Avocat corupt, trimis după gratii. A cerut peste 50 000 euro de la mama unui inculpat, cu promisiunea că îi va elibera fiul
Full Article 3 minutes read

Avocat corupt, trimis după gratii. A cerut peste 50 000 euro de la mama unui inculpat, cu promisiunea că îi va elibera fiul

Un avocat care ar fi pretins mită în valoare de 52 000 de euro de la mama unui client pe care îl apăra în instanță, cu scopul declarat de a determina judecătorii să adopte o decizie de achitare a clientului său, cu eliberarea din detenție, a fost condamnat la închisoare. Bărbatul a fost găsit vinovat de trafic de influență. Sentința a fost dictată de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au păstrat parțial decizia primei instanțe, din octombrie 2022.  

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, inițial, prin sentința Judecătoriei Chișinău din 11 octombrie 2022, inculpatul a fost recunoscut culpabil de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin. (3) lit. a) din Codul penal (traficul de influență cu primirea bunurilor în proporții mari), fiindu-i stabilită pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Potrivit sursei citate, prima instanță a dispus suspendarea parțială a executării pedepsei principale aplicate, inculpatul urmând să execute real și efectiv pedeapsa cu închisoare pe un termen de 2 ani, termenul rămas de 2 ani fiind suspendat condiționat pe un termen de probațiune de 3 ani.

Tot atunci, instanța a aplicat confiscarea specială, prin încasarea de la inculpat în beneficiul bugetului de stat, a echivalentului sumei de 52 000 euro, care la momentul comiterii infracțiunii constituia suma de 1 085 240  lei, cu confiscarea și altor bunuri. Avocații au contestat, însă, decizia primei instanțe.

În context, Curtea de Apel Chișinău, unde a ajuns dosarul, a decis, pe 14 decembrie 2023, casarea parțială a sentinței primei instanțe. Judecătorii au pronunțat o nouă hotărâre: inculpatului i-a fost păstrată aceeași pedeapsă, cu reducerea unui an din termenul de probă.

PG precizează că decizia instanței de apel este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.

Învinuirile aduse avocatului

Potrivit învinuirii, avocatul, care apăra în perioada 2016-2018 drepturilor unei persoane condamnate pentru comiterea infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale, soldate cu deces, ar fi spus că are influență asupra persoanelor cu demnitate publică, inclusiv judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție şi că îi poate determina pe aceștia în să-l elibereze din detenție. Pentru asta, el ar fi cerut de la mama inculpatului suma de 45 000 euro, pe care ar fi primit-o în mai multe tranșe, personal și prin intermediari.

Din motivul remiterii cauzei la rejudecare de către aceeași instanță, avocatul, susținând în continuare că poate influența persoane cu demnitate publică, a mai pretins şi primit încă 7 000 de euro.

Avocatul nu și-ar fi îndeplinit promisiunile, or, potrivit PG, Curtea Supremă de Justiție a menținut fără modificări sentința de condamnare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: