Promo-Lex: condițiile din Penitenciarul nr. 13 necesită o intervenție imediată. Reacția Ministerului Justiției
Full Article 4 minutes read

Promo-Lex: condițiile din Penitenciarul nr. 13 necesită o intervenție imediată. Reacția Ministerului Justiției

Penitenciarul nr. 13 din Chișinău este suprapopulat, infrastructura este depășită, iar condițiile de igienă sunt precare, ceea ce contravine standardelor internaționale. Informațiile se regăsesc într-un raport Promo-Lex întocmit în urma efectuării unei evaluări autorizate de Ministerul Justiției în penitenciarul în cauză. Raportul Promo-Lex subliniază că autoritățile trebuie să intervină promt pentru a asigura deținuților condiții care să respecte demnitatea umană și drepturile lor fundamentale. În reacție, Ministerul Justiției a declarat că a întreprins măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și continuă să o facă. Instituția a enumerat și acțiunile pe care le-a înfăptuit. 

Condiții neconforme în Penitenciarul nr. 13

Pe 26 ianuarie, Asociația Promo-Lex a anunțat că a efectuat o evaluare a condițiilor din Penitenciarul nr. 13. Aceasta a fost prima evaluare independentă a condițiilor de detenție în închisoarea respectivă.

Într-un comunicat, Promo-Lex a remarcat deschiderea Ministerului Justiției privind procesul de evaluare a penitenciarului

Promo-LEX salută deschiderea Ministerului Justiției în procesul de colectarea de date cantitative și calitative, colaborarea cu organizații guvernamentale și experți, ceea ce a asigurat o evaluare obiectivă și comparativă”, au menționat reprezentanții asociației.

Tot atunci, Promo-Lex a publicat și raportul cu rezultatele evaluării. Potrivit documentului, Penitenciarul nr. 13 este suprapopulat, depășind cu 98,9% standardele internaționale. Astfel, spațiul conceput, conform standardului internaționale, pentru 377 de deținuți, găzduiește în prezent 750.

Condițiile de detenție și spațiu nu respectă standardele internaționale, iar infrastructura sanitară prezintă deficiențe semnificative. Astfel, 18% din celulele analizate nu îndeplinesc standardul minim de 1 m2 per bloc sanitar. Totodată, 20% din celule nu oferă nivelul adecvat de intimitate în utilizarea WC-urilor, iar băile comune sunt inaccesibile pentru persoanele cu necesități speciale și prezintă riscuri pentru sănătatea deținuților. În băile comune există o prezență semnificativă de mucegai. Deficiențele din blocul sanitar pun în pericol sănătatea și demnitatea deținuților”, se arată în raportul asociației.

Totodată, raportul relevă că ventilația și iluminarea din penitenciar sunt necorespunzătoare: circa 29% din celule au ferestre subdimensionate, care nu îndeplinesc standardele de ventilație adecvată. În celule persistă mirosuri de mucegai și amoniac, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătatea deținuților. În 62% din celule perspectiva spre exterior este sever obstrucționată de ziduri sau de alte structuri, iar 4% nu au vizibilitate în exterior.

Una dintre concluziile majore ale evaluării este necesitatea unei intervenții imediate pentru a asigura condiții care să respecte demnitatea umană și drepturile fundamentale ale deținuților. Implementarea recomandărilor propuse va necesita acțiuni strategice și alocarea de resurse adecvate din partea autorităților”, se mai arată în raport.

Reacția Ministerului Justiției

Pe 30 ianuarie, Ministerul Justiție a venit cu o reacție la evaluarea Promo-Lex. Nemijlocit, instituția a făcut unele precizări pe marginea rezultatelor evaluării.

Referitor la constatările privind suprapopularea închisorii, Ministerul Justiției a menționat că numărul deținuților în Penitenciarul nr. 13 s-a diminuat de la peste 1 200 în 2016 până la circa 700 de persoane la începutul acestui an.

Totodată, Ministerul Justiției a declarat că, în ultimii doi, împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor, a întreprins și continuă să întreprindă măsuri în vederea armonizării legislației execuțional-penal la standardele europene și îmbunătățirii condițiilor de detenție în sistemul penitenciar, inclusiv în Penitenciarul nr.13.

Printre măsurile întreprinse Ministerul Justiției a menționat:

  • închiderea sectorului de detenție aflat la demisol care nu corespundea standardelor minime de detenție, ceea ce a redus numărul de locuri de detenție;
  • reparația capitală a acoperișului tuturor edificiilor din cadrul Penitenciarului nr.13;
  • separarea completă a blocului sanitar de restul celulei în toate spațiile de detenție, proces ce urmează a fi finalizat în acest an;
  • reparația celulelor cu înlocuirea geamurilor, pentru asigurarea iluminării și ventilării naturale suficiente, proces care se realizează etapizat, reieșind din necesitatea de a elibera temporar spațiile supuse lucrărilor de reparației;
  • renovarea integrală a secției medicale, care a fost acreditată, fiind astfel confirmată respectarea cerințelor de calitate pentru acordarea asistenței medicale calificate;
  • renovarea capitală a sectorului pentru deținerea femeilor, inclusiv amenajarea unui cabinet medical (ginecologic);
  • reparația spațiilor auxiliare (sala festivă pentru desfășurarea activităților de reintegrare socială, sala pentru video-conferințe, spațiile pentru plimbare, cantina penitenciarului etc.).

Ministerul Justiției a fost și rămâne deschis pentru cooperarea cu societatea civilă și pledează în continuare pentru respectarea drepturilor omului și a demnității umane, inclusiv în privința persoanelor private de libertate”, a conchis instituția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: