Campania abia a început, însă discursul de ură e la el acasă. Promo-LEX a semnalat 23 cazuri
Full Article 2 minutes read

Campania abia a început, însă discursul de ură e la el acasă. Promo-LEX a semnalat 23 cazuri

Asociația Promo-LEX a lansat pe 27 mai cel de-al doilea Raport al Misiunii de observare (MO) Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Timp de aproape două săptămâni, experții au constatat cel puțin 23 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare din partea anumitor concurenți electorali.

În perioada 11-24 mai 2021, observatorii Promo-LEX au identificat cel puțin 23 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare în spațiul public, în mass-media și în mediul online din Republica Moldova.

„Discursul de ură și instigare la discriminare a luat forma discursului xenofob, rasist, sexist, precum și diferite forme de exprimare discriminatorii sau intolerante care au promovat stereotipuri și prejudecăți în spațiul public”, se arată în raport.

Cele mai multe cazuri au avut loc în mediul online, rețelele de socializare fiind utilizate în mod frecvent (13 cazuri). Alte 9 cazuri s-au manifestat în presa online (3 cazuri) și în cadrul emisiunilor televizate (5 cazuri), iar 2 cazuri au fost înregistrate în cadrul a două evenimente publice (conferințe de presă).

Criteriile care au stat la baza cazurilor de discurs de ură și instigare la discriminare au fost: apartenența politică, sex/gen, vârstă, opinie, culoare, activitate profesională, rasă, naționalitate, origine etnică, orientare sexuală și dizabilitate.

Grupurile afectate de acest tip de discurs au fost: concurenții electorali, politicienii, membrii partidelor politice și simpatizanții acestora, femeile, bărbații, persoanele în etate, migranții, musulmanii, românii/vorbitorii de limba română, unioniștii și persoanele cu dizabilități, se mai arată în raport.

Din cele 23 de cazuri de discurs de ură sau instigare la discriminare identificate, în 9 cazuri au fost vizați concurenți/potențiali concurenți/politicieni: Vladimir Voronin (BECS) – 2 cazuri, Maia Sandu (Președinte Republica Moldova) – 2 cazuri, Natalia Albot (activistă și jurnalistă înaintată pe lista PAS și care s-a retras pe data de 21.05.2021 / 2 cazuri), Igor Dodon (BECS), Dumitru Diacov (PDM) și Vasile Bolea (BECS) – câte un caz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: