captură foto

„Bărbătește era să îți dai demisia, fără să te ții cu dinții de funcție”. Chironda a fost demis din funcția de viceprimar (VIDEO)

Victor Chironda a fost demis din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 2 iulie. În favoarea inițiativei au votat 28 de consilieri. Mai mulți consilieri au cerut să îi fie oferit cuvântul lui Chironda, însă majoritatea consilierilor a votat pentru încheierea dezbaterilor și supunerea la vot a inițiativei privind demiterea acestuia. Într-un final, acesta a fost lăsat să își expună punctul de vedere. Victor Chironda a declarat că demiterea sa este o răfuială politică din partea grupurilor de interes din domeniul construcțiilor din capitală. 

„Am așteptat proiecte nu doar pe foaie. La ultima discuție pe care am avut-o cu comunitatea am înțeles că lucrurile nu se mișcă. Iar dacă ele nu se mișcă, trebuie să le mișcăm noi”, a declarat Ceban și s-a referit la mai amulte sarcini, inclusiv amenajarea parcărilor din oraș, dar și la unele construcții ilegale din capitală.

„Hotelul Național rămâne o fumigenă pentru a acoperi multe inacțiuni. Bărbătește era să îți dai demisia, fără a te ține cu dinții de această funcție. Cum îți propui să lucrezi atunci când nu există încredere?”, i s-a adresat Ceban lui Chironda.

Fracțiunea PAS din CMC a anunțat că va părăsi sala de ședințe, în semn de protest că nu a fost lăsată să pună întrebări primarului Ion Ceban. O decizie similară a anunțat și Platforma DA.

„Primarul general și-a asumat fiecare viceprimar. Graba cu care se întâmplă astăzi anumite lucruri ne face să ne punem întrebări. Să se expună dl Chironda. Însă dacă se închid discuțiile, noi vom părăsi sala și nu vom participa la acest exercițiu ilegal”, a precizat consilierul municipal Andrei Năstase.

Și consilierul municipal Veaceslav Nedea a cerut să îi fie oferit cuvântul lui Chironda.

În final, acesta a fost lăsat să vorbească. Acesta a menționat că demiterea sa are legătură cu grupurile de interese din oraș.

„Este o răfuială în primul rând a celor care controlează construcțiile din oraș – un sistem, o caracatiță cu mulți reprezentanți în structurile statului, inclusiv în Primărie. Această caracatiță a fost deranjată că m-am expus. În cazul Hotelului Național, s-a supărat și a decis să mă demită”, a declarat Chironda.

Pe 2 iulie, grupul de lucru care a analizat activitatea viceprimarului Victor Chironda a finalizat ancheta de serviciu. În documentul publicat de Victor Chironda, acesta este acuzat de abateri disciplinare, datorate „absenței nemotivate” de la serviciu, dar și de faptul că nu și-ar fi exercitat activitatea așa cum ar fi trebuit. Mai mult, acestuia i se reproșează faptul că a denigrat imaginea Primăriei și a autorităților publice locale. Documentul a fost semnat de primarul general Ion Ceban. Chironda a negat acuzațiile aduse.

 

***

Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, pentru „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei.

Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

Într-un interviu pentru NM, Victor Chironda a anunțat că nu intenționează să demisioneze. De cealaltă parte, Ceban a declarat că dacă subalternul său nu va pleca de bunăvoie, va fi inițiată procedura de concediere.

Pe 23 iunie, printr-o dispoziție a primarului general, Ion Ceban, au fost redistribuite atribuțiile între viceprimarii capitalei. Astfel, Chironda gestionează, în prezent, doar Direcția corespondență, petiții și audiență.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: