Ambasadorul Marii Britanii, scrisoare deschisă: „Suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit”
Full Article 3 minutes read

Ambasadorul Marii Britanii, scrisoare deschisă: „Suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit”

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a publicat o scrisoare deschisă în care a abordat câteva subiecte legate de summit-ul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat în Moldova, pe 1 iunie. Ambasadorul a relatat că, urmare a summit-ului, premierul britanic, Rishi Sunak, i-a scris președintei Maia Sandu pentru ai mulțumi pentru găzduirea evenimentului. Totodată, dimplomatul s-a referit și la demararea negocierilor dintre Marea Britanie și Republica Moldova asupra unui acord privind întoarcerea imigranților, informație anunțată de premierul Sunak în cadrul summit-ului. În acest sens, ambasadorul a dat asigurări – măsura va fi aplicată doar în raport cu emigranții ilegali.

Pe 7 iunie, ambasadorul Steven Fisher a publicat o scrisoare deschisă, în cadrul căreia a adresat niște subiecte legate de Summit-ul CPE. Oficialul a declarat că reuniunea pe care a găzduit-o Moldova pe 1 iunie, a fost unul dintre cele mai importante evenimente la nivel înalt din ultima vreme. Acesta a precizat că Moldova a fost într-adevăr văzută ca inima Europei.

„Prim-ministrul Regatului Unit Rishi Sunak i-a scris doamnei Președinte Maia Sandu, mulțumindu-i și felicitând-o pentru organizarea impecabilă a Summitului. Acesta a invitat-o la Summit-ul EPC, care se va desfășura în țara noastră în 2024”, a spus ambasadorul.

Steven Fisher a menționat că prezența prim-ministrului Sunak și participarea sa activă în cadrul Summit-ului a demonstrat angajamentul Regatului Unit față de securitatea europeană și față de Republica Moldova.

„La Summit, premierul Sunak a anunțat că Marea Britanie intenționează să înceapă negocierea cu Republica Moldova asupra unui acord privind întoarcerea imigranților. Scopul unor astfel de acorduri, pe care le avem deja semnate cu mai multe țări, este de a facilita întoarcerea celor care se află în țara noastră ILEGAL și care nu au dreptul să rămână în Marea Britanie. Marea majoritate a rezidenților moldoveni în Marea Britanie se află acolo legal. Nici o persoană care se află legal în Regatul Unit – moldovean, sau de o altă naționalitate – nu trebuie să-i fie frică de un astfel de acord. Suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit. Marea majoritate a rezidenților sunt stabiliți oficial și aduc o contribuție semnificativă țării noastre”, a menționat el.

„După cum a spus Președinta Sandu, guvernul Republicii Moldova nu sprijină migrația ilegală. Nici guvernul Regatului Unit n-o sprijină, iar un astfel de acord va fi util atât pentru Regatul Unit, cât și pentru Republica Moldova. Migrația legală dezvoltă economia ambelor țări și noi susținem acest lucru”, a conchis diplomatul britanic.

***

Precizăm că, pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova s-a desfășurat un eveniment fără precedent în istoria țării. Circa 50 de președinți, prim-miniștri și oficiali europeni de rang înalt se află în țara noastră, pentru a pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Summitul Comunității Politice Europene a avut loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la circa 35 de kilometri de Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: