„Așa sunt vremurile”. Benzina și motorina vor fi mai scumpe în primele săptămâni din 2023
Full Article 2 minutes read

„Așa sunt vremurile”. Benzina și motorina vor fi mai scumpe în primele săptămâni din 2023

Începând cu 1 ianuarie 2023, carburanții se vor scumpi. Marja specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se va mări cu 20 de bani. Motivul scumpirii benzinei și motorinei este generat inclusiv de creșterea cursului valutar și a prețului petrolului. Declarațiile au fost făcute de directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Veaceslav Untilă.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Untilă a ținut să precizeze că prețurile nu cresc doar în Republica Moldova.

„O perioadă de vreo două săptămâni o să crească, apoi o să se stabilizeze din nou. Așa sunt vremurile. Prețurile nu cresc doar în Republica Moldova, dar și în toată lumea”, a precizat directorul ANRE.

El a mai spus că marja specific comercială, de la 1 ianuarie, va fi de 2,91 de lei, față de 2,61 de lei cât este acum, din cauza scumpirilor de pe piață. „Diferențele vor fi nesemnificative, iar la pompă nu se va simți scumpirea”, a spus Untilă.

Menționăm că în perioada 24-26 decembrie, șoferii vor achita pentru un litru de benzină cu 13 bani mai mult decât în prezent – 22 de lei și 21 de bani. Iar pentru un litru de motorină, la fel, cu 13 bani mai mult – 23 de lei și 6 de bani.

***

Amintim că pe 16 decembrie, Consiliul de Administrație al ANRE a luat decizia de a majora, de la 2,62 lei la 2,91 lei/litru, marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul întâi al anului 2023.

Reprezentanții Agenției au declarat că prin aceasta se urmărește „stabilirea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și păstrarea fiabilității pieței produselor petroliere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: