Avocatul Poporului Natalia Moloșag anunță despre faptul că la 09 decembrie 2021 a solicitat anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova. Cererea de demisie a Nataliei Moloșag a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței Legislativului din 9 decembrie.
„Decizia de a solicita anularea cererii de demisie a fost luată urmare a constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie – 08 decembrie 2021 de către comisia de inventariere” se arată în declarație.
Un alt motiv care a determinat-o pe Avocatul Poporului de a lua decizia de solicitare de anulare a cererii de demisie îl constituie „intenția de a nu periclita activitatea Oficiului Avocatului Poporului și de a asigura continuitatea activității instituției, precum și dorința de a asigura desfășurarea corectă, la timp a proceselor în derulare din activitatea OAP, în special în perioada de sfârșit a anului de gestiune”.
Avocatul Poporului Natalia Moloșag asigură că este dispusă să ducă la bun sfârșit controlul intern managerial, în baza Ordinului nr.189 al Ministerului Finanțelor din 05.11.2015 și a Legii nr.52 din 03.04.2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) și a Legii Nr. 164 din 31.07.2015 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Oficiului Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului consideră că Instituția Națională pentru Protecția Drepturilor Omului trebuie să activeze, să monitorizeze respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova „indiferent de orice impedimente”.
***
Ombudsmanul a fost atras într-un scandal, după ce un blogger a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează ca „asistent” pentru Natalia Moloșag. Mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut deja demisia ombudsmanului.
Pe 2 decembrie, pe site-ul Oficiului Avocatul Poporului a fost publicată informația privind demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului.
La rândul său, bărbatul din cauza căruia au apărut criticile, a publicat o declarație în care menționează că nu înțelege din ce motiv Moloșag ar trebui să demisioneze și nu consideră că a afectat imaginea Consiliului Avocatului Poporului.
Președinta țării Maia Sandu a comentat declarația privind demisia Nataliei Moloșag în cadrul unei emisiuni televizate. „Din ce am văzut eu, răspunsurile dnei Moloșag nu au fost convingătoare și nu pot să spun exact dacă a avut sau nu a avut dreptate. Am văzut doar că răspunsurile la suspiciuni nu au fost convingătoare. Dar ce s-a întâmplat după – a fost un val de critici, care nu a mai lăsat timp și loc ca lucrurile să se analizeze și ca să nu fie o atitudine superficială. Lucrurile s-au întîmplat foarte repede, valul a fost foarte mare, omul și-a dat demisia și cu asta s-a terminat. În ce măsură este vinovată, nu este vinovată, nu mai interesează pe nimeni, din păcate”, a declarat Maia Sandu.
Iar premierul Natalia Gavrilița a menționat că, în calitate de vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a susținut propunerea privind demisia, însă consideră că acest caz nu a fost examinat cu suficientă atenție.