Victoria Furtună, candidată independentă la scrutinul din 20 octombrie, nu vede o problemă în faptul că și-a anunțat candidatura de la Tiraspol. O precizare în acest sens a fost făcută, în timpul conferinței de presă din 27 septembrie, după ce a fost solicitată de jurnaliști. În context, ea a spus că armata rusă „păstrează regiunea în cauză în situație de pace” și că „nu se află ilegal pe teritoriul Tiraspolului”.
În timpul conferinței de presă, Furtună a fost întrebată de ce a ales să-și anunțe candidatura la prezidențiale de la Tiraspol.
„Dumneavoastră considerați că Tiraspolul nu este parte a Republicii Moldova? Care este problema? Eu am să mă lansez la Hîncești, după care am să merg în Găgăuzia, am să fac lansare și la Chișinău. Deci, important să auziți mesajul dar nu unde am adus la cunoștința oamenilor acest mesaj”, a precizat candidata.
Întrebată ce părere are că armata rusă se află ilegal pe teritoriul regiunii transnistrene, Furtună a spus: „Armata rusă păstrează regiunea în cauză în situație de pace, nu se află ilegal pe teritoriul Tiraspolului”.
La întrebarea „cât de independenți ne putem considera în contextul în care avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova”, Furtună a comunicat: „Eu consider că Republica Moldova este o țară independentă, neutră și suverană atâta timp cât nu facem parte dintr-un bloc militar”.
La precizarea unui jurnalist că avem o armată străină în țară, Furtună a menționat că „nu sunt militari străini”.
Ulterior, întrebată ce părere are despre agresiunea Federației Ruse în Ucraina, Furtună a răspuns: „Dumneavoastră considerați că un cetățean, indiferent din ce stat s-ar afla, ar privi cu sufletul deschis și ar privi un conflict militar dintr-o altă țară și ar susține acest conflict militar? Eu nu susțin nici un conflict militar din nici o țară din lume și îndemn toți liderii politici indiferent de unde sunt, din Federația Rusă, din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, să se așeze la o masă rotundă și să negocieze pacea pe teritoriul Ucrainei”.
NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Procuraturii Generale și Poliției Republicii Moldova în contextul declarațiilor candidatei, mai exact dacă acestea cad sub incidența Codului Penal.
Actualizare: Afirmațiile candidatei la scrutinul prezidențial Victoria Furtună, că armata rusă ar păstra regiunea transnistreană în situație de pace și că nu s-ar afla ilegal pe acest teritoriu, nu pot constitui obiect al unei cercetări juridico-penale. Informația a fost comunicată de Procuratura Generală pentru NewsMaker. Instituția a declarat că persoana vizată este angajată în campanie electorală iar candidații au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele lor electorale, calităţile politice, profesionale şi personale. În același timp, a adăugat Procuratura Generală, „exerciţiul acestui drept poate fi supus unor formalităţi, condiţii, restricţii sau sancţiuni”. Detalii AICI.
***
Menționăm că, în prezent, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova staționează, fără acceptul Chișinăului, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care număra în jur de 2500 de militari ruși. Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru. La scurt timp de la alegerea sa în calitate de președinte al țării, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă GOTR din regiunea transnistreană, iar „misiunea de pace” rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE şi ONU. Și Alianța Nord-Atlantică i-a cerut, anterior, în repetate rânduri, Rusiei, să își retragă trupele din stânga Nistrului. Cererile, însă, așa și au rămasă fără un răspuns.
***
Victoria Furtună a anunțat pe 30 iulie, de la Tiraspol, că intenționează să candideze la funcția de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut pe fundalul unui monument sovietic și al steagului nerecunoscut al regiunii. Furtună a spus atunci că va candida „independent” și s-a arătat sigură de cunoștințele sale „profesionale și abilitățile de lider”. Detalii AICI. Pe 24 septembrie, Comisia Electorală Centrală a înregistrat candidatura Victoriei Furtună la alegerile prezidențiale din această toamnă.
Victoria Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie 2024. Ea a acuzat SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.
Pe 12 martie, Procuratura Generală a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție. Procuratura a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!