Cei mai nerăbdători pretendenți la șefia capitalei? Candidații care s-au grăbit să se înregistreze la CEC din prima zi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a dat start pe 19 septembrie perioadei de depunere a documentelor pentru înregistrare candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea. În prima zi, mai mulți candidați care aspiră la fotoliul de primar al capitalei sau de edil al municipiului Bălți s-au grăbit să se înregistreze la autoritatea electorală. NM a făcut o sinteză a candidaților care au depus actele la CEC pe 19 septembrie și a promisiunilor făcute de concurenții electorali.

Primii care s-au grăbit să depună actele la CEC au fost candidații care își propun să lupte pentru șefia capitalei și a municipiului Bălți – Constantin Butucel și, respectiv, Ion Straciuc – din partea Partidului Acasă Construim Europa (PACE). „Suntem primii veniți la depunerea actelor”, au scris reprezentanții formațiunii politice conduse de Gheorghe Cavcaliuc pe rețelele de socializare. Detalii AICI.

Colaj NM

S-a grăbit să ajungă azi la CEC și candidatul platformei Liga Orașelor și Comunelor (LOC) la alegerile din această toamnă, pentru funcția de primar general al capitalei, Mihail Bagas. „Nu credeți în promisiuni deșarte, planuri grandioase şi cuvinte dulci. Trebuie să fii util oamenilor în fiecare zi, dar nu să demonstrezi dragostea doar înainte de alegeri. Gândiți-vă!”, a declarat Bagas pentru presă, dând asigurări că va ajuta alături de echipa sa Chișinăul, dacă va fi ales primar, așa cum ar fi făcut-o în ultimii zece ani. Detalii AICI.

Mihail Bagas/Facebook

„Mergem să luptăm cu nedreptățile din capitală, și ele sunt suficient de multe. Noi am demonstrat că am îndeplinit funcția de consilier municipal neavând această funcție. Am rezolvat o mulțime de probleme, demonstrând că nu este neapărat necesar să fii politician, primar sau consilier ca să te implici în rezolvarea problemelor. Chișinăul trebuie administrat”, a declarat candidatul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, după ce a depus actele la CEC.

Tot astăzi, la CEC s-a prezentat pentru a fi înregistrat și candidatul Partidului Social Democrat European (PSDE), Vadim Brînzaniuc, care deține și funcția de vicepreședinte al formațiunii politice. Brînzaniuc le-a promis chișinăuienilor că va lupta pentru victorie și că echipa sa este formată din „oameni profesioniști”, care „cunosc în detalii problemele municipalității” și care sunt gata să vină cu un șir de măsuri practice pentru a le soluționa.

PSDE/Facebook

„Cu multă încredere și speranță” a anunțat că intră în cursa electorală și Ion Ștefăniță, după ce a depus actele la CEC. Ștefăniță va lupta pentru fotoliul de primar de Chișinău din partea Partidului „Mișcarea Respect Moldova”. „Ion Ștefăniță merge la Primărie pentru ca să rezolve problemele reale ale orașului, nu ca să facă politică, precum ceilalți concurenți electorali. Împreună, noi vom reuși! Chișinăul merită mai mult respect!”, a anunțat formațiunea politică după ce a depus actele la autoritatea electorală.

Mișcarea Respect Moldova/Facebook

Oficial în cursa pentru Primăria Chișinău a intrat pe 19 septembrie și candidatul partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp. Politicianul a promis, după ce a depus actele la CEC, să lupte împotriva corupției din municipiul Chișinău, să depolitizeze instituțiile municipale și să creeze o infrastructură apropiată de nevoile fiecărui chișinăuian. „Știm cum să facem acest lucru și cu siguranță vom reuși”, a conchis Lilian Carp. Detalii AICI.

PAS Chișinău

„Să fie într-un ceas bun!”, a scris candidatul Partidului „Puterea Oamenilor” la funcția de primar de Chișinău, Ruslan Codreanu, după ce a depus actele pentru a fi înregistrat de CEC. Codreanu a enumerat într-o postare publică zece motive pentru care își dorește să fie primar și a făcut apel la chișinăuieni să îl susțină la alegerile din toamnă. „Am cea mai bună echipă, am 15 ani experiență în administrare, am expertiza necesară. Dar cel mai important, este faptul că am arătat că se poate dacă se vrea. Am arătat într-un an că banul public poate fi cheltuit transparent”, a scris Codreanu.

Ruslan Codreanu/Facebook

Tot astăzi, la CEC s-a prezentat și candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la funcția de primar de Chișinău, Diana Caraman. De asemenea, Caraman a înaintat documente echipei sale de candidați la funcția de consilieri municipali ai capitalei. „Echipa noastră este pregătită să lupte pentru un viitor mai bun al Chișinăului nostru natal”, a declarat deputata BCS, Diana Caraman.

Diana Caraman/Facebook

După ce s-au lansat în campania electorală pe 19 septembrie, în cadrul unui eveniment somptuos organizat la Palatul Republicii, s-au grăbit să ajungă la CEC pentru a depune actele și socialiștii. Adrian Albu, candidatul PSRM la funcția de primar general al municipiului Chișinău: „Capitala noastră trebuie să devină o localitate confortabilă pentru viața oamenilor. Grija pentru oameni și proiectele de infrastructură, pentru modernizarea rapidă a Chișinăului sunt prioritățile mele și ale echipei PSRM în Consiliul municipal Chișinău”, a declarat parlamentarul.

PSRM

A intrat oficial în cursa pentru capitală și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de Ion Chicu. Candidatul formațiunii este fostul ministru al economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi.

Și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a depus pe 19 septembrie actele pentru înregistrare candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie. A fost prezentată lista de pretendenți la funcția de consilieri municipali, iar candidatul CUB pentru șefia primăriei Chișinău, Ion Bulgac, a fost înregistrat oficial la autoritatea electorală.

CUB

***

Amintim că moldovenii sunt așteptați la urnele de vot pe data de 5 noiembrie – zi în care în toată țara vor fi organizate alegeri locale generale. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali) și orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Politicienii care au anunțat deja că vor candida la alegerile generale din 5 noiembrie, pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău:

  • Ruslan Codreanu – Partidul Puterea Oamenilor;
  • Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
  • Constantin Butucel – Partidul Acasă Construim Europa (PACE);
  • Lilian Carp – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
  • Mihail Bagas – Mișcarea social-politice Liga Orașelor și Comunelor;
  • Ion Bulgac – Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB);
  • Victor Chironda – Platforma Demnitate și Adevăr (DA);
  • Ion Purice – Partidul Liberal (PL);
  • Vadim Brînzaniuc – Partidul Social Democrat European (PSDE);
  • Adrian Albu – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM);
  • Mihail Polianschi – Partidul „Congresul Civic”;
  • Ion Ștefăniță – Mișcarea „Respect Moldova”;
  • Diana Caraman – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM);
  • Vasile Bolea – Partidul „Renaștere”;
  • Vasile Costiuc – Partidului „Democrația Acasă”;
  • Teodor Cârnaț – candidat independent;
  • Oleg Burlacu – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM);
  • Andrei Donică – Mișcarea Profesioniștilor Speranța;
  • Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM);
  • Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN);
  • Dragoș Galbur – Partidul Național Moldovenesc (PNM).

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A mai rămas o zi până la TIFF. Vezi ce filme vor fi proiectate în cadrul festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va aduce la Chișinău o serie de producții remarcabile, cu viziuni originale și povești care te țin cu sufletul la gură. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu, în perioada 25-27 iulie, iar programul include peste 30 de titluri sonore, premiate la festivaluri internaționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, dar cu înregistrare prealabilă pe film.md, unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați. 

Festivalul va debuta cu un film care a impresionat la Cannes. Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care, în urma unui atac homofob, își vede lumea prăbușindu-se. Un film emoționant despre familie, identitate și supraviețuire într-o comunitate închisă. Printre filmele prezentate se mai numără Căsătoria, regizat de Mihai Bendeac. Producția relatează istoria a trei prieteni care încearcă să scape de datorii printr-un plan nebun: o căsătorie aranjată cu fiica unui miliardar. Un alt film aduce pe ecran o poveste despre fragilitatea adultului de azi. În Interior Zero, o tânără jonglează cu un job solicitant, relații care se risipesc și un oraș care nu-i lasă loc de respiro.

Filmele proiectate la Cineplex Loteanu: 

25 iulie TWST (Things we said today) (regizor: Andrei Ujică), Trei kilometri până la capătul lumii (regizor: Emanuel Pârvu), Viitor luminos (regizor: Andra MacMasters), Triton (regizor: Ana Lungu). 

26 iulie Un mal rebel (regizor: Bogdan Puslenghea), Căsătoria (regizor: Mihai Bendeac), Anul Nou care n-a fost (regizor: Bogdan Mureșanu), După cioate (regizori: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Moartea domnului Lăzărescu (regizor: Cristi Puiu), Plastic Semiotic (regizor: Radu Jude), Opt ilustrate din lumea ideală (regizori: Radu Jude, Cristian Ferencz-Flatz). 

27 iulie Magicianul (regizor: Bogdan Mureșanu), Nebunul (regizor: Igor Cobileanski), Interior Zero (regizor: Eugen Jebeleanu), Săptămâna Mare (regizor: Andrei Cohn), Love Hurts (regizor: Alex Mavrodineanu), Clasat (regizori: George ve Gänæaard, Horia Cucută), Vara mea târzie (regizor: Danis Tanović).

Iar la Artcor vor fi prezentate mai multe scurtmetraje, printre care Happy (regizor: Mara Cohn), Dragostea e în aer (regizor: Claudiu Mitcu), Flori, fete și băieți (regizor: Simona Borcea), Tot ce rămâne (regizor: Andrei Redinciuc), Bunicul doarme (regizor: Matei Branea), Alisveris (regizor: Vasile Todinca), Fata care plânge (regizor: Octav Chelaru), Albocalmin (regizor: Florin Șerban), Networking (regizor: Marian Fărcuț), Marea unire (regizor: Theodor Graur), Pană de vulpe (regizor: Vlad Popa) , precum și o selecție rară de scurtmetraje studențești realizate la UNATC București între anii ’60 și ’90.

Pe lângă proiecții, spectatorii vor putea participa la două masterclassuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema. Masterclassul „Regie de film” va fi susținut de Bogdan Mureșanu, unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului, care a impresionat lumea cinematografiei cu Cadoul de Crăciun, câștigător al Premiului Academiei Europene de Film, dar și cu cele două filme care vor fi proiectate la TIFF Chișinău – Anul Nou care n-a fost și Magicianul. Un alt masterclass va fi organizat de cunoscutul actor român Adrian Titieni. Acesta va vorbi despre filmele care i-au marcat cariera, inclusiv Trei Kilometri până la capătul lumii și Moartea domnului Lăzărescu, care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru cele două masterclass-uri se pot face pe film.md.

TIFF va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: