Scriitori, directori de biblioteci, antreprenori și ambasadori și-au dat întâlnire la Biblioteca Națioală a Republicii Moldova, care a împlinit 190 de ani de la fondare. Cu această ocazie, redacția NewsMaker a fost invitată să prezinte campania #citeșteMoldova, pe care am lansat-o la începutul acestui an.
Biblioteca Națională a Moldovei a organizat o serie de activități prilejuite de consemnarea a 190 de ani de la fondare și trei decenii de la atribuirea statutului de bibliotecă națională. Acestea au început pe 22 august și se vor încheia pe 26 august.
Ministrul Culturii Sergiu Prodan a menționat că, pentru o bibliotecă națională, 190 de ani este o vârstă fragedă și a vorbit despre digitalizare: „Trăim momente dificile și totodată favorabile dezvoltării, pentru a lăsa o urmă în istoria Bibliotecii Naționale. Suntem în pragul unei ere noi, suntem abia la începutul unei epoci digitale. Biblioteca digitală a zilei de mâine înseamnă nu doar documente scanate, înseamnă o altă abordare și este, în primul rând, așa cum bine ați menționat în documentarul realizat despre Biblioteca Națională, despre oameni”.
La evenimentele consacrate aniversării au mai participat scriitori precum Iulian Filip, Dorian Furtună, Maria Pilchin, academicianul Mihai Cimpoi, actorul, regizorul, director artistic al Teatrului „Alexei Mateevici” Nicolae Jelescu, directori de biblioteci, reprezentanți ai Bibliotecii Naționale. De asemenea, au participat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Yoshihiro Katayama și ambasadorul SUA în Moldova, Kent Doyle Logsdon.
Redacția NewsMaker a fost invitată să participe la sesiunea din 23 august, pentru a prezenta campania #citeșteMoldova, lansată la începutul anului.
„Ideea acestei campanii ne-a venit la sfârșitul anului trecut, atunci când am făcut bilanțul lui 2021. Ne-am propus ca în acest an, pe lângă rolul informativ și analitic, să ne asumăm mai mult și rolul educativ al presei. De aceea, am lansat o campanie socială, cu scopul de a aduce cât mai multe cărți în casele locuitorilor țării”, a menționat redactorul-șef adjunct al NM Stela Untila.
Datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) arată că doar 7% dintre moldoveni citesc în mod constant și 57% dintre ei nu au pus mâna pe o carte. NM și-a propus să contribuie la promovarea lecturii.
#citeșteMoldova a fost concepută în trei etape: un long read despre cultura lecturii în Republica Moldova, o serie din 10 filmulețe în care personalități celebre în Republica Moldova citesc un fragment dintr-o carte (la alegere) și un concurs printre cititori (am oferit premii pentru cele mai bune 3 recenzii la cărți recomandate de cititori). În etapa finală, vom oferi 100 de cărți ale scriitorilor basarabeni (50 în rusă și 50 în română). Acestea vor putea fi găsite în spațiile publice din Chișinău sau alte localități, datorită unor quest-uri despre care vom anunța pe rețelele de socializare. Norocoșii care le vor găsi vor fi îndemnați să-și facă un selfie și să posteze fotografia pe Facebook cu hashtagul #citeșteMoldova.