Ce trebuie să știi atunci când vrei să cumperi o locuință în Chișinău. Iată 7 sfaturi utile 

Când începi să cauți pe piața imobiliară o locuință pentru tine și familia ta, te pornești la un drum lung. Vei avea parte de mult stres, dileme, vei întâlni oameni despre care nu ai de unde să știi cât sunt de onești, vei găsi informații puține, care nu inspiră încredere sau lipsesc complet despre o casă sau alta.

Am adunat pentru Dvs șapte sfaturi de care să țineți cont dacă sunteți deja în căutarea unei case sau vă gândiți să vă cumpărați una în viitorul apropiat. Am folosit ca exemplu pozitiv proiectul Satul German”, cartierul de tip european care este construit în capitală.

Cumpără cu gândul la viitor 

Alege o casă care să aibă o capacitate pe potriva planurilor tale. Deseori, atunci când familia crește, cuplul regretă că nu are o odaie în plus sau o sufragerie mai mare, că locuința nu este situată într-o zonă mai liniștită și mai puțin aglomerată, cu stil arhitectural modern și planimetrie reușită. 

De asemenea, criza energetică actuală ne-a convins că atunci când cumperi o casă fiind cu gândul la viitor, e obligatoriu ca aceasta să fie eficientă energetic și, dacă ai noroc, să producă energie, nu doar să consume. 

În Satul German, jumătate din energia electrică necesară va proveni de la panourile solare montate pe acoperișurile clădirilor și caselor individuale. Este, deocamdată, singurul proiect de acest gen din țara noastră. 

Întreabă-te dacă, eventual, vei putea vinde casa ușor și avantajos mai târziu

Cu cât mai deosebit și dotat este cartierul în care dorești să-ți cumperi o locuință, cu atât mai mare va fi, în timp, valoarea și cererea pentru casa ta. Mai ales dacă o cumperi atunci când cartierul este în faza de proiect sau la primele etape de dezvoltare a proiectului. 

În Satul German, pentru comparație, au fost vândute deja aproape 250 de locuințe. Până în 2024, când vor fi date în exploatare locuințele din prima etapă a proiectului, oferta de case și apartamente disponibile în acest cartier de tip european direct la dezvoltator ar putea fi epuizată. 

Alege o casă amplasată alături de jobul tău sau de o școală și grădiniță bune

De multe ori acest lucru este aproape imposibil, mai ales când vine vorba de periferia capitalei și zonele rezidențiale verzi și liniștite. Din cauza lipsei infrastructurii sociale, părinții care trăiesc la periferii, în zone liniștite și cu aer curat, continuă, de exemplu, să-și ducă copiii la grădiniță sau la școală în alte sectoare ale capitalei și să piardă ore în ambuteiaje zilnic.  

Satul German încearcă să rezolve toate aceste probleme. Gândit ca o localitate autonomă, va avea grădiniță pentru circa 300 de copii, școală pentru aproape 1000 de copii, propriul spital modern, centru de Shopping, Centru de Fitness, cu două piscine semiolimpice pentru adulți și copii, cu zonă spa, masaj și cafenea fitness, dar și Centru de business. Copiii vor putea merge la școală sau grădiniță la câțiva pași de casă, iar părinții își vor putea găsi job sau dezvolta o afacere chiar în localitate. 

Informează-te atent despre dezvoltatorul imobiliar 

Chiar dacă lucrurile s-au mai îmbunătățit la nivel legislativ, oricum este important să te informezi despre cine construiește cartierul sau casa în care te gândești să te muți. Să afli mai multe detalii despre profesionalismul companiei de construcții, despre greutatea și capacitățile financiare ale inițiatorului proiectului, dar și alte detalii care te vor ajuta să înțelegi mai bine cât de sigur este să investești în propria casă la un dezvoltator sau altul.

De exemplu, Satul German este construit de Ceslav Ciuhrii, un antreprenor de succes în domeniile imobiliare și farmaceutic. El declara anterior că pregătirile pentru acest proiect au început încă acum 5 ani, odată cu cumpărarea pământului pe care este construit cartierul, conectarea la electricitate, apeduct, canalizate etc. Principala investiție în proiect, potrivit lui, a fost deja făcută. 

Mai mult, Ciuhrii, care este și un aprig promotor al tenisului de câmp în țara noastră, construiește în “Satul German” un imens clus tenis, cu 6 terenuri de tenis de câmp acoperite și 12 descoperite. De asemenea, în parteneriat cu grupul internațional ACCOR, construiește un hotel din rețeaua ibis Styles. La fel, construiește spitalul modern, centrul de fitness și centrul de business împreună cu parteneri care vor să dezvolte servicii în localitate. Toate aceste detalii vorbesc despre cât de important și serios este proiectul, dar și despre perspectivele bune pe care le vor avea locuitorii “Satului German”.  

Documentează-te cu privire la calitatea construcției și materialele folosite 

Casa ți-o cumperi, de obicei, pentru toată viața. E important să fie bine proiectată și construită din materiale de calitate. Atrage atenția din ce sunt construiți pereții, fațada, acoperișul, ce fel de geamuri va avea casa etc. Nu mai puțin importante sunt și detaliile despre sistemul de rețele inginerești la care va fi conectată casa. 

În Satul German, de exemplu, toate rețelele inginerești sunt construite de la zero și sunt ascunse în subteran. Casele și blocurile de locuit în “Satul German” sunt construite conform celor mai înalte standarde europene de eficiență energetică, cu pereți finisați pe exterior cu tinc, cu porțiuni de perete învelit cu lamele de aluminiu, ceramogranit pe carcasă zincată, adică faţadă ventilată. Locuințele vor avea uși și ferestre de fațadă din profil aluminiu și/sau PVC, cu termopane termo-eficiente, încălzire prin pardoseală pentru salon, bucătărie și baie. 

Asigură-te că respiri aer curat și că ai zone de agrement în aer liber alături de casă

Este un lux pe care chișinăuienii și-l permit tot mai puțin. Din cauza tendinței de a construi haotic și sacrificând spațiile verzi, tot mai puțini chișinăuieni nu au aproape de casă un parc sau o alee cu mulți copaci. Nu au nici aer curat. Au mult praf, aer poluat, mașini pe străzi și zgomot. E important pentru sănătatea familiei și a Dvs să alegeți o casă într-un cartier verde, cu infrastructură de transport bine dezvoltată. 

Așa cum va fi în Satul German: cartier înconjurat de copaci, alei cu fâșii forestiere, mai multe zone verzi pentru odihnă și agrement, un havuz impresionant în centrul localității, piste pentru bicicliști pe toate străzile principale, bulevarde largi și parcări suficiente. Va avea chiar și o piață cu produse locale ecologice etc. 

Cunoaște-ți potențialii vecini

Mulți chișinăuieni care doresc să se mute la periferia capitalei, inclusiv în suburbii, sunt îngrijorați că nu se vor putea înțelege cu vecinii, că nu vor avea aceleași interese și preocupări legate, să zicem, de curățenia pe strada lor, de iluminare etc. Aceasta amintește, puțin, de situația unei familii care se mută într-un apartament renovat într-un bloc de locuit vechi, însă nu se înțelege cu vecinii pentru că au viziuni și motivații diferite când vine vorba despre curățenia pe scară sau renovarea coridoarelor, instalarea unei alte uși la intrarea în bloc etc. Situația este și mai gravă în cartierele cu case la sol din suburbii. 

Aceste probleme dispar într-un cartier nou, modern, curat. Oamenii formează o comunitate care vrea să trăiască într-o localitate cu străzi curate, iluminate, unde e frumos vizual, unde te simți în siguranță. Potrivit dezvoltatorului “Satului German”, Ceslav Ciuhrii, locuitorii cartierului pe care îl construiește vor forma anume o astfel de comunitate. 

Despre Satul German

Este cel mai mare proiect imobiliar al Republicii din ultimii 30 de ani. Se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp, pe bulevardul Dacia, principala arteră din capitală care face legătura cu aeroportul Internațional Chișinău. Va fi un cartier pentru aproximativ 5000 de locuitori, cu 38 de blocuri de până la cinci etaje și 800 de vile.  Mai multe informații despre proiect, tipurile de locuințe și oferte găsiți la Departamentul Vânzări – +373 22 99 11 11, email – [email protected].

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

SkyUp

O nouă cursă Chișinău-Frankfurt. Compania aeriană propune prețuri de la 15 euro în prima zi de lansare

Compania aeriană SkyUp Airlines anunță lansarea unei noi curse directe între Chișinău și Frankfurt, care va fi operată începând cu 13 octombrie 2025. Zborurile vor fi efectuate de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi, potrivit unui comunicat al companiei.

În ziua lansării, 10 iulie, prețul biletelor pornește de la 15 euro.

De asemenea, SkyUp a anunțat că și-a extins programul regulat de zboruri spre Salonic, Grecia, pentru sezonul de iarnă. Începând din octombrie, compania va opera zboruri pe această rută de două ori pe săptămână: marți și sâmbăta.

„Suntem bucuroși să lansăm o nouă rută care leagă Chișinăul de Frankfurt pe Main. Aceasta este foarte relevantă pentru pasagerii noștri. În același timp, am decis să continuăm zborurile spre Salonic și iarna, răspunzând unei cereri stabile”, a declarat directorul SkyUp Airlines, Dmitro Seroukhov.

SkyUp Airlines este un operator aerian internațional cu origini ucrainene, activ încă din 2018. În 2023, compania a obținut certificatul de operator aerian maltez, permițându-i să opereze zboruri regulate în spațiul aerian european. Din aprilie 2025, SkyUp își extinde programul regulat de zboruri din Moldova, România și Polonia, conectând direct mai multe orașe europene importante.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei aeriene, SkyUp Airlines operează zboruri către mai mult de 200 de aeroporturi pe mai mult de 600 de rute. Flota SkyUp este compusă din 8 aeronave Boeing 737-800 și 2 aeronave Boeing 737-700. Vârsta medie a aeronavelor este de 14 ani.

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău: „Coloana vertebrală a securității energetice”

Pe Linia electrică Vulcănești – Chișinău au început lucrările de instalare a conductoarelor, în apropierea localității Congaz. Ministerul Energiei anunță că, în același timp, continuă și lucrările de construcție a liniei electrice de 400 kV.

Potrivit datelor prezentate de Minister, în ultimele trei săptămâni, doar în raionul Cimișlia au fost betonate 112 fundații din totalul de 117 prevăzute pentru această zonă. Trei dintre acestea au fost finalizate recent.

Tot în raionul Cimișlia, au fost deja asamblați 55 de piloni, dintre care 41 doar în ultimele trei săptămâni. În luna iulie, 25 de piloni au fost deja instalați pe traseul liniei electrice.

„Acest proiect strategic este o investiție esențială în independența și securitatea energetică a Republicii Moldova, parte a efortului de creștere a gradului de interconectare cu rețeaua europeană ENTSO-E. Linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău este coloana vertebrală a securității noastre energetice. Avansarea lucrărilor în teren, în pofida temperaturilor ridicate arată seriozitatea și angajamentul echipelor implicate demonstrează că Moldova poate”, a declarat ministrul Dorin Junghietu.

Linia Electrică Aeriană va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea acoperi peste 50 la sută din consumul de energie în perioada de consum maxim.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială. Valoarea este de 61 de milioane de euro, dintre care în jur de 27 de milioane sunt destinate pentru construcția liniei Vulcănești-Chișinău.

(VIDEO) Guțul, mulțumită de încrederea lui Șor/Ceban „tulbură apele” în România/Vot prin poștă și în Rusia?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Interdicția pentru Ceban: „abuz” sau „conservă a Kremlinului”?
— Deputați afiliați lui Șor: vot prin poștă pentru toți sau pentru nimeni
— Guțul acceptă propunerea lui Șor de a participa la parlamentare
— De la „0” la „9”: cum apreciază oamenii activitatea Parlamentului
— Dumitru Alaiba, numit membru al Consiliului de Supraveghere al BNM
— Grosu susține că Șor ar putea fi tras la răspundere pentru trădare de patrie
— PAS, despre interdicția impusă lui Ion Ceban: „Аcțiunile tale au consecințe”
— Pedepse mai dure pentru cei care intimidează sau distrug tehnica jurnaliștilor
— SUA introduc taxe vamale de 25% pentru mărfurile din Moldova
— Atac masiv asupra Kievului: morți, răniți și blocuri în flăcări
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: