Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova și-a oprit activitatea
Full Article 3 minutes read

Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova și-a oprit activitatea

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea „Floarea Soarelui” din Bălți, şi-a sistat activitatea. Motivul invocat de administrația fabricii este situația de pe piața locală de semințe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piața globală a uleiului. Aceasta nu este singura întreprindere de profil care a fost nevoită să să-și sisteze activitatea, scrie mold-street.com.

De ce s-au oprit fabricile de ulei de floarea soarelui

Stela Ostrovețchi, directoarea întreprinderii „Floarea Soarelui”, a declarat pentru sursa citată că compania a fost nevoită să își sisteze activitatea, după ce nu a reușit să procure cantități suficiente de semințe de floarea soarelui de pe piața locală şi nici să importe, pentru că mecanismul de licențiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu ar funcționa.

„Am staționat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălți iarăși staționează. La fel şi fabrica „Danube Oil” din Giurgiuleşti. Aceasta pentru că nu reușim să procurăm cantități suficiente pe piața Republicii Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obținem dreptul de a importa cantități mai mari de semințe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licența”, a declarat Stela Ostrovețchi, potrivit sursei citate.

Mărul discordiei: prețul semințelor  

În timp ce Ostrovețchi susține că pe piață „au mai rămas doar circa 100.000 de tone de semințe de floarea soarelui”, iar unii agricultori ar refuza să vândă semințele de floarea soarelui cultivate acum, la prețul de pe piață, ci ar vrea să le păstreze, în speranța că la vară prețurile vor crește, Asociația Forța Fermierilor susține că pe piața din Moldova ar fi cantități „foarte mari de semințe”. Asociația acuză la rândul său procesatorii, şi în special grupul Trans-Oil, din care face parte şi „Floarea Soarelui” din Bălți, că nu vor să ofere prețuri adecvate şi încearcă să dicteze.

Potrivit sursei citate, acum „Floarea Soarelui” din Bălți cumpără semințele de floarea soarelui la un preț de 6.754 de lei tona, iar Trans Oil Refinery din Ceadîr Lunga – 6.947 lei pentru o tonă. Între timp, pe diverse pagini specializate prețurile oferite oscilează între 6.600 şi 6.800 de lei pentru o tonă.

Mold-street scrie că staționarea celor două fabrici semnifică pierderi „foarte mari” pentru economia Republicii Moldova, or acestea au peste o mie de angajați, care astfel sunt trimiși în șomaj tehnic. În plus, potrivit sursei citate, cele două fabrici de ulei asigură circa 90% din exporturile de ulei de floarea soarelui din Republica Moldova.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat, deocamdată, situația din jurul fabricilor de ulei.

Citește articolul integral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: