Andrei Mardari / NewsMaker

Avocatul Poporului, îngrijorat de mecanismul care a permis suspendarea activității Canal 5 și Maestro FM: „O ingerință”

Avocatul Poporului și-a exprimat public îngrijorarea față noul mecanism juridic, care a permis suspendarea temporară a activității postului TV Canal 5 și al celui de radio, Maestro FM. Ceslav Panico consideră că acțiunile Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională ar putea reprezenta „o ingerință” în exercitarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare.

Ombudsmanul susține că noul mecanism juridic se întemeiază pe prevederile unei legi care îi acordă Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională competențe pentru a emite decizii în domeniul respectiv. Avocatul Poporului atrage atenția că acestea pot fi, însă, contestate în instanța de contencios administrativ.

Ombudsmanul consideră că, în aceste circumstanțe, „acțiunile Consiliului ar putea reprezenta o ingerință în exercitarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare prin conexiune cu dreptul la proprietate garantate de articolele 46 și 32 din Constituție şi art.10 și 1 din protocolul adițional la Convenția europeană cu privire la drepturile omului și libertățile fundamentale”.

Avocatul Poporului atrage de asemenea atenția că mecanismele juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale posturilor TV și de radio în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale.

„Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea judecătorească, cea care beneficiază de toate garanțiile de independență”, se arată în textul declarației Ombudsmanului.

Avocatul Poporului a îndemnat, totodată, la mai multă transparență din partea Consiliului și organizarea de către autoritățile publice consultări publice transparente cu participarea tuturor persoanelor interesate din societatea civilă pe marginea acestui mecanism juridic instituit în baza Legii Nr. 174/2021, pentru a examina oportunitatea de revizuire a prevederilor legale relevante în vederea asigurării conformității acestora cu standardele naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului pentru viitor.

***

Amintim că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, din care face parte inclusiv premierul Dorin Recean și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a decis, pe 20 martie, sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține televiziunea Canal 5 și postul de radio Maestro FM, în urma constatării unor „bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

Decizia a fost luată la propunerea șefului SIS, Alexandr Musteață, după ce a fost stabilit că beneficiarii efectivi ai Canal 5 sunt fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Reprezentanții postului TV au numit decizia „un nou atac la libertatea de exprimare”.

Pe 27 martie, șapte ONG-uri, inclusiv Centrul pentru Jurnalist Independent (CJI) și Asociația Promo-LEX, au lansat o declarație comună, în care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „lipsa standardelor de calitate” a legii care permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Și organizațiile au atras atunci atenția că mecanismele juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale posturilor TV și de radio în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: