La ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău din 6 februarie s-a pus în discuție proiectul de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu privire la alocarea unui teren de 20 ha pentru deșeuri. Edilul Ion Ceban a spus că atât timp cât va fi primar nu va fi construită o gunoiște la Stăuceni, iar directorul interimar de la Autosalubritate Igor Gîrlea a declarat că „se jonglează cu termeni”, adăugând că se evită mențiunea că la Stăuceni va fi construit un depozit pentru deșeuri, vorbindu-se despre „un centru de gestionare a deșeurilor”.
„Noi am bătut alarma, dar ei nu au renunțat la idee. Ei doar au amânat subiectul. (…) M-au făcut ou și oțet că de fapt nu ceea ce vor ei am prezentat eu. Nu. Ei nu au putut să recunoască că e vorba de o gunoiște la Chișinău”, a spus Ceban.
Prin urmare, el a anunțat că Primăria Chișinău va desfășura o campanie de informare și va iniția o petiție la acest subiect.
„Vom face și o petiție online, unde fiecare va putea să voteze ce cred despre inițiativa PAS de a construi gunoiște în Stăuceni. Atât timp cât voi fi eu primar, nu veți construi gunoiștea voastră la Chișinău. Coșeru și restu să-și construiască gunoiște acasă”, a adăugat Ion Ceban.
La rândul său, Igor Gîrlea a spus că „într-adevăr nu s-a comunicat deloc la subiectul dat”.
„Asta-i principala problemă care există. (…) Este o tentativă de încălcare a legislației, procedural dar și material. Un depozit la Stăuceni nu poate fi construit fără de a avea acordul de mediu și fără de a avea un studiu de fezabilitate. (…) Atunci când ei încearcă să menționeze că va fi un centru de gestionare a deșeurilor și încearcă să evite că acolo va fi construit un depozit este cel puțin o jonglare de termeni. 99,9% este că acolo va fi un depozit”, a conchis Gîrlea.
„Fiți foarte atenți la ceea ce fac ei în Parlament”, i-a îndemnat, la rândul său Ion Ceban, pe responsabilii de la Primărie.
***
Pe 2 februarie, primarul municipiului Chișinău și deputatul neafiliat Gaik Vartanean au solicitat parlamentarilor excluderea de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a proiectului de lege care prevede modificarea anexei la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului.
Potrivit lui Ceban și Vartanean, proiectul prevede construirea unei gunoiști în raza municipiului Chișinău, în imediata adiacentă a localităților Stăuceni, Tohatin și sectoarele orașului Râșcani și Ciocana.
„Guvernarea a pus pe ordinea de zi un proiect de lege prin care vrea să aducă tot gunoiul din toate raioanele sectorului centru a Republicii Moldova aici la Chișinău”, comunic edilul. „20 hectare din Chișinău trebuie să se transforme în gunoiște, conform proiectului de lege care este inclus fără a consulta opinia publică, Primăria. Nu sunt sigur că a fost consulat cu Primăria Stăuceni”, a adăugat el.
Ulterior, proiectul de lege cu privire la alocarea unui teren de 20 ha pentru deșeuri a fost exclus din agenda de azi a Parlamentului. Deputata PAS Ina Coșeru a spus că „proiectul este întârziat și nu este în grabă, pentru că Republica Moldova se îneacă în deșeuri”. „Dar pentru a îmbunătăți proiectul de lege, eu propun să-l scoatem de pe ordinea de zi și să mai lucrăm la el”, a declarat parlamentara.
Pe 4 februarie, deputata PAS Ina Coșeru, autoarea proiectului de lege cu privire la alocarea unui teren de 20 ha pentru deșeuri, a reacționat la declarațiile lui Ion Ceban. Coșeru a spus că dacă edilul s-ar fi informat „ar fi știut de cât timp se lucrează la acest proiect, în ce constă și ce beneficii ar putea aduce municipiului”.
Deputata a spus că de mulți ani se ocupă de problemele de mediu și își dorește să schimbe sistemul de colectare și sortare a gunoiului în Moldova.
„Ca biolog și chimist cunosc foarte bine că la discompunerea deșeurilor aruncate și depozitate peste tot în Chișinău și în jurul capitalei se elimină gaze și elemente chimice periculoase care nimeresc în ape pe care ulterior le bem. Aceasta îmbolnăvește și omoară populația țării la propriu”, a menționat Coșeru.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!