ya-roditel.ru

Aproximativ 700 de copii dispar în fiecare an în Republica Moldova. Care sunt cauzele

În fiecare an, în Republica Moldova dispar aproximativ 700 de copii. În 98% din cazuri, aceștia părăsesc benevol domiciliul sau centrul de plasament. În alte cazuri, copiii se rătăcesc sau devin victime ale unor infracțiuni. Datele au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei internaționale a copiilor dispăruți.

„Factorii care favorizează dispariția copiilor ar fi lăsare fără supraveghere de către părinți, lăsare copiilor în grija bunicilor pentru perioada când părinții sunt plecați la muncă în străinătate. De asemenea, este vorba despre lipsa unei comunicări autentice cu părinții. Alți factori ar fi abandonul școlar și teama față de reacția părinților la rezultatele mai negative de la școală, precum și anturajul negativ sau starea social-economică precară din cadrul familiei”, a declarat Alexei Grosu, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

De asemenea, acesta a informat că „majoritatea copiilor dispăruți sunt depistați în primele 24-48 de ore din momentul sesizării organului de poliție, iar șansele de a identifica copii scad odată cu trecerea timpului”.

Directorul asociaţiei obşteşti ,,Concordia” a declarat că numărul copiilor care părăsesc voluntar domiciliul sau centrul de plasament este destul de mare. În acest sens a fost elaborat un plan de acțiuni pentru a preveni acest fenomen.

Precizăm că la nivel mondial, începând cu 1983, la 25 mai este marcată Ziua internaţională a copiilor dispăruţi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: