„Atât timp cât Kremlinul îi oferă adăpost lui Șor, acesta crede că va scăpa nepedepsit”. Mihai Popșoi despre sancțiuni, referendumul privind integrarea în UE și apărare. Interviu NM
Full Article 18 minutes read

„Atât timp cât Kremlinul îi oferă adăpost lui Șor, acesta crede că va scăpa nepedepsit”. Mihai Popșoi despre sancțiuni, referendumul privind integrarea în UE și apărare. Interviu NM

Se vor introduce noi sancțiuni împotriva oligarhilor fugari din Republica Moldova, care este sprijinul SUA în domeniul apărării, este abordat în cadrul negocierilor cu Ucraina și subiectul regiunii transnistrene, la ce alte „surprize” să se aștepte Guvernul de la Chișinău din partea  Kremlinului. Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a vorbit despre aceste subiecte și nu doar într-un interviu cu redactorul-șef adjunct al NewsMaker Olga Gnatcova.

Conversația a avut loc în cadrul Dialogului Strategic Moldova-SUA și al Convenției moldo-americane de la Washington.

„Rusia și-a dorit întotdeauna ca Moldova să fie cât mai vulnerabilă”

În cadrul Dialogului Strategic Moldova-SUA din acest an la ce s-a atras cea mai mare atenție? Au apărut noi puncte și planuri în relațiile dintre Moldova și SUA?

Nu am fost la dialogul anterior, așa că îmi vine greu să mă exprim în acest sens. Dar din câte știu, acum se pune mult mai mult accent pe oportunitățile de îmbunătățire a situației economice, și nu doar în zona securității energetice. De asemenea, căutăm soluții pentru problemele economice care au apărut ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

După ultimul dialog, guvernul american ne-a oferit 300 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți securitatea energetică, astfel încât să putem diversifica sursele de energie.

De asemenea, îmbunătățim împreună tot ceea ce ține de securitatea țării: pentru a contracara atacurile hibride ale Rusiei, instituțiile statului trebuie să-și crească capacitatea și reziliența. De aceea, în contextul acestui dialog, o prioritate a fost atât cooperarea în domeniul securității, cât și discuțiile de fortificare a economiei Republicii Moldova, așa încât cetățenii noștri să resimtă cât mai puțin rezultatele acestui război crunt și nemilos, al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„Atât timp cât Kremlinul îi oferă adăpost lui Șor, acesta crede că va scăpa nepedepsit”. Mihai Popșoi despre sancțiuni, referendumul privind integrarea în UE și apărare. Interviu NM

Acum, în Moldova sunt foarte multe speculații privitor la faptul că țara noastră își întărește apărarea. Se vorbește că Guvernul și președintele Maia Sandu „atrag în așa mod țara în război”. Cum susțin de fapt Statele Unite Moldova în domeniul apărării și în ce constă acest sprijin în prezent?

Aceste narative sunt promovate în primul rând de Federația Rusă și de partidele și exponenții agendei Kremlinului din Republica Moldova. Încearcă să subestimeze importanța investițiilor în domeniul securității și apărării, făcând astfel jocul Kremlinului. Or, Federația Rusă mereu a dorit ca Republica Moldova să fie cât mai vulnerabilă, fie că vorbim de domeniul energetic sau domeniul apărării și securității în general. Orice țară responsabilă, mai cu seamă una de la hotar cu o țară care se află în plin război, încercând să se apere de agresiunea Federației Ruse, trebuie să investească în apărare.

Orice țară care își dorește liniște și pace și dezvoltare economică trebuie să-și asigure controlul spațiului aerian, ca să poată asigura cu adevărat liniștea și pacea cetățenilor săi. De aceea, vom analiza în continuare asistența în domeniul apărării, care o oferă Statele Unite atât Armatei Naționale, cât și celorlalte instituții.

Am solicitat sprijin pentru mai multe instituții ale statului, nu doar pentru Armata Națională, dar și pentru instituții, cum ar fi Ministerul Afacerilor  Interne, Serviciul de Informații și Securitate. Deoarece instituțiile statului trebuie să aibă capacitatea să riposteze acestor atacuri hibride și să fortifice securitatea în sensul larg al cuvântului. Am avut discuții cu o serie întreagă de responsabili atât din cadrul Guvernului Statelor Unite, cât și din cadrul administrației de la Casa Albă a Consiliului de Securitate, cât și cu membrii Camerei Reprezentanților ai Parlamentului. Au fost încurajatoare.

Sprijinul pentru Republica Moldova rămâne constant. De altfel, și Samantha Power, administratorul USAID, a reiterat sprijinul și prioritizarea ajutorului către Republica Moldova din partea Guvernului Statelor Unite. Si acest lucru bucura si oferă o anumită asigurare că lucrurile în Republica Moldova vor continua să fie stabile grație inclusiv acestor asistențe.

Din câte înțeleg, Statele Unite au investit foarte mult, inclusiv în asigurarea securității hotarelor Republicii Moldova. Și știm că, printre altele, este deja foarte greu pentru mulți cetățeni ruși să intre în Moldova. Mulți care nu-și pot justifica intrarea în țară sunt trimiși înapoi. Planifică și examinează Moldova introducerea unui regim de vize pentru ruși și, de exemplu, belaruși?

Regimul de vize are efect de reciprocitate și noi nu putem pune la bătaie cetățenii noștri din Federația Rusă, pentru că avem acolo un număr mare de cetățeni de-ai noștri. De aceea, subiectul introducerii vizelor nu este pe agendă.

„Este rușinos că așa ceva se întâmplă cu adevărat”

Mulți susținători ai lui Ilan Șor și alți politicieni și membri ai partidelor pro-ruse din Moldova călătoresc acum deschis în Rusia, țin discursuri la Moscova, discută cu oficiali etc. Cum afectează aceasta imaginea internațională a Moldovei și nu se creează cumva efectul mixed signals? Același lucru este valabil și pentru reprezentanții puterii. Aceeași Evghenia Guțul este guvernatorul ales al Găgăuziei și stă în birourile Moscovei.

Membrii Consiliului Europei, deputați, reprezentanți ai mai multor țări din Uniunea Europeană și nu doar, au avut multe întrebări cu privire la această atitudine sfidătoare a reprezentanților grupării criminale care au preluat, prin coruperea alegătorilor, funcția de guvernator al Găgăuziei. Mulți dintre cei care mi-au oferit întrebări în cadrul Consiliului Europei referitor la acest subiect au menționat că este rușinos faptul  că astfel de lucruri se întâmple. Mai cu seamă aceste contacte cu cei care comit crime de război. Cu siguranță acest lucru nu contribuie la o imagine pozitivă a Republicii Moldova. Dimpotrivă. Noi însă, autoritățile și Guvernul Republicii Moldova depunem eforturi pentru a crea cu adevărat o imagine pozitivă a țării noastre. Inclusiv acest eveniment, acest dialog strategic, dar și Convenția moldo-americană contribuie la fortificarea unei imagini pozitive. Un rol esențial l-a avut doamna președintă, ea a depus eforturi pentru deschiderea mai multor parteneri față de Republica Moldova. Noi am avut o perioadă când Republica Moldova a fost izolată internațional. Acum există o deschidere foarte mare față de țara noastră și noi valorificăm această deschidere în interesul cetățenilor.

Având în vedere tot acest context, cum se vor dezvolta în continuare relațiile cu Moscova? După cum știm deja, Moldova nu exclude complet posibilitatea de a cumpăra gaze de la Gazprom [la bursă], dar în același timp este clar că nu refuză să sprijine Ucraina în război. Mai sunt păstrate careva legături cu Moscova în prezent?

Sunt în cel mai jos punct din istoria relațiilor noastre diplomatice. E un lucru care este ușor de explicat prin acest război de agresiune și genocidul pe care îl comite Putin și Kremlinul împotriva vecinilor și prietenilor noștri ucraineni. De aceea, în viitorul previzibil, atât timp cât nu va exista o rezolvare a acestei agresiuni și atât timp cât Ucraina nu-și va recăpăta teritoriile ocupate de către Federația Rusă, va fi dificil să vorbim despre o ameliorare a situației. Ea nu poate fi îmbunătățită atât timp cât Federația Rusă este un stat agresor și va continua să ucidă cu maximă cruzime oameni absolut nevinovați, copii, vârstnici, femei.

„Problema regiunii transnistrene rămâne un subiect al politicii noastre interne”

În același timp, pe teritoriul Moldovei rămâne o „enclavă” rusă – Transnistria. Cât de des apare subiectul Transnistriei acum în negocierile cu Ucraina? Există discuții, propuneri despre ce se poate face în continuare cu această regiune?

Subiectul regiunii transnistrene este un subiect de politică internă. Desigur, partenerii noștri ne întreabă despre acest subiect.  Dar aceste întrebări sunt în primul rând de competența domnului Serebrian.

Firește, atât timp cât Ucraina este un partener de încredere pentru Republica Moldova și avem acest control comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean – acest subiect este pe agenda bilaterală. Dar această colaborare este menită doar pentru a asigura liniștea și pacea. Or, poziția noastră a fost și rămâne aceeași. Singura soluție pe care o vedem noi a problemei transnistrene este dialogul politic și rezolvarea doar pe căi pașnice a acestei probleme.

Cum se pune problema Transnistriei în prezent, inclusiv în contextul integrării europene a Moldovei? La un moment dat, se vehicula că Moldova ar putea să devină  „fără Transnistria” parte a UE și să rezolve acest conflict mai târziu.

Partenerii noștri de la Bruxelles ne-au spus într-adevăr ca soluționarea nemijlocită a conflictului nu este o precondiție pentru aderare și acest lucru este firesc, normal, iar noi apreciem faptul că nu existe această condiționalitate. În același timp, procesul de aderare, procesul de integrare europeană oferă oportunități economice enorme pentru toată lumea.  Pentru toți cetățenii, toți agenții economici, inclusiv cei din stânga Nistrului și noi planificăm să valorificăm aceste oportunități prin atragerea regiunii în câmpul constituțional a Republicii Moldova, prin oferirea acestor beneficii enorme care vor apărea în scurt timp.

De aceea, aceste oportunități vor crea sol fertil pentru a apropia rezolvarea pașnică a conflictului. Ori regiunea transnistreană a Republicii Moldova exportă în UE 70 la sută din produsele pe care le generează economia din stânga Nistrului. De aceea, ascensiunea și negocierea aderării la piața comună europeană oferă oportunități enorme pentru cetățenii de rând, pentru mediul de afaceri și suntem siguri că această oportunitate va oferi un nou imbold, unul cum nu a mai fost până acum în cei aproape 30 de ani.

„Moldova are un trecut dificil, dar de fiecare dintre noi depinde ce viitor vom avea”

Acum ne așteaptă un alt eveniment istoric – un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. Cât de încrezători sunt partenerii noștri europeni și americani în succesul plebiscitului, ținând cont de tot ce se întâmplă în prezent în țară: dificultățile economice și aceleași activități ale lui Ilan Șor? Cât de preocupați, să spunem, sunt partenerii noștri de potențialele rezultate ale referendumului? Este posibil să nu fie de 80%.

Principalii actori care trebuie să fie cointeresați de rezultatul referendumului și principalii actori care trebuie să fie angajați în acest proces sunt cetățenii Republicii Moldova. Cu siguranță, partenerii noștri externi își doresc să ne susțină, își doresc ca noi să avansăm pe calea integrării europene, consolidării democratice, îmbunătățirii situației economice, dar ei ne pot ajuta doar dacă noi vrem să ne ajutăm pe noi înșine. De aceea este pe seama cetățenilor Republicii Moldova și a guvernării, firește, să depună eforturi pentru ca acest rezultat să fie unul cât se poate de bun. Și noi vrem să construim o coaliție cât se poate de largă, pentru ca toate forțele de bună-credință, toate forțele pro-europene să se simtă cu adevărat parte a acestui proces de integrare europeană și să poată contribui nemijlocit, inclusiv cu idei, cu propuneri și să construim această coaliție largă pentru a sprijini acest referendum. Ori acest referendum nu este al unui lider politic sau al unui partid politic.

Acest referendum este al întregii țări. Și de rezultatul acestui referendum va depinde viitorul Republicii Moldova pe foarte, foarte mulți ani înainte. Viitorul și bunăstarea copiilor noștri, comunităților noastre va depinde de rezultatul acestui referendum. Noi vom depune eforturi susținute pentru a construi această coaliție largă și pentru a comunica cu toți cetățenii Republicii Moldova, chiar și cei care sunt mai sceptici, chiar și cei care continuă să creadă propagandei, să trăiască într-un mediu propagandistic ostil Republicii Moldova. Se vor depune eforturi susținute pentru a ne abate de la această cale. Kremlinul va finanța, prin intermediul partidelor politice, prin intermediul oligarhilor fugari, eforturi de a deturna calea noastră europeană.

Noi vom depune eforturi pentru a minimiza această influență nefastă din exterior, dar până la urmă va depinde de capacitatea de gândire critică și de vorba populară de a alege grâul de neghină. Cetățenii Republicii Moldova au demonstrat, nu o dată că știu să facă alegerea corectă, iar în acest caz cu siguranță va fi nevoie de mobilizarea societății, așa cum nu a mai fost. Și în aceste condiții complicate este cu atât mai important să avem această mobilizare și să avem un rezultat cât se poate de mare, așa încât toți cei care ne vor binele, partenerii noștri din lumea liberă și cei care nu ne prea vor binele și care vor să ne distragă de la calea noastră europeană, să vadă cu adevărat ce își doresc și în ce măsură își doresc acest lucru cetățenii Republicii Moldova. Legitimitatea unui proces democratic transparent este un lucru cu adevărat valoros.

Lucru de care cetățenii, de exemplu, din Federația Rusă, nu se pot bucura. Noi avem această libertate și trebuie să avem și clar viziunea pentru a valorifica această oportunitate și să știm să o apreciem și să utilizăm acest drept, ori inclusiv cetățenii noștri din țară și cei din diaspora vor avea posibilitatea să pună umărul pentru această importantă decizie a țării noastre.

„Atât timp cât Kremlinul îi oferă adăpost lui Șor, acesta crede că va scăpa nepedepsit”. Mihai Popșoi despre sancțiuni, referendumul privind integrarea în UE și apărare. Interviu NM

NewsMaker

„Atât timp cât Kremlinul îi oferă adăpost lui Șor, acesta crede că va scăpa nepedepsit”. Mihai Popșoi despre sancțiuni, referendumul privind integrarea în UE și apărare. Interviu NM

NewsMaker

Acesta va fi primul referendum care va avea loc și va ajunge la final. Pentru că până acum, dintr-un motiv sau altul, referendumurile din Moldova au eșuat.

Pentru că până acum nu am avut politicieni responsabili care să promoveze cu adevărat interesul cetățenilor. Pentru că referendumurile de până acum au fost organizate în circumstanțe politice în care erau interese meschine, erau oligarhi care încercau să-și acopere interesele, pe când acum este vorba de viitorul strategic și direcția strategică de dezvoltare a țării. Și toți cetățenii de bună credință, toate partidele politice care cu adevărat împărtășesc vectorul de integrare europeană și de stabilitate și bunăstare și pace pentru țara noastră vor fi nevoiți să pună umărul la această decizie istorică a țării noastre.

Trecutul Republicii Moldova este unul complicat, dar depinde de fiecare dintre noi cum va fi viitorul țării noastre. Și această oportunitate este una extrem de importantă pentru a fi ratată și de aceea îndemnul nostru, îndemnul meu, este ca toți cetățenii Republicii Moldova să facă uz de această oportunitate, pentru că de ea cu adevărat va depinde cum vor trăi copiii și nepoții noștri în Republica Moldova de acum înainte.

„Atât timp cât Kremlinul îi oferă adăpost lui Șor, el crede că va rămâne nepedepsit”

Ați menționat oligarhii care încearcă cu regularitate să intervină în anumite procese pozitive din Moldova. Acum, în timpul negocierilor de la Washington, s-a vorbit despre introducerea de noi sancțiuni împotriva vreunei persoane și mai figurează acest fapt pe ordinea de zi?

Cu siguranță, regimul de sancțiuni atât al Statelor Unite, cât și al partenerilor noștri europeni, se va adânci și se va lărgi. Noi vom depune eforturi pentru ca partenerii noștri să utilizeze mecanismele pe care le au la îndemână pentru a reduce și pentru a elimina, de fapt, imunitatea de care se bucură unii, crezând că sunt de neatins.

Instrumentele internaționale și mecanismele pe care le au, mai cu seamă Statele Unite, dar și Uniunea Europeană și țările membre ale Uniunii Europene, sunt suficient de robuste pentru a reduce și elimina iluzia de imunitate pentru acești oligarhi care au sărăcit Republica Moldova și acum exploatează această sărăcie în interesele lor meschine, sperând să revină la guvernare și să continue să fure și să trădeze Republica Moldova.

Noi nu vom admite acest lucru și suntem siguri că nici cetățenii Republicii Moldova nu-și doresc întoarcerea la vremurile de tristă faimă, când Republica Moldova era ruptă în bucăți de către poftele oligarhilor din Republica Moldova, care, iată, acum sunt căutați de justiția internațională și sunt sancționați de către partenerii noștri.

Deci aceste sancțiuni se vor adânci și se vor extinde inclusiv pentru alte figuri care cred că au imunitatea de a merge împotriva poporului și de a dăuna intereselor naționale ale republicii.

„Atât timp cât Kremlinul îi oferă adăpost lui Șor, acesta crede că va scăpa nepedepsit”. Mihai Popșoi despre sancțiuni, referendumul privind integrarea în UE și apărare. Interviu NM

Uneori pare că aceste sancțiuni nu funcționează prea bine. Mai ales când ne uităm la același Ilan Șor, care a petrecut câțiva ani în Israel, iar acum se plimbă liber și se află la Moscova și continuă să investească bani în partidele sale și așa mai departe. Poate că există un fel de cooperare internațională, inclusiv pentru urmărirea fluxurilor de numerar?

Banii pe care-i investește e puțin probabil să fie banii săi, dacă este așa, atunci sunt banii furați de la cetățenii Republicii Moldova din cadrul furtului, furtul miliardului. Dar în mare parte sunt bani pe care regimul de la Kremlin îi canalizează pentru a deturna Republica Moldova de la calea integrării europene, pentru a crea instabilitate în Republica Moldova. De aceea, regimul de sancțiuni are constrângerile geografice pe care le are și, să vedem, să încerce să pășească într-o țară occidentală, să vedem ce va fi atunci.

Evident, atât timp cât se află la adăpostul celor de la Kremlin, crede că se va putea bucura de imunitate. Acest lucru nu va fi, pentru că regimul de sancțiuni internaționale are capacitatea de a bloca tranzacțiile financiare, indiferent unde se află, are capacitatea de a influența reducerea imunității de care se bucură oligarhii fugari. De aceea, oriunde s-ar afla, sancțiunile vor ajunge la fiecare care încearcă să meargă împotriva voinței poporului.

În același timp, vom căuta soluții pentru ca cei care sunt ghidați de către oligarhii fugari și sunt canalizați de ei, să acționeze pe teritoriul Republicii Moldova, să nu se mai bucure de această libertate de a merge împotriva vectorului strategic și a voinței cetățenilor Republicii Moldova. Încălcarea legii, fie prin coruperea alegătorilor, fie prin acțiuni de subminare a integrității teritoriale și a păcii și liniștii în Republica Moldova trebuie sancționate legal și acest lucru cu siguranță se va întâmpla.

„Libertatea presei este garantată în Moldova. Excepție fac acțiunile în interesul statelor-agresor.”

Avem un alt exemplu de oligarh fugar – acesta este Veaceslav Platon, care se află acum într-o țară occidentală, la Londra, și în același timp creează un partid în Moldova și plătește cu succes reclamele pe Facebook și YouTube. Acest lucru a fost menționat și la Convenția diasporei moldo-americane. Există negocieri în privința acestuia?

Discutăm cu partenerii noștri, inclusiv în acest domeniu, pentru a limita câmpul de manevră a acestor oligarhi fugari, inclusiv prin interacțiunea cu companiile de social media pe care le-ați menționat. Discutăm cu partenerii noștri americani pentru a ne asigura că avem capacitatea să securizăm spațiul informațional și politica Republicii Moldova de aceste influențe nefaste din exterior. Nu este un proces ușor, pentru că aceste companii au propriile rigori, dar noi depunem eforturi susținute pentru că înțelegem și noi. Aceste întrebări ne sunt acordate de către cetățenii noștri cu diverse ocazii și este un subiect asupra căruia lucrăm.

Referitor la libertatea de exprimare. Moldova este într-adevăr într-o situație dificilă, există multe încercări evidente de a submina calmul în țară și în regiune. Dar, în același timp, Moldova introduce multe interdicții – pentru partide întregi și pentru posturi de televiziune. Cum reacţionează partenerii noştri externi la acest lucru? Se întreabă unde sunt limitele la care putem ajunge în lupta, inclusiv cu oligarhii?

Atât timp cât Republica Moldova acționează în interesul cetățenilor și pentru asigurarea securității cetățenilor, inclusiv a securității informaționale, și combate propaganda Federației Ruse sau oricare altă propagandă care acționează în detrimentul interesului național al Republicii Moldova. Aceste demersuri sunt nu doar înțelese, dar sprijinite de către partenerii noștri și atât timp cât se acționează legal și aceste acțiuni nu afectează libertatea de exprimare a cetățenilor Republicii Moldova, ori în Republica Moldova libertatea presei și libertatea de exprimare este garantată și toți cetățenii Republicii Moldova și toate instituțiile media au libertatea de a se conduce de politica editorială pe care o doresc, cu excepția acționării în interesul unor state străine agresoare, în detrimentul interesului național al Republicii Moldova ori libertatea de opinie și multitudinea de opinii politice în Republica Moldova este garantată.

Acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber. Acest lucru va fi văzut și în cadrul alegerilor prezidențiale. S-a văzut și în cadrul alegerilor locale, se va vedea și în cadrul alegerilor parlamentare procesul democratic. În Republica Moldova сonsolidarea instituțiilor democratice are un trend ascendent, inclusiv în domeniul libertății presei. Anul trecut am crescut 40 de poziții în ratingul elaborat de Reporteri fără Frontiere. Muncim în continuare pentru a consolida instituțiile democratice ale statului, inclusiv drepturile fundamentale, cum sunt dreptul la exprimare, dreptul la întruniri, dreptul la opinie. De aceea, orice speculații în acest sens, în sensul limitării acestor drepturi, sunt narative care nu au absolut nimic comun cu realitatea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: