Antreprenoriatul social în Republica Moldova – un domeniu prioritar la Comisia Europeană care beneficiază de sprijin și la nivel național

Antreprenoriatul social este noul curent care schimbă felul în care ne raportam la business. Este un domeniu în care noua generație de lideri ai schimbării se poate afirma prin crearea de soluții durabile pentru dezvoltarea socio-economică a țării noastre.

Afacerile viitorului sunt prietenoase cu omul, mediul și comunitatea, iar antreprenoriatul social este deja un trend global. Aflat la intersecția între obiective economice și obiective sociale, între profit și impact social, antreprenoriatul social are scopul scopul de dezvolta o activitate economică care pune în centru oamenii, mediul și comunitatea.  Ca și în cazul unei afaceri clasice, profitul este important. Diferența este că acest profit este un instrument de rezolvare a unor probleme sociale. Iar obiectivul unui antreprenor social este maximizarea impactului social.

Iată câteva statistici la care probabil nu te-ai fi gândit

  • 000 de întreprinderi sociale din Marea Britanie, care contribuie cu 60 de miliarde de lire sterline la economia țării și angajează 2 milioane de oameni (sursa);
  • 10 % din business-urile din UE sunt întreprinderi sociale – în total, peste 2,8 milioane entitatăți și aproate 14 milioane de angajați;
  • 20% din numărul de angajați din Spania lucrează în întreprinderi sociale;
  • 10 % din PIB-ul Franței este realizat de către întreprinderile sociale
  • în Germania, economia socială este un sector comparabil cu industria auto
  • în Italia, economia socială reprezintă 15% din PIB-ul național și 10% din forța de muncă totală

Antreprenoriatul social în Moldova

Deși în Republica Moldova antreprenoriatul social este un domeniu emergent, autoritățile publice recunosc rolul acestui sector în soluționarea unor probleme sociale și creșterea gradului de ocupare a persoanelor din grupuri vulnerabile.

Două instrumente strategice urmează să fie adoptate în anul 2022 – Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social și Programul de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderi Sociale, care va fi gestionat de ODIMM.

Constantin Țurcanu, Șef Direcție finanțare pentru creștere și internaționalizare în cadrul ODIMM, va prezenta principalele oportunități din cadrul Programului de finanțare și Mentorat pentru Întrepinderi Sociale în cadrul conferinței Enterprising for Tomorrow: Social Entrepreneurship & Youth Engagement, din 13 mai. La această conferință, organizată de Fundația ADV România, vor participa speakeri de la cele mai importante instituții europene – OECD, Comisia Europeană, European Investment Fund.

Participarea online la conferință este gratuită. Pentru detalii vizitați pagina conferinței de antreprenoriat social.

Numărul de întreprinderi sociale în Moldova este mic, însă trendul este crescător

În prezent în Republica Moldova sunt autorizare 11 întreprinderi sociale. Șapte întreprinderi sociale au fost autorizate în aprilie 2022, iar două dintre acestea sunt înființate de două tinere care au câștigat competiția Accelerator of Social Enterprises, derulată de ADV România, prin proiectul EU4U4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership!

În practică, există zeci de întreprinderi care nu dețin atestat de întreprindere socială, însă potrivit valorilor după care se ghidează în business, acestea pot fi numite întreprinderi sociale.

Harta întreprinderilor sociale

În calitate de promotor al economiei sociale, ADV România a dezvoltat prima hartă interactivă transnațională a întreprinderilor sociale din România – Rep.Moldova – Ucraina. Această platformă virtuală își propune să fie un instrument de conectare la piață a întreprinderilor de impact social. În Harta Întreprinderilor Sociale din Moldova, persoanele fizice și persoane juridice din Moldova pot descoperi oferta acestor întreprinderi și pot identifica produse și servicii de care au nevoie și care în același timp susțin o misiunea socială. Antreprenorii sociali care doresc să se înscrie în această hartă o pot face gratuit și beneficiază de conectarea la rețelele internaționale din care face parte ADV România (link înregistrare hartă).

Află mai multe despre antreprenoriat social la Conferința Enterprising for Tomorrow

Pe 13 mai 2022, luna economiei sociale în România și Republica Moldova, Fundația ADV România organizează, pentru al doilea an consecutiv, o nouă ediție a Conferinței Europene de Antreprenoriat Social – Enterprising for Tomorrow.

Conferința va aduce în atenție un domeniu cheie aflat pe agenda publică a Comisiei Europene și va reuni importanți lideri europeni din domeniul economiei sociale, reprezentanți ai autorităților naționale și europene, precum și antreprenori care transformă comunitățile prin inovare socială.

Printre invitații din Moldova se numără Constantin Țurcanu, Șef Direcție finanțare pentru creștere și internaționalizare în cadrul ODIMM, Sergiu Gurău, fondator Floare de Cireș, Romanița Alexeev și Ecaterina Țăruș – două antreprenoare tinere care au câștigat competiția “Accelerator of Social Enterprises”, prin care au obținut un grant pentru înființarea unei întreprinderi sociale.

Aproximativ 60 de participanți din Moldova vor participa fizic la conferință – tineri, antreprenori sociali, reprezentanți APL și organizații nonprofit se vor reuni la Congress Hall Palas Iași, pe 13 mai!

Participarea online este gratuită. Înscrierile se fac aici.

***

Acest material a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestui articol este  responsabilitatea liderului proiectului EU4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership – Fundația „Alături de Voi” România și nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Scandal PAS – „Spații Verzi”: un consilier acuză ilegalități după o investigație, iar întreprinderea – hărțuire. Merg la poliție

Consilierul municipal PAS, Ion Melnic, susține că a depistat mai multe „fărădelegi” la întreprinderea „Spații Verzi”, în urma unei investigații personale desfășurate pe parcursul a peste trei săptămâni. El a declarat că va transmite toate dovezile instituțiilor responsabile și a cerut demisia conducerii întreprinderii, a purtătorului de cuvânt și a paznicului. Melnic a spus că i-a fost „îngrădit abuziv” accesul atunci când a încercat să intre în instituție și a anunțat că va depune o plângere împotriva acesteia. De cealaltă parte, întreprinderea susține că, în ultimele zile, este supusă unor „acțiuni de hărțuire” și a anunțat că a depus o sesizare la poliție. În ceea ce privește acuzațiile, reprezentanții „Spații Verzi” au declarat că autoritățile competente sunt cele care trebuie să se pronunțe.

Ce spune consilierul PAS

În timpul unei conferințe de presă, desfășurată în fața întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, consilierul municipal PAS a explicat de ce a decis să inițieze, după cum a menționat, o investigație.

„Patru săptămâni în urmă, am primit o cerere prealabilă din partea domnului primar general Ion Ceban cu privire la o postare făcută de mine pe rețelele de socializare. Această postare este un colaj din ziarul Chișinău, unde a fost plasat pe acest colaj domnul Tudor Gîrbu (nota red. fost director al „Spațiilor Verzi”) lângă Ion Ceban. A fost făcută această postare în ziua în care domnul Tudor Gîrbu a fost reținut de CNA. (…) Ion Ceban solicitat dezmințirea informațiilor pretins defăimătoare și prezentarea scuzelor publice. (…) Ținând cont de solicitarea domnului primar de a dezminți așa-zisa hoție la „Spații Verzi”, am inițiat o investigație care a durat mai bine de 3 săptămâni. (…) Am filmat pe ascuns toată activitatea de la garajul „Spații Verzi”, inclusiv imagini aeriene cu drona, am urmărit camioane care transportau lemnele de la depozitul de lemne într-o direcție necunoscută, am luat interviuri de la foști angajați, iar actualii angajați sub protecția anonimatului mi-au oferit detalii despre fărădelegile care au loc la depozitul de lemne și la garajul „Spații Verzi””, a comunicat Melnic.

Potrivit consilierului, investigația a arătat că „aproximativ 25 de persoane au fost concediate de noua conducere a „Spații Verzi”, în mod abuziv, prin intimidare și constrângere”.

„Din relatările foștilor și actualilor angajați, dar și din informațiile publicate în presă, am aflat despre existența unor sere personale care ar aparține doamnei Emilia Braga. (…) Producția obținută din aceste sere ar fi utilizată de „Spații Verzi” pentru amenajarea teritoriului public. (…) Am efectuat o vizită inopinată la depozitul de lemne și am constatat mai multe aspecte care ridică semne de întrebare și anume: depozitarea pavajului nou și uzat pe teritoriul garajului, inclusiv a bordurilor. Acestea trezesc bănuieli rezonabile că ar putea fi utilizate sau dobândite pe cale ilicită. (…) Cubarea lemnului se face manual, iar registrul de ieșire a camioanelor/volumul înscris variază și nu corespunde cu cel măsurat de mine personal. De exemplu, un camion cu o capacitate de 18,8 m³ figurează în trecut cu ieșiri de 9 m³, 10 m³ sau 12 m³”, a menționat consilierul PAS.

În continuare, el a spus că a mers la sediul principal al „Spații Verzi”. „Aici mi-a fost îngrădit abuziv accesul de către doamna director interimar Emilia Braga și am fost bruscat și scos afară de pe teritoriu cu forța. (…) În cele din urmă, a fost sesizată poliția care a constatat faptul săvârșirii abuzului în serviciu atât din partea pazei, cât și din partea administrației întreprinderii municipale”, a spus Melnic.

El a anunțat că PAS va „merge cu toate dovezile la instituțiile responsabile pentru a opri acest dezmăț”. „În ceea ce privește minciunile și calomnia publică răspândită de reprezentanții „Spații verzi”, voi depune personal o plângere împotriva instituției și voi informa instituțiile responsabile despre aceste fărădelegi. (…) Cer demisia imediată a doamnei Emilia Braga, director interimar al „Spații Verzi” și a domnului Nichituș, purtătorul de cuvânt al întreprinderii, dar și a paznicului al cărui nume nu-l cunosc”, a conchis Melnic.

Reacția „Spații Verzi” și a Primăriei Chișinău

În urma conferinței, întreprinderea a declarat, într-un comunicat de presă, că în ultimele zile administrația „Spații Verzi” este supusă unor „acțiuni de hărțuire” din partea consilierilor municipali ai fracțiunii PAS. În acest sens, a anunțat întreprinderea, a fost depusă o sesizare la Inspectoratul de Poliție, sectorul Râșcani.

Reprezentanții „Spații Verzi” au spus că au loc „încercări de folosire a întreprinderii municipale în lupta politică”. „Muncitorii și administrația întreprinderii lucrează, și vor continua, să lucreze pentru amenajarea și îngrijirea spațiilor verzi din municipiul Chișinău în folosul tuturor locuitorilor capitalei. Întreprinderea nu participă la lupta politică care a început și recomandă tuturor reprezentanților formațiunilor politice, inclusiv consilierilor municipali ai PAS, să activeze în folosul locuitorilor municipiului Chișinău și să nu facă campanie electorală doar de dragul campaniei electorale”, au comunicat reprezentanții „Spații Verzi”.

Reprezentanții întreprinderii au mai spus că „autoritățile competente în domeniu sunt cele care se vor expune asupra tuturor acuzațiilor făcute de către consilierul municipal Ion Melnic”.

Și reprezentanții Primăriei Chișinău au emis un comunicat. „Primăria Chișinău și Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, condamnă acțiunile de hărțuire ale consilierilor municipali ai fracțiunii PAS, care au loc în ultimele zile la adresa administrației întreprinderii municipale”, au declarat reprezentanții Primăriei.

***

Menționăm că pe, 2 iulie curent, reprezentanții „Spații Verzi” au declarat că „pentru a treia oară în decursul zilelor de 30 iunie, 1 iulie și 2 iulie 2025, Ion Melnic, consilier municipal al fracțiunii PAS, perturbă activitatea întreprinderii”. Potrivit „Spații Verzi”, în toate aceste zile „consilierul municipal a încercat să intre cu forța pe teritoriul întreprinderii municipale încălcând în acest mod Legea nr.768 din 2 februarie 2000, cu privire la statutul alesului local”. „Consilierului municipal i s-a comunicat public că va fi primit în audiență de către conducătorul interimar al întreprinderii la o dată care va fi stabilită și comunicată în prealabil”, declarau reprezentanții „Spații Verzi”.

Solicitat de NewsMaker pentru o reacție, pe 2 iulie, consilierul PAS nu a răspuns la cererea redacției. Menționăm că la conferința din data de 3 iulie, Ion Melnic a spus că „a fost scos afară cu forța de pe teritoriul întreprinderii, deși legea nr. 768 din 2000 privind statutul alesului local prevede clar că alesul local are dreptul să ceară și să fie primit în audiență fără întârziere de către persoanele cu funcție de răspundere, totodată aceștia sunt obligați să pună la dispoziția alesului local fără niciun fel de restricții și fără a i se cere permisiuni suplimentare informațiile necesare”.

Chișinău.md

Avizele pentru taxa de salubrizare stârnesc „nemulțumiri”? Primăria Chișinău acuză ASP de erori în bazele de date

Primăria municipiului Chișinău a anunțat pe 3 iulie că au apărut mai multe „nemulțumiri” din partea cetățenilor cu privire la primirea avizelor privind plata taxei de salubrizare. Potrivit instituției, Agenția Servicii Publice (ASP), care este responsabilă de generarea bazei de date privind persoanele care au obligația să achite taxa, ar fi refuzat să transmită datele pentru verificare Primăriei și le-a expediat Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Astfel, în listă ar fi fost incluse categorii de persoane care nu sunt supuse achitării taxei. Primăria a declarat că responsabilitatea pentru incomoditățile create aparține „în totalitate” Agenției Servicii Publice.

Dificultățile și nemulțumirile apărute în legătură cu primirea avizelor de plată a taxei pentru salubrizare sunt cauzate de erori majore în generarea listei contribuabililor – responsabilitate ce aparține în totalitate instituției centrale, Agenției Servicii Publice. În conformitate cu Decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 9/2 din 23 iulie 2024, taxa de salubrizare pentru anul 2024 se aplică exclusiv persoanelor domiciliate în municipiul Chișinău la data de 31 decembrie 2024. În vederea aplicării corecte a taxei, Primăria a solicitat în mod repetat, inclusiv în luna februarie 2025, transmiterea directă a listei cu persoanele domiciliate către autoritatea publică locală”, a comunicat Primăria capitalei.

Instituția a spus că ASP ar fi refuzat în fiecare an, inclusiv în 2025, să transmită datele Primăriei, invocând faptul că acestea pot fi furnizate doar către Serviciul Fiscal de Stat, singurul operator al Sistemului Informațional Automatizat. „Drept urmare, datele au fost livrate direct către SFS, fără posibilitatea Primăriei de a verifica sau corecta informațiile”, a menționat instituția.

Potrivit primăriei, în lista generată, s-au constatat mai multe neconformități, printre care:

  • includerea persoanelor decedate în anul 2023;
  • includerea persoanelor radiate de la domiciliu în 2023;
  • includerea persoanelor fără domiciliu (cu adresă nespecificată);
  • includerea persoanelor care nu împliniseră vârsta de 18 ani până la 31.12.2024;
  • includerea pensionarilor – peste 8 000 de persoane care, conform deciziei CMC, sunt scutiți de plata taxei.

Primăria a menționat că toate categoriile respective au fost explicit excluse din categoria contribuabililor prin decizia Consiliului Municipal, iar aceste criterii au fost comunicate „clar” către Agenția Servicii Publice, care este responsabilă de generarea bazei de date.

Ulterior, după semnalările Primăriei privind numărul exagerat de persoane incluse pe lista contribuabililor, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, care a recepționat lista și a procesat-o tehnic, a reușit să excludă pensionarii din baza de date. Totuși, restul erorilor nu au putut fi identificate la acel moment, întrucât Primăria nu a avut acces direct la listele generate de ASP.

Aceste disfuncționalități sunt cauza formării cozilor mari la ghișeele Primăriei și a avalanșei de solicitări de clarificare venite din partea cetățenilor. Subliniem că aceste erori nu sunt imputabile Primăriei, ci se datorează modului defectuos în care ASP generează anual baza de date, fără corelare cu situația reală și cu cerințele stabilite legal de autoritatea publică locală”, a adăugat instituția.

Primăria municipiului Chișinău a precizat că a expediat o solicitare către ASP, de revizuire „urgentă” a listei transmise, conform criteriilor solicitate inițial.

NM a solicitat un comentariu din partea Agenției Servicii Publice, însă, deocamdată, nu avem un răspuns.

***

Taxa de salubrizare din municipiul Chișinău constituie 120 de lei.

„Inima Moldovei va crea o comisie de anchetă“. După ce a cântat „PAS la revedere”, Vlah vrea revizuirea scrutinului prezidențial

Partidul Inima Moldovei, condus de Irina Vlah, a organizat joi un protest în fața Parlamentului, cerând introducerea unei pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru falsificarea alegerilor. Formațiunea acuză partidul de guvernământ PAS că ar „pregăti fraudarea rezultatelor la parlamentarele din 28 septembrie“. De asemenea, Vlah a menționat că dacă va ajunge în Parlament, va crea o comisie de anchetă pentru revizuirea alegerilor prezidențiale din toamna trecută.

„Inima Moldovei, după ce va ajunge în Parlament, va crea o Comisie de anchetă care va scoate la iveală toate falsificările și va revizui rezultatele alegerilor prezidențiale. Dacă vinovăția se confirmă, alegerile vor fi anulate”, a declarat Irina Vlah.

În cadrul protestului, membrii formațiunii au acuzat partidul de guvernământ PAS că ar „pregăti fraudarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie“.

„La alegeri corecte, galbenii nici măcar nu vor trece pragul electoral în parlament. De aceea, ei mizează pe resurse administrative, propagandă murdară, intimidare și falsificarea rezultatelor. Dar să-și amintească istoria lui Plahotniuc, care, de asemenea, se credea de neînvins în 2019 și ținea totul sub control. Nimic nu l-a ajutat. Nici Sandu și nici întreaga bandă de infractori galbeni nu vor fi ajutați”, a menționat unul dintre liderii formațiunii, Cantemir Sergiu Butuc.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al PAS, dar la momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Amintim că lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, a lansat, pe 1 iulie, o dedicație muzicală adresată Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care urmează să-și încheie mandatul parlamentar pe 11 iulie.

Membrii partidului au creat o serie de video-uri de „rămas-bun muzical” – „PAS, duceți-vă naiba”.

„În aceste clipuri am transmis emoțiile oamenilor pe care îi întâlnim în toată țara și, mai ales, speranța uriașă că pe 28 septembrie vom reda Moldova cetățenilor ei”, menționează Vlah.

imagine simbol

Turist, ucis de un urs pe Transfăgărășan. Autoritățile române avertizează: „Nu vă apropiați de animale sălbatice”

Un motociclist a fost ucis de un urs, pe Transfăgărășan. Incidentul s-a petrecut joi dimineața, în apropierea pasajului Vidraru, într-o zonă intens frecventată de turiști, scrie presa din România.

Potrivit primelor informații, motociclistul făcea parte dintr-un grup de turiști care s-au oprit pe marginea drumului. În acel moment, ursul a apărut și a atacat victima, pe care ar fi târât-o în pădure, spre zona lacului Vidraru. Vehiculul pe care îl conducea era înmatriculat în Italia, iar bărbatul pare să fi fost cetățean străin.

La fața locului, echipele de intervenție au găsit urme de sânge și fragmente din echipamentul motociclistului. Salvatorii chemați au suspectat încă de la început că bărbatul a fost tras în pădure de animal, iar operațiunea de căutare a fost extinsă și în apele lacului. O amplă intervenție este în desfășurare, la care participă pompieri, jandarmi montani, salvamontiști și scafandri, care încearcă să recupereze trupul victimei din zona împădurită și din lac.

Autoritățile au emis avertismente pentru turiștii care se aventurează pe trasee montane sau pe drumuri din apropierea pădurilor: să nu se apropie de animalele sălbatice, să nu încerce să le hrănească sau să se fotografieze cu ele, chiar dacă par inofensive.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Imagine simbol

Ucraina a atacat, pentru a doua oară de la începutul anului, cea mai mare fabrică din Rusia de baterii pentru drone și rachete

Ucraina a lansat un atac masiv asupra regiunii ruse Lipețk în noaptea de 3 iulie, a anunțat guvernatorul Igor Artamonov. Ținta principală ar fi fost uzina „Energia” – cel mai mare producător din Rusia de baterii pentru drone, rachete, aviație și flota navală, scrie The Moscow Times cu referire la Astra și Supernova +.

În imaginile surprinse de martorii oculari, analizate de Astra, se poate vedea că una dintre drone s-a prăbușit lângă fabrică, iar pe teritoriul acesteia a izbucnit un incendiu. Canalul ucrainean de monitorizare Supernova+ susține că, în urma loviturii, a fost afectată secția a patra a uzinei. Anterior, fabrica fusese deja atacată – în noaptea de 23 mai, când un atelier a luat foc, iar nouă angajați au fost răniți.

Tot în timpul atacului din noaptea trecută, fragmente ale unei drone au căzut peste o locuință privată din Lipețk. „O femeie născută în 1954, care locuia în acea casă, a murit. Alte două persoane au fost rănite”, a transmis Artamonov. Conform Supernova+, ținta atacului ar fi fost aerodromul militar „Lipețk-2”.

De asemenea, o dronă a lovit o secțiune aflată în construcție a unui bloc de locuințe din Eleț. Nu s-au înregistrat victime, însă suflul exploziei a avariat geamurile în partea deja locuită a clădirii. „Locatarii au fost evacuați. La fața locului intervin toate serviciile de urgență”, a mai precizat guvernatorul.

Potrivit raportului Ministerului rus al Apărării, în cursul nopții, sistemele de apărare aeriană au doborât 69 de drone ucrainene de tip aerian. Dintre acestea, 27 au fost interceptate deasupra regiunii Belgorod, 22 – deasupra regiunii Voronej, 10 – în Lipețk, 8 – în Kursk și 2 – în Crimeea ocupată. În timpul raidului cu drone, „pentru siguranța zborurilor”, au fost instituite temporar restricții pentru decolările și aterizările de pe aeroporturile din Saratov și Tambov. Ulterior, aceste restricții au fost anulate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: