CC a decis când va examina sesizarea privind legalitatea revocării lui Manole și numirea lui Lupașcu
Full Article 2 minutes read

CC a decis când va examina sesizarea privind legalitatea revocării lui Manole și numirea lui Lupașcu

Pe 27 aprilie, Curtea Constituțională va examina sesizările privind controlul constituționalității hotărârii parlamentului, prin care s-a decis revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu. 

Ședința va începe la ora 9:00.

Amintim că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Pe 24 aprilie, deputații Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu CC. Aceștia au solicitat începerea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat.

Pe 26 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că a recepționat sesizarea lui Litvineco și a lui Pâslariuc. Instituția a precizat că va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: