Biografia lui Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare la funcția de premier
Full Article 2 minutes read

Biografia lui Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare la funcția de premier

Candidatul majorității parlamentare la funcția de premier al Republicii Moldova este Vladimir Golovatiuc, fost deputat, iar de curând ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. NM a decis să amintească despre cariera acestuia din ultimii 20 de ani.

Vladimir Golovatiuc este economist de profesie. Acesta a studiat la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Sankt Petersburg. În prezent, acesta deține funcția de ambasador al Republicii Moldova în Rusia.

Din 1993 și până în 2000 a activat la Banca Națională a Moldovei. În 2000, Golovatiuc a devenit prim-vicepreședinte al Consiliului de administrație la B.C. “Businessbanca”. În 2003 părăsește această funcție și devine expert financiar la revista “Банки и финансы”, cunoscută drept “Profit” în limba română. Între 2005 și 2008, este angajat în calitate de consultant național în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare privind monitorizarea și evaluarea situației macroeconomice și a sectorului financiar.

După încheierea proiectului, devine director general al Biroului Național de Statistică. În 2009 a revenit în sectorul bancar. Până în 2011 ocupă funcția de șef al Direcției credite la B.C. “FinComBank”.

În 2014 a devenit deputat PSRM, a fost numit secretar al Comisiei economie, buget și finanțe. Acesta este și membru al Adunării Interparlamentare a Țărilor Membre ale CSI, dar și al grupurilor de prietenie cu Federația Rusă, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Armenia.

***

Amintim că pe 16 martie, șefa statului a inițiat noi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în vedere găsirii unei soluții pentru depășirea crizei politice. În timpul discuțiilor dintre Maia Sandu și reprezentanții PSRM, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai vrea să preia funcția de premier. La scurt timp după acest anunț, șefa statului l-a desemnat pe deputatul PAS Igor Grosu în această funcție.

Pe 17 martie, socialiștii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională decretul președintei țării, privind desemnarea lui Igor Grosu și vor propune propriul candidat la funcția de prim-ministru.

Maia Sandu a declarat că nu va iniția consultări cu deputații privind candidatura lui Vladimir Golovatiuc, decât după „consumarea” efectelor decretului de desemnare a lui Igor Grosu în funcția de premier.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: