Андрей Мардарь

Agricultorii au reluat protestul din fața parlamentului (LIVE NM)

În dimineața de 17 decembrie, agricultorii au reluat protestul din fața clădirii parlamentului. Zona este împânzită de polițiști, care țin manifestanții la distanță. NM transmite LIVE de la fața locului.

Demonstranții scandează „noi nu cedăm” și „jos trădătorii!”. Aceștia solicită demisia guvernului.

Deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a îndemnat parlamentarii din PSRM să iasă în fața protestatarilor și să le explice ce au votat în noaptea de 16 decembrie, înainte de a închide sesiunea de toamnă-iarnă a legislativului.

NM

Fermierii au protestat și pe 16 decembrie în fața clădirii legislativului. Unii dintre ei au urcat cu tractoarele chiar pe scările din fața clădirii. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Ulterior, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că cel puțin 4 polițiști au fost răniți. Reprezentanții PSRM au declarat că violențele au fost provocate de PAS și Maia Sandu, care și-ar dori demisia guvernului Chicu.

Ulterior, în fața manifestanților a venit deputatul PAS Mihai Popșoi, care a anunțat că formațiunea va depune o moțiune de cenzură asupra activității guvernului Chicu. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor a fost invitat la discuții cu fracțiunile parlamentare.

Seara, în fața manifestanților a venit președintele Comisiei parlamentare Agricultură și industrie alimentară, socialistul Radu Mudreac, care a anunțat că, în urma abrogării legii privind „furtul miliardului”, guvernul va obține suplimentar circa 900 de mln de lei, care ar urma să fie alocate în fondul de subvenționare a agricultorilor. De asemenea, cota TVA pentru anul 2021 va fi exclusă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: