CEC Comrat confirmă: percheziții CNA la sediul instituției

Oamenii legii au descins cu percheziții, la Comrat. Se întâmplă după ce Comisia Electorală Centrală a Moldovei a anunțat că inițiază 8 procese contravenționale în cazul finanțării ilegale în alegerile desfășurate în UTA Găgăuzia. Informația a fost confirmată pentru NM de membri ai CEC din Găgăuzia.

„Au loc acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegatorilor”, a declarat pentru NM purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.

UPDATE 17:18: Adunarea Populară a Găgăuziei se adună, cu începere de la ora 20:00, într-o ședință specială.

„În această seară, Adunarea Populară va organiza o sesiune specială. La 8 seara. Rog toți primarii, consilierii, foștii deputați să vină în clădirea Adunării Populare, să ne sfătuim și discutăm. Deputații vor lua o decizie specială în cadrul ședinței”, a declarat Mihail Vlah.

Precizăm că CEC a anunțat astăzi că a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia. Opt candidați la funcția de bașcan au primit, astfel, donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în valoare de aproape 1,5 milioane lei. Cele mai multe donații, adică aproape jumătate de milion de lei, a ajuns în contul Evgheniei Guțul, iar alte peste 440 de mii – pe contul lui Victor Petrov. Potrivit CEC, fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală, riscă să fie amendați.

Anterior, oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan. Mai târziu, Poliția a publicat probe video și audio care să demonstreze coruperea alegătorilor din autonomiei. Șor a negat, însă, acuzațiile și a calificat probele audio și video prezentate de procurori ca fiind „trucate”.

***

Amintim că pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru Grigorii Uzun și-au dat votul 24 913 alegători, adică 47,61, dar pentru Evghenia Guțul – 27 376 sau 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ȘOR” a acumulat cele mai multe voturi.

Partidul de guvernământ, PAS, și premierul Dorin Recean au comentat scrutinul din Autonomie. Premierul a sesizat mai multe încălcări în timpul desfășurării scrutinului, precizând că fiecare caz va fi examinat, iar cei vinovați – trași la răspundere. Mai mult, oficialul a lăsat să se înțeleagă că alegerile pentru funcția de bașcan ar putea să nu fie validate, urmare a încălcărilor înregistrate. Declarația a fost criticată de Șor. Într-un comentariu emis, formațiunea politică a precizat că „locuitorii autonomiei nu vor permite nimănui să le fure votul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: