Armata Națională, la 31 de ani. Maia Sandu: Am moștenit o armată slăbită, fără echipamente și tehnică militară

La 31 de ani de la crearea Armatei Naționale a Republicii Moldova, președinta Maia Sandu declară că sectorul de apărare a fost ignorat timp de mai mulți ani, „iar Republica Moldova nu are un scut de apărare suficient pe care să conteze”.

În cadrul unei ceremonii oficiale dedicate aniversării, șefa statului a menționat că Armata este un pilon esențial al independenței, suveranității și integrității teritoriale.

„Armata este alături de oameni și se bucură de încrederea lor. Dar această încredere nu ne împiedică să vedem și problemele serioase pe care sistemul Forțelor Armate moldovenești trebuie să le confrunte. Sectorul de apărare a fost ignorat timp de mai mulți ani. Lipsa de viziune și înțelegerea greșită a rolului Armatei au determinat investiții insuficiente și nedorința de a consolida capacitatea de apărare a Republicii Moldova”, a spus președinta.

Maia Sandu a declarat că „am moștenit o armată slăbită, fără echipamente și tehnică militară, fără mijloace prin care să-și îndeplinească eficient misiunea”.

„Consecințele acestor politici iresponsabile le simțim cu toții acum, mai mult decât oricând. Un război nedrept și crunt este chiar la hotarul țării noastre, în țara vecină. Iar Republica Moldova nu are un scut de apărare suficient pe care să conteze”, a precizat Sandu.

La fel, șefa statului a menționat că o armată puternică și bine echipată oferă țării încredere în forțele proprii, libertate de acțiune și opțiuni strategice, în caz de pericol.

„Este datoria noastră să construim o armată modernă de apărare profesionistă, bine echipată și capabilă să facă față provocărilor. Suntem în întârziere, dar am convingerea că reușim”, a susținut președinta.

Noi suntem o țară pașnică și facem tot ce e cu putință pentru a menține pacea, a comunicat Sandu. „Dar atunci când agresorul este determinat să nu respecte libertatea ta de a-ți construi viitorul, este necesar să ai capacitatea să-ți aperi acea libertate, pentru tine, dar și pentru generațiile care urmează. Și aici rolul armatei puternice este critic”, a conchis Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: