Elemente oligarhice în instituțiile statului încă persistă, mai ales în cele regulatorii, printre care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Consiliul Concurenței, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), Banca Națională, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). În aceste instituții, mai există oameni numiți în perioada lui Plahotniuc. Declarațiile au fost făcute de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, în cadrul ediției din 9 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„În regulatorii sunt pline, oameni numiți pe bandă rulantă. Anume în acele instituții este mai complicat de mai curățat, pentru că piramida asta era și în Guvern, și în Parlament și de aici, bine mersi, secretari de stat din perioada oligarhilor, n-au rămas, din poliție s-a mai curățat, servicii – la fel și așa mai departe”, a spus Alaiba.
Deputatul PAS a explicat care sunt instituțiile regulatorii și care este situația în cadrul acestora.
„Regulatorii sunt instituțiile independente care au mai mult responsabilitate decât uneori, de un ditamai Guvern pentru un anumit sector. Vorbim aici de ANRE, Consiliul Concurenței, CNPF, Banca Națională și astea sunt instituții care sunt subordonate și ANSC, sunt subordonate Parlamentului, sunt instituții care cumva, noi în Comisia economie, buget și finanțe, asigurăm supravegherea acestor instituții și le ținem responsabile. CNPF, în septembrie, demiși, de atunci, puși oameni integri, eu am certitudinea, văd rezultate.
ANSC, demis conform legii, o persoană care nu îndeplinea acele criterii de angajare la numire. Sunt acolo turbulențe, pot să recunosc, dar oamenii au fost schimbați. Consiliul Concurenței, directorul și un membru al plenului și-au dat demisia, a fost numită o persoană nouă în funcția de director. Este BNM, care da, oameni au fost numiți din perioada lui Plahotniuc. Curtea de Conturi, numit la fel, în perioada lui Plahotniuc ca un fel de bloc la pensie”, a explicat Dumitru Alaiba.
Deputatul a mai menționat că are uneori„ întrebări față de decizii, față de cât de timpurii sunt ele, față de cât de adecvate sau proporționale sunt ele, poate și este o motivație anumită”.