirea companiei, Cherang, inspirată de la un oraș din Australia, simbolizează aspirațiile internaționale ale brandului și conexiunea cu cele mai bune practici din întreaga lume», a relatat antreprenorul.
Antreprenorul povestește că pentru a pune pe picioare afacerea a avut nevoie de investiții semnificative, iar când a aflat despre programele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) nu a ezitat să aplice pentru finanțare.

Hermina a reușit să obțină suport financiar nerambursabil aplicând la câteva programe ODA, inclusiv Programul Creștere a Competitivității și Internaționalizare a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, finanțat de Guvern și Banca Mondială.

Implementarea investițiilor din fiecare program a adus rezultate, cum ar fi dezvoltarea unui sistem de gestionare a stocurilor, achiziționarea de utilaje moderne și crearea de noi produse cu care au ieșit pe piață, cum ar fi puloverele și malete de bărbați, pe lângă linia de producere a rochiilor, fustelor și bluzelor tricotate pentru dame.

«Rezultatele obținute din finanțarea prin Programul ODA au fost remarcabile. Exportul în România a devenit o realitate, iar vânzările au înregistrat o creștere semnificativă. Am avut o creștere de aproximativ 72% în 2022 față de 2021 și de 55% în 2023 față de 2022. Mai mult decât atât, numărul angajaților a crescut de la 4 în ianuarie 2021 la 12 în ianuarie 2024», a relatat Sergiu Malai.

Antreprenorul spune că procedura de accesare a granturilor a fost ușoară și că nu a întâmpinat dificultăți. Mai mult, antreprenorul povestește că nu a avut nevoie de ajutor pentru pregătirea dosarului datorită faptului că este digitalizată aplicarea.

Perspectivele de viitor pentru Hermina sunt îndrăznețe și pline de promisiuni. Compania își propune să își extindă rețeaua de distribuție în Republica Moldova și în afara ei, să continue să creeze și să îmbunătățească produsele existente, și să investească în imagine și marketing pentru a-și consolida poziția pe piață.

Deși spune că nu este ușor în Moldova să pui pe picioare o afacere prosperă, Sergiu Malai este convins că acest lucru este posibil și că există multe posibilități. Programele de dezvoltare existente, în opinia sa, oferă un suport important pentru afaceri.

«Susținerea Băncii Mondiale și ODA a fost, și sperăm că va fi, foarte importantă și utilă pentru noi. Republica Moldova este un mediu prielnic pentru dezvoltarea afacerilor, atât cu puncte forte, cât și cu slăbiciuni, așa cum se întâmplă în orice mediu de afaceri», a adăugat omul de afaceri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

ziar.md

Argint pentru Moldova la Grand Prix-ul de lupte de la Budapesta. Irina Rângaci a urcat pe podium

Luptătoarea Irina Rîngaci a obținut medalia de argint la turneul internațional „Ranking Series – Memorialul Polyak Imre & Varga Janos”. Prestigioasa competiție s-a desfășurat la Budapesta, în perioada 17 – 20 iulie.

Irina Rîngaci a evoluat la categoria de greutate de 65 kg. Sportiva din Republica Moldova a trecut de Ekaterina Koșkina (Rusia), care s-a retras din cauza unei accidentări, și a învins-o categoric sportiva Eniko Elekes (Ungaria), cu scorul 10 : 0. În finală, Rîngaci a fost învinsă de norvegianca Grace Bullen, clasându-se astfel pe locul II.

Competiția, parte din circuitul global Ranking Series, reunește anual unii dintre cei mai valoroși luptători din lume și reprezintă o etapă importantă de acumulare a punctelor pentru calificarea la marile turnee internaționale, scrie Moldpres.

Irina Rîngaci are deja în palmaresul său titlul de campioană mondială (2021) și europeană (2022) la seniori.

Temperaturi caniculare în sudul Moldovei. Meteorologii au emis Cod galben

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben de caniculă pentru sudul Republicii Moldova, dar și unele raioane centrale. Avertizarea meteo va fi valabilă pe parcursul zilei de 21 iulie.

Potrivit SHS, în sudul țării și câteva raioane centrale, în intervalul de timp vizat, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C… +35°C.

meteo.md

Telegram/Poliția Republicii Moldova

Un automobil s-a izbit într-un transformator electric la Drochia. Șoferul și pasagerul său au decedat

Un automobil Dacia, care se deplasa cu viteză excesivă, s-a tamponat într-un transformator electric din localitatea Drochia, pe 20 iulie. Șoferul și pasagerul care se aflau în interior au decedat. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Potrivit sursei citate, în jurul orei 18:00, poliția a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier în satul Drochia.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că un bărbat de 37 de ani, conducând cu viteză excesivă o Dacia, la intrarea în localitate ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un transformator electric.

Telegram/Poliția Republicii Moldova
Telegram/Poliția Republicii Moldova

În urma impactului, pasagerul — un tânăr de 22 de ani — a decedat pe loc. Șoferul a fost transportat la spital, unde, din nefericire, a decedat la scurt timp.

Poliția investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești. Câte voturi a obținut singurul candidat din cursa electorală

În urma votării repetate a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Boldurești, Sergiu Bulicanu, singurul candidat din cursa electorală, a obținut 610 voturi. Asta arată datele preliminare prezentate de Comisia Electorală (CEC).

Conform datelor preliminare, 610 alegători au votat pentru Serghei Bulicanu, candidat independent. În conformitate cu legislația electorală, candidatul la funcția de primar se va considera ales, dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri”, a transmis CEC într-un comunicat.

Amintim că Comisia Electorală Centrală a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. Inițial, în cursa electorală urmau să concureze din nou Sergiu Bulicanu și Nicanor Ciochină, care este învinuit că a accidentat mortal un adolescent și a fugit de la fața locului.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutin, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: