nokta.md

Ce au vizionat telespectatorii din Moldova înainte de alegeri. Top-ul talk-show-urilor și programelor informative

De obicei, viața politică din țară devine, brusc, mult mai activă în perioada electorală, atrăgând în orbita sa chiar și cetățenii care sunt departe de politică. Majoritatea populației din Moldova continuă să primească cele mai multe informații „din televizor”. NM a decis să afle, care talk-show-uri politice și programe informative au fost cele mai populare înainte de alegeri.

La solicitarea NM, compania AGB, care se ocupă de măsurarea audienței TV, a oferit date cu privire la vizionarea talk-show-urilor politice și a programelor informative de la posturile de televiziune din Moldova (AGB măsoară ratingurile a 23 de televiziuni moldovenești). Informațiile vizează emisiunile televizate care au fost difuzate în a doua jumătate a zilei, în perioada 1 septembrie – 15 noiembrie: programele informative – de la 18:00 până la 22:00, talk-show-urile politice – de la 17:45 până la 24:00. Datele prezentate iau în calcul doar spectatorii maturi și doar vizionările la TV (fără vizionările online).

Ratingul emisiunilor și talk-show-urilor politice

NM a solicitat informații despre 15 talk-show-uri politice care sunt difuzate seara, la nouă posturi de televiziune din Moldova.

În această toamnă, cea mai mare arie de acoperire, potrivit datelor AGB, a avut emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Aria de acoperire medie (numărul de telespectatori care  au vizionat o emisiune mai mult de un minut) a constituit aproape 170 de mii. Ratingul mediu al unei emisiuni (numărul mediu al telespectatorilor care vizionează postul de televiziune în fiecare minut) a fost de 54,6 mii de persoane. În medie, fiecare telespectator a vizionat această emisiune timp de 37 de minute.

Pe locul doi după aria de acoperire a fost emisiunea «Пятница с Анатолием Голя» („Vineri cu Anatolie Golea”), de la RTR-Moldova.

În această toamnă, aria de acoperire a acestei emisiuni a constituit 147,9 mii de persoane. În medie, 44,7 mii de persoane a vizionat fiecare minut al emisiunii, iar fiecare telespectator a vizionat emisiunea, în medie, 20 de minute.

Pe locul al treilea după aria de acoperire urmează emisiunile „Cabinetul din Umbră” și „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Aria de acoperire a acestor emisiuni a fost de 126,7 mii și 125,9 mii de telespectatori, iar ratingul mediu – 26 mii și 28 mii de telespectatori. În medie, fiecare spectator a vizionat aceste emisiuni timp 23 de minute.

Emisiunea „Butonul Roșu” de la Moldova 1 a avut o arie mai mică – 123,9 mii de persoane. În medie, 43,8 mii de telespectatori au vizionat fiecare minut al emisiunii, iar timpul mediu pentru vizionare a constituit 22 de minute. Cifre apropiate au fost înregistrate de emisiunea „În profunzime” de la Pro TV: acoperirea a fost de 120,9 mii de persoane, ratingul mediu – 36 mii de persoane, iar timpul mediu de vizionare – 26 de minute.

Aria de acoperire medie a emisiunii «Главный вопрос с Юлией Федоровой» („Chesiunea principală cu Iulia Fiodorova”) de la NTV Moldova a constituit 110,3 mii de persoane, ratingul – 30,4 mii, timpul mediu de vizionare – 17 minute. Emisiunea «Механизм действия» („Mecanismul acțiunii”) de la același post de televiziune a avut o arie de acoperire de 11,4 mii de telespectatori, emisiunea a fost vizionată, în medie, de 22,9 mii de spectatori, timpul mediu de vizionare – 12 minute.

Aria de acoperire a emisiunii „Puterea a Patra cu Gheorghe Gonța” de la N4 a constituit 89,4 mii de persoane, ratingul mediu – 20,3 mii de persoane, timpul mediu de vizionare – 18 minute.

Emisiunea „Politica” de la TV8 a avut o arie de acoperire medie de 86,4 mii de telespectatori. Emisiunea a fost vizionată, în medie, de 23,8 mii de persoane, iar timpul mediu de vizionare a constituit 18 minute. Un alt show politic, de la același post de televiziune, este „Cutia Neagră”, care a avut o arie de acoperire medie de 72,8 mii de telespectatori, emisiunea a fost vizionată, în medie, de 19,3 mii de telespectatori, iar timpul mediu de vizionare a fost de 16 minute.

Aria de acoperire a emisiunii «Эксклюзивное интервью» („Interviu exclusiv”) de la Ren Moldova a constituit 49,5 mii de telespectatori, ratingul mediu – 8 mii de persoane, timpul mediu de vizionare – 12 minute. Emisiunea «Дело принципа» („O chestiune de principiu”) de la Accent TV a avut o arie de acoperire de 13,4 mii, ratingul – 6,4 mii de telespectatori, timpul mediu de vizionare – 19 minute.

Este imposibil să aflăm ratingurile unor talk-show-uri politice, pentru că AGB nu măsoară toate posturile de televiziune. De exemplu, nu măsoară TVC 21 și TVR Moldova.

Ce talk-show-uri politice au vizionat telespectatorii din Moldova timp de trei luni înainte de alegeri. TOP-5

Top-10 buletine de știri

„Primele Știri” de la Prime a fost cel mai popular buletin de știri de seară în această toamnă. Aria de acoperire a știrilor a constituit 208 mii de telespectatori, fiecare minut al acestui buletin a fost vizionat în medie de 97,3 mii de persoane, iar cota vizionării a constituit 12,4% (numărul de telespectatori din numărul total al telespectatorilor care privesc televizorul în această perioadă de timp).

Pe locul doi după aria de acoperire a știrilor în limba rusă este cel de la postul de televiziune Primul în Moldova: aria de acoperire medie a constituit 200,8 mii de persoane, ratingul mediu – 93,7 mii de telespectatori, cota vizionării – 9,8%.

Pe locul al treilea – știrile în limba română de la NTV Moldova: aria de acoperire – 136,3 mii de telespectatori. În fiecare minut, această emisiune a fost vizionată, în medie, de 39,6 mii de persoane, iar cota vizionării a constituit 5,5%.

Știrile în limba română de la Primul în Moldova au avut o arie de acoperire de 117,6 mii de persoane, emisiunea a fost vizionată, în medie, de 55,2 mii de telespectatori, cota de acoperire a constituit 9,58%. Pe următoarea poziție sunt știrile în limba rusă de la postul de televiziune NTV Moldova: aria de acoperire medie – 114,6 mii, vizionarea medie – 41,7 mii de telespectatori, cota vizionării – 4,3%.

Aria de acoperire a buletinului de știri de la Pro TV a fost de 108,4 mii de persoane. Ratingul mediu – 49 mii de persoane, iar cota vizionării – 5,3%. Urmează emisiunea „Vesti Moldova” de la RTR-Moldova – 99,2 mii de telespectatori, fiind vizionată, în medie, de 53,8 mii de telespectatori, iar cota vizionării a constituit 7,4%.

Aria de acoperire medie a emisiunii „Mesager” de la postul public de televiziune Moldova 1 a constituit 97,7 mii de persoane, vizionarea medie – 41,3 mii de telespectatori, cota de vizionare – 5,8%. Aria de acoperire a buletinului de știri de la Jurnal TV a constituit în medie 90 mii de persoane, vizionarea medie – 42,1 mii de persoane, cota vizionării – 5,9%.

Și încheie top-10 emisiuni informative populare cel de-al doilea buletin de știri de seară de la Moldova 1. Aria de acoperire medie a acesteia a constituit 78,5 mii de persoane, fiind vizionată, în medie, de 47,8 mii de telespectatori, iar cota de vizionări a constituit 4,85%.

Ce ȘTIRI au vizionat telespectatorii din Moldova timp de trei luni înainte de alegeri, TOP-5

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: