Belarușii vor putea fi cercetați penal și condamnați, chiar și după moarte. Parlamentul de la Minsk modifică Codul Penal
Full Article 2 minutes read

Belarușii vor putea fi cercetați penal și condamnați, chiar și după moarte. Parlamentul de la Minsk modifică Codul Penal

În Belarus, persoanele decedate vor putea fi cercetate penal și chiar condamnate. Se întâmplă după ce camera inferioară a parlamentului de la Minsk – Camera Reprezentanților – a adoptat un proiect care va permite organelor de drept să inițieze dosare penale împotriva oamenilor, chiar și după moarte, scrie Meduza cu referire la publicația Zerkalo.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege vine să opereze modificări în Codul Penal, în baza cărora organele de drept vor putea iniția dosare penale în cauze care nu au o dorată de prescripție – cum ar fi, de exemplu, pregătirea unui război de agresiune, terorism, genocid sau încălcarea legilor și a obiceiurilor de război.

Interesele persoanei decedate vor putea fi apărate și reprezentate în instanță de rudele acestora. Pentru a face acest lucru, ei vor trebui să depună o cerere în prealabil. În cazul în care rudele decid să nu participe la proces sau nu au putut fi găsite, interesele acuzatului vor fi reprezentate de un avocat desemnat.

Agenția de presă de la Minsk, Belta, precizează că modificările la Codul Penal au fost pregătite de Procuratura Generală, care din 2021 efectuează „un studiu al circumstanțelor genocidului poporului belarus în timpul Marelui Război Patriotic și în perioada postbelică” pentru a-i identifica pe cei implicați în genocid și a-i urmări penal.

Legea va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliul Republicii (camera superioară a parlamentului) și semnată de președintele Alexandr Lukașenko.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: