screenshot

Buzu, după reținerea conducerii Sanatoriului „Speranța”: „Să sufere consecințele care se cuvin” (VIDEO)

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a comentat pe 27 mai, în cadrul unor declarații de presă, reținerea conducerii centrului de reabilitare pentru persoane vârstnice și persoane cu dezabilități „Speranța” din Vadul lui Vodă. Oficialul a declarat că nu tolerează corupția, iar dacă angajații sanatoriului au comis infracțiuni trebuie „să sufere consecințele care se cuvin”.

Noi nu cunoaștem detalii specifice. Este bine că sunt percheziții, pentru că, ca și în oricare instituție publică din R. Moldova, noi avem toleranță zero față de corupție și dacă s-au admis asemenea situații, persoanele responsabile trebuie să sufere consecințele care se cuvin. Urmează să vedem cum se desfășoară perchezițiile, să înțelegem care este natura problemei și, cu siguranță, acolo unde sunt probleme noi, de fiecare dată, într-un mod deschis, vom încerca să înțelegem care sunt intervențiile care se impun pentru a proteja banul public, pentru a fortifica integritatea în sistemul de protecție și asistență socială”, a declarat Alexei Buzu.

Întrebat dacă Ministerul Muncii și Protecției Sociale a avut vreodată „suspiciuni” în privința centrului de reabilitare vizat, acesta a spus: „Noi avem anumite proceduri prin care facem analize, inclusiv controale inopinate. Această instituție a fost supusă unor analize. Vrem să vedem ce au investigat colegii de la CNA și să vedem dacă modul în care noi evaluăm riscurile, în cazul dat de fraudă sau delapidarea banilor publici, trebuie să fie fortificate, să ne uităm mult mai atent, să mobilizăm mai multe resurse, inclusiv umane, ca să ne asigurăm că asemenea lucruri nu se mai întâmplă în viitor”.

Amintim că, pe 27 mai, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii municipiului Chișinău i-au reținut pe directorul și directorul adjunct al Sanatoriului „Speranța” din Vadul lui Vodă, împreună cu un intermediar. Cei trei sunt cercetați în mai multe dosare penale pentru corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine, cu folosirea funcției în procesul de achiziții publice.

Potrivit anchetei, conducerea instituției, aflată în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și finanțată din bugetul de stat, ar fi implementat o schemă infracțională prin care pretindea sume între 10 000 și 40 000 de lei pentru fraudarea licitațiilor publice. Anchetatorii au descoperit și nereguli în evidența financiară a instituției, inclusiv neîncasarea banilor achitați de pacienți pentru tratamente balneo-sanatoriale, sume care ulterior ar fi fost folosite în scopuri personale. Prejudicii ar fi fost aduse și patrimoniului sanatoriului.

Reținerile au avut loc în urma a peste 50 de percheziții desfășurate pe întreg teritoriul țării.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: