Centrul de Dirijare în Situații Excepționale, cerut să fie creat de ministrul Adrian Efros „la necesitate, pentru gestionarea situației în țară”, își va începe activitatea începând cu ziua de 7 ianuarie. În cadrul instituției vor activa responsabili inclusiv din ministere „gata să gestioneze situația din țară”. Menționăm, pentru perioada 7-10 ianuarie a fost emis cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă ninsori, vânt puternic, inclusiv ghețuș. Pe 6 ianuarie, autoritățile au venit cu mai multe recomandări către cetățeni.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunțat că „în vederea prevenirii situațiilor de risc la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, începând cu ziua de 7 ianuarie va demara activitatea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, în care vor activa responsabilii din cadrul autorităților și ministerelor gata să gestioneze situația din țară”. Menționăm că în ajun, ministrul Adrian Efros a solicitat crearea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale însă „la necesitate, pentru gestionarea situației în țară”.
Responsabilii de la MAI au venit și cu mai multe recomandări în contextul avertizării de Cod Portocaliu.
Oamenii sunt îndemnați „să nu pornească la drum cu mijloacele de transport în special în ziua de 8 ianuarie, atunci când conform avertizării, precipitațiile abundente sub formă de ninsoare ar putea crea dificultăți de deplasare”.
- să urmărească permanent buletinele informative, avertizările emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, dar și atenționările autorităților. Să acorde atenție minorilor și persoanelor în etate pentru ca aceștia să fie monitorizați și ținuți în siguranță;
- în cazul în care deplasările sunt inevitabile, conducătorii auto să se asigure că drumurile naționale și locale sunt practicabile, iar autovehiculele sunt alimentate suficient cu combustibil, dotate cu pneuri de iarnă și echipament special pentru deszăpezire și lanțuri pentru cauciucuri. Bateria telefonului să fie încărcată, astfel încât în situații de risc să fie apelat Serviciul 112;
- în vederea evitării blocării mijloacelor de transport în punctele de frontieră, cetățenii sunt rugați să se documenteze prealabil despre accesibilitatea acestora în ziua de plecare sau sosire în Republica Moldova;
- pentru evitarea urgențelor medicale oamenii cu maladii cronice sunt îndemnați să contacteze medicii de familie, pentru a stabili din timp dacă sunt necesare intervenții și îngrijiri de rigoare;
- în caz de viscol și vânt puternic, cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, începând 7 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă. Pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune lapoviță.
Pe 5 ianuarie, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a convocat ședința autorităților de resort și a subdiviziunilor MAI în contextul avertizării de cod portocaliu. Totodată, Efros a solicitat crearea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, la necesitate, pentru gestionarea situației în țară. Oficialul a mai cerut responsabililor „cooperarea forțelor în special în cazul vulnerabilității accesului pe drumurile din țară, apariției cazurilor medicale, dar și acordării ajutorului în condiții de vreme dificilă”.
***
În noiembrie 2023, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai mulți oameni și-au pierdut viața. În raionul Criuleni și Grigoriopol doi bărbați a fost găsiți înghețați în mijlocul drumului. La Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă. Sora bărbatului susține că a sunat la 112 și a cerut ajutor. Reprezentanții serviciului 112 au confirmat pentru NewsMaker că au primit apelul și au declarat că au transmis informația către serviciile de urgență responsabile. Detalii – AICI.
Ministerul Afacerilor Interne Adrian Efros a prezentat cronologia tragediei de la Căușeni. Potrivit oficialului, bărbatul și soția sa găsiți morți au cerut ajutor de la serviciile specializate: 112, Administrația de Stat a Drumurilor sau ambulanță de nenumărate ori. Ajutorul a venit abia după șase ore de la primul apel telefonic la serviciul 112.
Efros a declarat că trecerea Serviciului 112 de la Ministerul Economiei la Ministerul Afacerilor Interne va ajuta autoritățile să înțeleagă „cine, când, unde, ce execută și să nu avem neînțelegeri protocolare”. Potrivit oficialului, autoritățile „au anticipat problema 112”. Întrebat cum i se pare răspunsul operatorului 112, care a îndrumat cuplul să apeleze responsabilii de la SA Drumuri Căușeni, Efros a evitat să comunice, menționând că „în cadrul anchetelor și procedurii penale se va stabili deja și răspunsul”.
Ulterior, premierul Dorin Recean a solicitat demisia directorului de la Serviciul 112 Liviu Oboroc. Recean ar fi stabilit că „112 se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap coadă”. El a cerut ministrului de Interne ca odată cu preluarea serviciului 112 de la 1 ianuarie „să fie revizuite toate protocoalele”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!