Air Moldova respinge public acuzațiile privind afilierea companiei cu politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 de ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”. Într-un comunicat emis, compania aeriană acuză autoritățile de răfuială politică și declară că liderul Partidului „ȘOR” nu ar activa și nu ar deține, de facto, nici un statut în cadrul companiei, așa cum a declarat, anterior, conducerea de vârf a țării
„Air Moldova este subiectul de top pe agenda politică a țării și suportă răfuiala politică privind afilierea companiei cu politicianul Ilan Șor. De nenumărate ori compania Air Moldova a respins public acuzațiile privind afilierea acesteia cu politicianul Ilan Șor. Reiterăm! În cadrul companiei Air Moldova, în cadrul fondatorilor care dețin compania, Ilan Șor nu activează și nu deține nici un statut”, anunță Air Moldova.
Compania susține că declarațiile privind afilierea companiei cu politicianul Ilan Șor nu ar avea la bază „decât presupuneri și acuzații nefondate”.
„Air Moldova nu este despre politică! Air Moldova este despre Aviație, fiind baza Aviației Civile a Republicii Moldova”, mai menționează compania aeriană.
Menționăm că compania Air Moldova a anunțat astăzi că suspendă, din 2 mai, toate zborurile sale și oprește vânzarea biletelor, solicitând, în instanță, o restructurare accelerată pentru a evita falimentul. Compania susține că reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță.
***
De menționat că, în ultima perioadă, Air Moldova și-a anulat mai multe curse. Anterior, Air Moldova a declarat că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.
Recent, compania a lansat o petiție pe online. Aceasta a solicitat, din numele a 285 de angajați, intervenția președintei Maia Sandu. Air Moldova a spus că șefa statului ar fi „ultima șansă de a salva operatorul național”. În caz contrar, a adăugat compania, va intra în faliment.
Președinta Maia Sandu a comentat petiția lansată de Air Moldova. Șefa statului a declarat că cererea nu intră în prerogativele Președinției și că „resursele financiare sunt la bugetul de stat”, însă datoriile acumulate de Air Moldova trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. În același timp, președinta a menționat că autoritățile așteaptă „noutăți de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată această companie atunci când era în proprietatea statului, după care privatizată”.
Pe 26 aprilie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Liliana Dabija a anunțat că în urma multiplelor zboruri anulate, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis prescripții și a efectuat controale la Air Moldova. Totodată, de la compania aeriană a fost solicitat un plan de dezvoltare, pentru a nu permite comercializarea pe termen lung a biletelor, astfel încât consumatorii să nu fie afectați. Totuși, o decizie privind ridicarea licenței nu a fost luată, potrivit ministrei.
Pe 27 aprilie, prim-ministrul Dorin Recean a comentat situația de la Air Moldova, nevoită să își anuleze mai multe curse avia în ultima perioadă. Premierul declara că Air Moldova ar fi fost fraudată și furată deliberat de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „frauda bancară”. „Guvernul nu trebuie să rezolve problemele Air Moldova, dar problemele din sistem”, a menționa Recean.
Situația din jurul companiei aeriene a fost comentată și de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Speakerul a susținut recent că Air Moldova, care ar fi controlată de deputatul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, se confruntă cu datorii enorme, create intenționat. „Air Moldova este controlată de Șor. E a lui, a acestui individ. Din această companie denumirea Moldova este deprisos. Acolo e numai aer și datorii foarte mari”, a declarat atunci Igor Grosu.