Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a publicat două dintre interceptările telefonice din dosarul penal anunțat în noiembrie 2021 privind captura de 179 de cutii cu țigări „Ashima”, la Cahul.
În prima înregistrare, discută doi bărbați:
„– Cu ăia n-ai mai vorbit? N-ai mai discutat nimic?
– Cu nașul? Am discutat, dar nu mi-a zis nimic. Dormea. Dar nu știu, cred că o să mă duc mâine până la ei. O să vedem.
– Ce să vezi?
– Dacă vor mai vrea ceva de la mine, dar nu cred.
– Dar de ce?
– Poate pleacă asta, știi.
– Ce să plece?
– Puterea.
– Nu măi. O întărește
– Of, Doamne, Maica Domnului, dar unde-i norocul?”
În a doua interceptare apar un bărbat și o femeie.
„– Da, Olguța.
– Ce faceți?
– Treabă.
– Da ce, aveți loc special unde faceți?
– Oi… (necenzurat). Tot vreau acum să vin la Chișinău, dar taman ne-au adus ce căutam. Și acum o pregătim și luni trebuie să o ducem”.
Amintim că PCCOCS a anunțat finalizarea urmăririi penale și a trimis în judecată dosarul penal anunțat în noiembrie 2021 privind captura de 179 de cutii cu țigări „Ashima”, la Cahul.
Țigările de contrabandă ar costa peste 1,6 milioane lei, iar pe piața Uniunii Europene – destinația intenționată a grupului infracțional – circa 4,3 milioane lei. Prin urmare, venitul infracțional ar fi constituit circa 2,7 milioane.
În dosarul penal trimis în judecată de către procurorii PCCOCS sunt 14 inculpați, cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani. Aceștia sunt din Cahul și Chișinău, iar trei din ei sunt polițiști de frontieră: un fost șef interimar al sectorului poliției de frontieră Cahul al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, un fost șef al Direcției regionale Sud a Inspectoratului, precum și un subofițer.
Potrivit legii penale, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare, pentru un termen de la 4 la 10 ani. Menționăm, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției.