Doar unul dintre cei doi deputați transfugi vizați în cererile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității parlamentare din 21 septembrie s-a prezentat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. Informația a fost confirmată de vicepreședinta Comisiei, deputata Veronica Roșca, la ședința plenară a Parlamentului. Este vorba despre Alexandr Nesterovschi. Colega sa din partidul „Renaștere”, Irina Lozovan, a spus că va aștepta procurorii acasă.
„Ședința comisiei juridice s-a întrunit la ora 13:00. Ambii dintre deputații vizați au fost anunțați telefonic, sms, mail și toate căile posibile. Dna Lozovan a refuzat la telefon. A spus că așteaptă procurorii acasă. Iar dl Nesterovschi ne-a rugat să îl așteptăm – respectiv am făcut pauză, am fost foarte prietenoși cu dlui și l-am așteptat”, a declarat deputata PAS Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei.
UPDATE Contactată de NM, Veronica Roșca a subliniat că Alexandr Nesterovschi s-a prezentat totuși la ședință. În prima variantă a știrii, a fost indicat eronat că niciunul dintre cei doi parlamentari nu a venit la ședința Comisiei juridice. Ne cerem scuze pentru confuzie.
Amintim că, pe 21 septembrie 2023, au fost depuse 5 cereri în adresa Parlamentului Republicii Moldova, prin care Procurorul General interimar a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a deputatului, Nesterovschi Alexandr pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat (infracțiuni prevăzute la art. 324 alin. (3) lit. a), 1813, 1812alin. (5) din Codul penal) și a deputatei Irina Lozovan, pentru comiterea infracțiunilor de acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organiza și spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (infracțiuni prevăzute la art. 1812 alin. (5), 243 alin.(3), lit. a) și b) din Codul penal).
Fără încuviințarea Parlamentului pentru ridicarea imunității ai deputaților, organul de urmărire penală nu poate întreprinde acțiuni de urmărire penală, cum ar fi percheziții sau rețineri, în privința deputaților.
Totodată, Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție au descins astăzi cu peste 20 de percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă și alte documente. La fel, au fost ridicate sume de bani în valoare totală de aproximativ 692.000 MDL, preponderent în euro și lei moldovenești.
Până la acest moment, o persoană a fost reținută, fiindu-i imputate infracțiunile de finanțare a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzute la art. 1813 și 243 din Codul penal.