Aproape o lună fără mâncare. Deținuții din Penitenciarul nr.17 – Rezina au renunțat la greva foamei
Full Article 2 minutes read

Aproape o lună fără mâncare. Deținuții din Penitenciarul nr.17 – Rezina au renunțat la greva foamei

Deținuții din Penitenciarul nr.17 – Rezina au renunțat la greva foamei. Informația a fost făcută publică de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în dimineața de 9 decembrie. Condamnații au fost în greva foamei din 14 noiembrie, cu scopul de a se face remarcați de autorități în vederea eliberării condiționate înainte de termen. 

Informația despre faptul că mai mulți deținuți din Penitenciarul nr. 17 (Rezina) au intrat în greva foamei a fost făcută publică de către avocatul Arsen Saruhanyan, pe 13 noiembrie. Apărătorul a tras un  semnal de alarmă, susținând că situația se agravează zilnic. A doua zis, ANP a publicat un comunicat de presă și a precizat că sunt supravegheați zilnic de medicul instituției și asistați de un specialist-psiholog, iar sănătatea și viața acestora nu ar fi expusă vreunui pericol. Mai mult, autoritățile au precizat că, așa cum prevede legislația, deținuții au fost separați.

Totodată, instituția a punctat că a fost anunțat Ministerul Justiției, iar „în cel mai scurt timp plângerile deținuților vor fi analizate pentru a identifica soluții corespunzătoare”.

Pe 9 decembrie, ANP a anunțat că deținuții au renunțat la greva foamei.

Urmare a eforturilor comune a instituțiilor de stat și nonguvernamentale de apărare a drepturilor omului, condamnații la pedeapsa detențiunii pe viață de la Penitenciarul nr.17-Rezina, au depus cereri precum că renunță la greva foamei, declarată în formă de protest la 14 noiembrie curent. În continuare deținuții sunt supravegheați zilnic de medicul instituției, care le asigură asistența medicală corespunzătoare și aportul caloric treptat, astfel încât viața acestora să nu fie pusă în pericol”, a precizat conducerea instituției.

Amintim că, pe 7 noiembrie, 11 deținuți pe viață a declarat greva foamei în formă de protest, pentru a atenționa autoritățile asupra aplicării art. 91 alin (5) din Codul penal (liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen), conform principiului aplicării legii mai blânde (Codul penal din redacția anului 1964).

Și în decembrie 2019, 14 persoane care au fost condamnate la închisoare pe viață și își ispășesc pedeapsa în penitenciarul din Rezina au declarat greva foamei. Deținuții au solicitat să li se asigure dreptul la eliberare condiționată, pe motivul condițiilor proaste din închisoare.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: