Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) susține că poliția ar intimida șoferii, pentru ca aceștia să nu ofere servicii potențialilor protestatari care ar urma să adună duminică în capitală. De cealaltă parte, poliția susține că verificările nu au legătură cu protestele și singurul scop urmărit este siguranța călătorilor.
„Inspectorii de Poliție au primit indicații să inventeze încălcări inexistente și neprevăzute de legislația în vigoare, cum ar fi numărul arcurilor de suspensie, distribuitorul sarcinii de frânare ș.a. pentru a invoca un motiv formal de ridicare a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare. Aceste plăcuțe ar urma să fie restituite doar după ce șeful operatorului de transport va garanta că pe viitor nu va mai pune la dispoziția protestatarilor unități de transport. În decursul săptămânii curente câteva cazuri de acest fel deja au fost comise de către Poliție cu titlu de experiment. Iar împotriva unor administratori ai companiilor de transport urmează a fi fabricate dosare penale de către INI”, se arată în declarația APOTA.
Contactată de NM, șefa secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) Diana Fetco a respins acuzațiile și a precizat că verificările nu au legătură cu protestele. Aceasta a precizat că, acum două săptămâni, Poliția a desfășurat acțiuni de verificare a companiilor prestatoare de servicii taxi, fiind anunțate ulterior rezultatele.
„La moment deja accentul este pus pe verificarea microbuzelor și autobuzelor și, din păcate, constatăm o serie de abateri, de la schimb de motor și modificări la caroserie până la alte încălcări serioase neadmise în circuitul rutier. Ulterior vom veni și aici cu constatările făcute. Menționez că aceste verificări sunt efectuate periodic pentru a preveni situațiile neplăcute din trafic și excluderea riscului pentru cetățeni. Inspectoratul General al Poliției recomandă tuturor transportatorilor auto să respecte Legea, în contextul în care fiecare cetățean trebuie să se deplaseze în siguranță”, a conchis Diana Fetco.
Amintim că Partidul „ȘOR” a anunțat că va desfășura pe 6 noiembrie un nou protest de amploare împotriva guvernării și a președintei țării Maia Sandu. Formațiunea desfășoară manifestații cu regularitate, începând cu 18 septembrie.
Pe 26 septembrie, Guvernul SUA a anunțat că a adoptat sancțiuni de ordin financiar față de 22 de persoane și entități implicate în acte de corupție în Republica Moldova și care au reprezentant interesele Kremlinului pentru schimbarea guvernării cu una mai apropiată de Moscova. Printre aceștia se numără și deputatul Ilan Șor, care din 2019 nu a mai fost văzut în Republica Moldova. Momentan, potrivit autorităților americane, acesta se află în Israel, informație confirmată și de către parlamentarul cercetat penal.
Pe 27 octombrie, la ședința plenară a parlamentului, PAS a anunțat că pregătește mai multe proiecte de legi, care vor prevedea că persoanele care plătesc protestatarii cu scopul de a-i determina să comită acte de destabilizare ar putea fi sancționate mai dur. De asemenea, riscă pedepse mai aspre cei care vor manifesta acte de violență față de oamenii legii, dar și oamenii care vor accepta bani pentru participare la manifestații destabilizatoare.