facebook/Andrei Năstase

Alegeri prezidențiale: Andrei Năstase a depus semnăturile la CEC

Grupul de inițiativă pentru înregistrarea candidatului Andrei Năstase a depus listele cu semnături la Comisia Electorală Centrală, astăzi, 7 septembrie.

„Mulțumim celor 25 491 de semnatari și tuturor oamenilor care și-au exprimat sprijinul, din țară, din diasporă și, nu în ultimul rând, echipelor noastre din toate raioanele Republicii Moldova”, a scris deputatul Liviu Vovc pe pagina sa de Facebook.

„În termen restrâns, noi am acumulat peste 25 de mii de semnături. Ne mândrim cu echipa noastră. Vrem să spunem mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru candidatul Platformei DA”, a declarat Alexandru Slusari.

Amintim că pe 1 septembrie, Năstase a depus actele la CEC pentru înregistrarea grupului de inițiativă, care va colecta semnăturile necesare pentru înscrierea candidatului în cursa prezidențială.

Până în prezent, Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu, Octavian Țîcu, Dorin Chirtoacă, Renato Usatîi, Tudor Deliu și Violeta Ivanov și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de șef al statului.

https://www.facebook.com/PlatformaDA/videos/363330931335653/

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: