Ceban solicită de la autoritățile centrale 350 mln lei pentru a menține tariful actual la călătoriile cu transportul public
Full Article 2 minutes read

Ceban solicită de la autoritățile centrale 350 mln lei pentru a menține tariful actual la călătoriile cu transportul public

Primarul capitalei Ion Ceban a transmis un demers către Guvern și Parlament prin care informează că municipalitatea poate menține tarifele actuale la transportul public, însă sunt necesare de 350 milioane de lei.

În acest context, solicită acești bani anual, cu indexarea la rata inflației.

„Până la ziua de astăzi, spre mare regret, bugetul municipalității a pierdut peste 467 mln. lei în urma crizei pandemice COVID-19, scumpirii facturilor pentru resursele energetice, produselor, serviciilor conexe, inclusiv a crizei refugiaților, bani care încă nu au fost rambursați. Unde sunt banii din creditele și granturile în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro oferite Republicii Moldova în perioada guvernării actuale? Unde este transparența în cheltuirea acestor bani oferiți de către partenerii europeni?”, se întreabă Ceban.

Primarul mun. Chișinău Ion Ceban a organizat pe 11 mai o conferință de presă, în cadrul căreia a argumentat motivele pentru care va cere consilierilor să aprobe un tarif de 6 lei pentru călătoriile cu troleibuzul și autobuzul. Potrivit acestuia, tariful la transportul public din mun. Chișinău nu a fost ajustat din 2009 și menționează că doar în ultimul an, prețul la motorină și benzină, la gazele naturale, dar și la energie electrică a crescut simțitor.

Totodată, a crescut și salariul mediu pe economie – de la 8716 lei în 2021, la 9 900 lei în 2022.

Conform proiectului anuțat, de tarife preferențiale la abonamente se vor bucura elevii, studenții, angajații sistemului de învățământ, precum și copiii din familii monoparentale și cei din familii cu mulți copii. Gratis vor călătorii 200 de mii de pensionari, 40 de mii de elevi ai claselor 1-4.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: